Prima regula care trebuie respectata atunci cand intentionezi sa iti produci singur un buchet de lavanda este ca tunderea sa se face doar cand floarea atinge maturitatea sa, imediat dupa inflorire. O floare de lavanda ofilita sau putin trecuta nu mai are aceeasi valoare si nici frumusete. Asa ca teoretic aveti doua momente din an cand puteti sa faceti acest lucru.
Un moment este primavara spre vara, cand apar primele flori de lavanda si apoi la o a doua recolatare mai spre toamna.
De ce specificam acest lucru?
Pentru ca lavanda este o floare cu adevarat perena si in primul an de viata, putin probabil sa puteti tunde de doua ori pe an, dat fiind ca abia daca are 3-5 ramurele. In al doilea an devine mai bogata si abia dupa al treilea an lavanda devine o planta mare, bogata, masiva si cu multe ramuri inflorite.
Lavanda dupa ce se tunde, se ramifica si tinde sa reinfloreasca, astfel ca faceti-o fara grija pentru ca doar o ajutati in acest fel.
Reguli, cum se tunde lavanda:
- Folositi un cutit special de taiere, asta in cazul in care aveti multa de recoltat, sau in cazul nostru am folosit o foarfeca pe care am dezinfectat-o inainte.
- Taiati ramura de lavanda nu foarte de jos, astfel incat sa nu-i afectati trunchiul sau radacinile. Ideal este sa lasati cativa centimetrii de la pamant.
- Nu taiati lavanda dimineata devreme cand este inca uda de la ploaie sau cand este roua, insa nici prea tarziu cand este soare intens si uleurile esentiale din lavanda se evapora.
- Nu recoltati decat floare de lavanda care este la maturitate, lasand tulpinele cu flori inca mici sa creasca si sa faceti o noua recoltare mai tarziu.
- Nu taiati din zona lemnoasa a plantei si totodata nu taiati ramurele uscate. Totusi, daca o faceti, pentru a obtine un buchet frumos curatati la final buchetul de lavanda de frunze sau flori moarte, astfel incat sa arate frumos, ajustand tulpinile la acelasi nivel de lungime.
Nimic mai simplu.
Dupa ce lavanda se tunde, agatati buchetul de lavanda cu florile in jos si puneti-l intr-un loc intunecat din casa, insa aveti grija sa fie bine aerisit astfel incat sa nu putrezeasca.
Sau, asezati-le pe un suport orizontal, cat mai drept si lasati-l la soare intens.
Sper sa va fi fost de folos.
Data viitoare va vom povesti cum se face uleiul de lavanda...insa pana atunci asteptam sa se usuce recolta noastra :)
Cu drag
Echipa Sera de Flori Sibiu – Pepiniera Sibiu