Coleus, Urzicuta decorativa - Ingrijire, Plantare, Inmultire

Coleus, Urzicuta decorativa - Ingrijire, Plantare, Inmultire
Am adaugat plante Coleus, Urzicuta decorativa, in colectia noastra de flori pe care le producem si am hotarat sa va intocmim si un ghid complet de ingrijire. Astfel, gasiti mai jos sfaturi despre cum se inmulteste, cum se ingrijeste coleus, iarna sau in timpul anului, cum se planteaza, cum se trateaza bolile si daunatorii, despre pret, si multe altele.

Plante Coleus? sau Urzica decorativa?
In primul rand dorim sa limpezim clar despre ce planta vorbim. Coleus este denumirea stiintifica, iar urzicuta decorativa este denumirea populara. In fapt este vorba de aceeasi planta decorativa, care este cunoscuta pentru frunzele sale de un colorit exceptional, care poate fi plasata in ghivece individuale, in mixuri superbe alaturi de alte flori si pentru a da contrast sau pur si simplu in straturi in gradina.

Urzicuta, Coleus - plante de apartament
Este Urzicuta ornamentala, decorativa, o planta de apartament? Cu siguranta raspunsul este afirmativ. Atat timp cat ii asigurati o lumina suficienta, planta se dezvolta foarte bine in locuinte. Trebuie doar sa o feriti de raze directe de soare la pranz, sau sa asigurati ca temperatura nu va depasi 25 grade. Astfel, alaturi de pamant umed permanent, coleus este o planta perfecta pentru case si apartamente.

Coleus, Urzicuta - floare de gradina
In Romania este diferit acest raspuns. Daca veti cultiva urzicuta decorativa ca si planta anuala, atunci raspunsul este da. Daca doriti sa pastrati de la an la an, atunci trebuie sa tineti cont ca iarna, frigul de afara, este prea puternic pentru ca plante coleus sa reziste. Astfel, solutia este sa plantati in ghivece mari si sa le mutati in interior, odata cu venirea frigului. O alta solutie ar fi sa le dezgropati, cu tot cu radacini, sa le replantati in ghivece si sa le aduceti la caldura. Insa daca discutam de un numar mare de plante, atunci este o operatie cam dificila.
Insa, raspunsul este da, coleus este o floare de gradina.


Coleus, Urzicuta – Ingrijire
Coleus, sau urzicuta, produce flori, in ciuda aparentelor ca este doar o planta decorativa. Florile sunt relativ micute si sunt semnalul ca planta se apropie de finalul ciclului de viata. Astfel, daca aceste flori apar prea devreme, inseamna ca probabil coleusul sufera de ceva suparator. Lipsa de apa, caldura prea mare, soarele prea puternic, toate acestea pot sa faciliteze inflorirea prea rapida si sa fie semnalul ca trebuie sa faceti ceva.
In toamna, florile de coleus, sunt normale. Astfel aveti de ales sa le lasati sa creasca sau sa colectati semintele pentru inmultire.
Recomandarea noastra este sa taiati florile inca din faza incipienta, pentru ca o dezvoltare a acestora va incetini ritmul si marimea frunzelor, iar semintele nu garanteaza ca veti obtine plante la fel de frumoase precum, planta mama.
Daca doriti sa inmultiti urzicuta, puteti sa o faceti foarte usor si bine prin butasi.
Multe reguli de ingrijire pentru coleus nu prea sunt:
  • Plasati urzicuta decorativa, intr-o zona care sa nu fie in plin soare la pranz, cand temperaturile vara pot sa depaseasca 30 grade. Acestei plante ii place temperaturi de pana la 25 grade si nu mai jos de 15 grade.
  • Nu lasati pamantul sa se usuce complet niciodata. Lasati-l sa fie umed, dar nu ud. Umezeala prea mare poate provoca boli de “fungi”, sau poate duce pana la putrezirea radacinilor.
  • Daca il plantati in strat in gradina, alegeti un loc care sa nu mentina apa dupa ploaie. Daca totusi nu puteti, supra-inaltati parcela respectiva cu o palma si trasati mici santuri de scurgere a apei pluviale.
  • Plantata in ghivece, mare atentie sa aveti gaurele suficiente pentru drenarea apei.
  • Coleus fiind o planta decorativa cu frunze, creste repede si spectaculor. Pentru asta are nevoie de ingrasaminte regulate pentru crestere.
  • Ajustati lungime ramurilor si forma plantei, atunci cand aceasta ajunge la dimensiuni mari sau nu va mai place aspectul. Poate fi “tunsa” fara probleme.

Colues, ingrijire iarna
Coleus nu rezista iarna in gradina. Nu rezista in nici un fel afara, in ger. Astfel, trebuie adus in interior. Daca este plantat in strat si nu in ghivece, atunci solutia este sa il inmultiti prin butasi, pentru ca plantele din pamant vor muri.
Ghivecele trebuie aduse la temperaturi de minim 14-16 grade si astfel isi vor mentine foliajul si culoarea.


Urzicuta, Coleus – Inmultire
Urzicuta se inmulteste prin mai multe metode. Prin seminte, prin butasi in pamant de insamantare sau prin butasi direct in apa. Oricum ar fi, inmultirea este rapida si usoara.
Urzicuta, Coleus – Inmultire prin butasi
Taiati cam 10 cm din ramurile plantei si curatati partea de jos de frunze. Lasati cam 50% din inaltimea butasului acoperita cu frunze. Aveti alternativa sa plasati butasii cu partea de jos direct in apa sau in turba.
Cel mai sigur este in turba, folosind o substanta de inradacinare.
Infigeti butasul in turba si plasati-l, in acest fel, la temperaturi de 16-20 grade cu lumina, dar nu soare direct.
Folositi ghivece cu gaurele si nu lasati pamantul sa se usuce. Udati cu moderatie, astfel incat sa ramana umed permanent.
In 8 saptamani de la butasire, ar trebui sa aveti radacini sanatoase si noi plante coleus.


Urzicuta, Coleus – Inmultire prin seminte
Trebuie sa repetem ca metoda de inmultire a urzicutei prin seminte nu asigura un succes garantat 100%. Veti obtine plante cu siguranta, insa calitatea nu este obligatoriu sa fie identica cu planta mama, dat fiind ca semintele se obtin prin incrucisarea mai multor flori.
Folositi o turba de calitate, cu granulatie mica, speciala pentru insamantare. Acoperiti semintele cu un strat foarte subtire de turba si udati bine substratul.
Mentineti permanent reavan si semintele ar trebui sa germineze cam in 2-3 saptamani. In 8 saptamani ar trebui sa aveti plantute suficient de mari sa poata fi transplantate in ghivece individuale, de peste 10-12 cm diametru.
Nu tineti tavita de germinatie in soare direct. Mentineti o lumina puternica, insa fara raze solare directe.
Nu cresteti temperatura mai mult de 20-25 grade si sub nici o forma sa nu scada sub 15 grade.


Urzicuta, Coleus – Boli si Daunatori
La coleus este mai simplu cu bolile si daunatorii, pentru simplu fapt ca nu sunt importante florile si oricum acestea par la finalul ciclului de viata.
Astfel, asa cum am spus, mare grija la coloritul frunzelor, care dau primul semnal de alarma, atunci cand plantei nu-i place ceva. Umiditatea prea scazuta, soare sau caldura prea mare, frig, etc
Dat find ca urzicuta decorativa are foarte multe frunze, apare si pericolul putregaiului cenusiu, Botrytis, atunci cand frunzele sunt umede si mai ales cand temperaturile sunt scazute. Plasati planta intr-o zona cu buna ventilatie, astfel inca sa se usuce foliajul.
Daunatorii, sunt cei cunoscuti pentru majoritatea plantelor si florilor de apartament sau gradina. Afidele, tripsii isi fac de cap, insa pot fi eradicati usor cu substante chimice de la farmacii fitosanitare.


Urzica ornamentala – Pret
Pretul pentru un ghiveci de urzicuta decorativa poate diferi mult, functie de marimea ghiveciuli si varsta plantei. Astfel un ghiveci cu un coleus de cateva luni, de inaltime de 20-30 cm, poate fi cam 15-20 ron, sau poate ajunge la cateva zeci de ron, daca planta este matura, dezvoltata, in ghiveci mare, avand peste 40-50 cm inaltime.
Oricum ar fi, alegeti plante doar sanatoase si care au primit tratamentele la timp, mai ales in faza initial ade crestere.
Speram ca aceste sfaturi de ingrijire va vor fi de folos, ca de fiecare data va rugam sa ne scrieti direct pentru intrebari suplimentare.
Coleus, Urzicuta decorativa, este minunata si suntem siguri ca va va bucura ochii si sufletul tot timpul anului.


Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s - Pepiniera Sbiu
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!