Crini Imperiali sau Crinii Regali, sunt crini din sub specia Lilium Regale. Multa lume ii confunda cu Amaryllis, care creste in interior si are florile relativ asemanatoare.
Crini Imperiali sunt crini care cresc inalti, avand flori mari, de pana la 15cm diametrul. Mai exista o specie de crini cu flori mari, gigantici, insa destul de greu de crescut in Romania. A nu se confunda cu acestia.
Fata de alte flori din bulbi, cand vorbim de crini imperiali lucrurile nu sunt foarte diferite, insa necesita putin mai multe cunostinte. Floarea este mai spectaculoasa, durata de viata este mai lunga si inclusiv investitia in flori este mai mare, asa ca merita sa cititi cu atentie detaliile despre cresterea lor.
Cand infloreste crinul imperial?
Infloreste vara! dar aveti grija unde plantati bulbii. Crinul Imperial nu suporta bine caldurile extreme din tara noastra. Are nevoie de soare, dar ideal sa nu fie chiar direct daca stati in zona calduroase.
Bulbi crini imperiali de gradina si pregatirea solului
Ca mai toate florile, crinii imperiali, vor creste cel mai bine intr-un sol bine drenat. In acest sens, atunci cand ii plantati in gradina, aveti grija sa fie intr-o zona unde nu stationeaza apa de ploaie. Daca aveti o gradina care retine apa, ar fi bine sa ridicati stratul de plantare cu 20-30 cm fata de nivelul normal, astfel incat apa sa se scurga. Daca apa stationeaza la radacina crinilor imperiali acestia vor muri prin putrezirea radacinilor.
Tineti cont ca inaltimea unor crini imperiali este chiar impunatoare, asa ca ar fi ideal sa fie o zona protejata de vanturi, langa un arbust, boshet, pom sau gard.
Totodata selectati cu grija bulbii de crini imperiali, functie de conditiile in care doriti sa-i cresteti. Astfel majoritatea cresc in locuri insorite, insa exista specii adaptate pentru umbra si semiumbra, asa ca va rugam sa aveti grija in alegerile voastre.
Studiati solul in care ii plantati. Daca acesta este un sol saracacios, argilos, adaugati intotdeauna turba de calitate, mranita de frunze, compost sau pamant de padure. Daca folositi gunoi de grajd va rugam sa fiti extrem de atenti. Gunoiul de grajd este foarte hranitor insa poate fi foarte periculos, dat fiind ca acesta este foarte acid cand este proaspat. Nu adaugati sub nici o forma gunoi de grajd proaspat in apropierea bulbilor. Cel mai bun gunoi de grajd este cel ce a stat mai bine de 1 an in vant si ploi.
In cazul in care solul in care plantati este unul negru, bogat in nutrienti, adaugati putin pietris, astfel incat sa facilitati drenajul apei.
Fata de alte flori “bulboase”, la crini imperiali difera adancimea de plantare. Astfel ca este nevoie de o adancime destul de mare de afanare a pamantului. Ideal ar fi sa fie peste 35cm, asa ca sapati si afanati pana la 60 cm adancime daca aveti posibilitatea, astfel incat sa facilitati ulterior cresterea sanatoasa.
Alegeti bulbi de crini iperiali dupa aspect. Studiati atenti sa aiba sistemul de radacini bine dezvoltat si sanatos, sa aiba tot foliajul (solzii) sanatos, sa nu aiba urme de lovituri, sa nu fie moi la pipait, sau mucegaiti, ideal alegeti bulbii tineri.
Plantare bulbi crini imperiali in gradina
Majoritatea pot fi plantati de la inceputul primaverii pana tarziu. Daca detineti bulbi de crini imperiali, ei bine trebuie sa aveti mare grija sa nu moara peste iarna. Minunat ar fi sa ii plantati in ghivece temporare, unde sa aiba umiditate, sau chiar in cutii, acoperiti cu turba de calitate.
Sapati groapa pentru a planta crini imperiali, in pamantul deja afanat, cam la dublul marimii bulbului. Aveti insa grija ca exista crini imperiali (cum sunt cei albi) care trebuie plantati chiar la suprafata solului, foarte putin acoperiti. Astfel va recomandam sa studiati foarte bine ce cumparati pentru a nu avea surprize.
Folositi putin pietris pentru drenaj, chiar sub locul unde asezati bulbul, presarati putin nisip si apoi acoperiti cu pamant, insa fara sa batatoriti.
Plantare bulbi imperiali in ghiveci
Sincer, acest tip de crini, in casa, nu il recomandam sa fie crescuti in acest mod. El fiind prea mare. Multe persoane confunda Lilium Regale, Crinul Imperial, cu Amaryllis, care are o floare asemanatoare, dar care creste in interior si mai mic de inaltime.
Totusi, daca insistati, se poate face acest lucru. Toate operatiunile sunt identice. Avantajul ar fi ca puteti planta mai devreme, fiind in interior si mai cald, si sa va bucurati de flori mai devreme.
Cand se scot bulbii de crini imperiali?
Pentru a va usura munca viitoare, mai ales cand doriti sa inmultiti bulbii de crini imperiali, marcati locul cu un bat de plastic sau o eticheta. Dupa ce cresc si se usuca sa puteti stii exact unde este locul unde trebuie sa sapati, fara sa afectati cu lovituri bulbii viitori.
Dat fiind ca se inmultesc cel mai bine prin propagarea bulbilor, sapati toamna, in locul marcat, si separati bulbii dupa uscarea pamantului de pe ei. Ii puteti planta atunci direct in gradina (insa riscati sa inghete peste iarna), sau sa procedati cum am explicat mai sus.
Inmultire crini imperiali
Crinii Regali, Lilium Regale, se inmulteste prin bulbi. La trecerea fiecarui an, bulbii se separa si divizeaza. Odata cu trecerea anilor, prin inmagazinarea de minerale, bulbii se maresc, apoi se separa. Un bulb mai mare, va da o planta si o floare mai mare. Astfel, dupa ce scoateti bulbii de crini imperiali din pamant, toamna, puteti separa bulbii, avand grija sa nu ii afectati prin rupere. Bulbii mici, in anul urmator, pentru o dezvoltare rapida, au nevoie de ingrasaminte. Adaugati in pamant, daca pamantul este sarac in minerale.
Crini imperiali, Ingrijire
Ei bine, nu lasati niciodata pamantul sa se usuce. Regulile sunt cele generale. Udati foarte bine cand este perioada de vara foarte calda, udati la fel de bine cand este perioada de crestere.
Fertiirigarea nu este neaparat necesara, dat fiind ca bulbul de crini imperiali contine cam toti nutrientii necesari pentru a creste si a face flori, insa nici nu strica. Daca aveti posibilitate si cunostintele necesare folositi ingrasaminti specifici.
Lasati toamna sa se usuce in mod natural, insa NU lasati florile de crini imperiali sa se usuce si sa produca seminte. Productia de seminte va slabi viitorul bulb, astfel ca ideal ar fi sa taiati floarea care se usuca.
Dat fiind ca sunt inalti si pot fi rupti de vant, va recomandam cu caldura sa ii sprijiniti la sol cu o nuia, betigas, bambus, etc infipt in pamant, pentru macar 50% din lungime sa fie asigurata in acest fel. Acest pericol exista, desi plantele sunt cu crestere viguroasa. Procedati astfel daca timpul va permite, pentru a va asigura de evitarea neplacerilor.
Ca regula generala, daca doriti sa taiati crinii imperiali pentru aranjamente florale, aveti grija sa repespectati alternarea anilor. Astfel o planta taiata intr-un an, sa fie lasata fara sa fie taiata in anul urmator. In acest fel nu slabiti puterea bulbului si va veti bucura multi ani de ei.
Totodata, ca sa reziste in glastra sau aranjamente florale, crinii imperiali trebuie taiati cand floarea este deschisa doar jumatate, dupa o udare abundenta si dimineata, pana soarele incalzeste planta. Taiati in prealabil frunzele de crini imperiali, astfel incat acestea sa nu stea scufundate in apa si schimbati apa cat mai des.
Bolile la crini imperiali
Ei bine, ca orice planta crescuta in gradina, crinii imperiali sunt supusi la numeroase pericole.
Astfel ca una din cele mai intalnite boli este data de nematozii (viermi, melci, etc) din sol, mai ales in acelea in care nu s-a facut niciodata tratament impotriva lor. Se trateaza chimic si cel mai bine este sa actionati preventiv. Gasiti la farmacii fitosanitare produse in acest sens, sunt destul de scumpe, insa va salveaza de neplaceri uriase.
In general, la crini imperiali, mai apare “rugina” frunzelor, micile pete maronii – rosiatice de pe frunze, care se trateaza cu produse specifice. Ideal ar fi sa aplicati un tratament preventiv cand planta nu a dezvoltat inca flori.
O boala devastatoare in gradina este bazata pe virusi. Astfel, ca si in cazul altor articole, va recomandam ca imediat ce apar semne de deformare a frunzelor, mai ales subtierea acestora ca si cum ar plange si stagnare a dezvoltarii, ei bine sa distrugeti planta si sa o ardeti imediat.
Acestea ar fi principalele elemente pentru a avea crini imperiali vigurosi si sanatosi, insa ca de fiecare data va recomandam sa ascultati plantele si ele va vor vorbi. Aveti rabdare si fiti atenti cu ele. Intr-un final acestea va vor rasplati cu coloritul si mirosul lor.
Cate culori exista de crini imperiali? Poze!
Ei bine, sunt peste 50 de hibrizi creati si in fiecare an cercetatorii produc alte noi nuante. Cele mai cunoscute culori si cautate sunt clasicul rosu, crin imperial alb, roz si galben. Iata mai jos cateva fotografii pentru exemplificare:
Crini Imperiali Albi
Crin Imperial Roz
Crini Imperiali Galbeni
Bulbi de crini imperiali – Pret
Ei bine, pretul variaza foarte mult. Ca regula de baza, un bulb, cu cat este mai mare, produce o floare mai mare si mai spectaculoasa. Un bulb de crin imperial, pentru a ajunge la marimea maxima, are nevoie de minim 3 ani. Astfel, ca este normal ca bulbii mai mari sa coste mult mai mult. Cand achizitionati, urmariti si marimea bulbului, atunci cand comparati preturile bulbilor.
Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu, Pepiniera Sibiu