Totul despre Iedera, Hedera Helix, Iedera Englezeasca si alte specii de iedera in general, plantare, inmultire, ingrijire iedera sau iedera ca planta medicinala, intr-un singur articol detaliat.
Iedera este o planta foarte apreciata si cunoscuta in lumea larga, insa denumirea de iedera este folosita intr-un sens foarte larg, iar speciile cautate sub aceasta familie, in fapt nu sunt specii de iedera. Detaliem mai jos diferentele majore intre ele, pentru a nu avea confuzii, astfel incat sa puteti decide in cunostinta de cauza ce specie doriti si mai ales daca aceasta se pliaza pe dorintele voastre si mai ales pe conditiile oferite de spatiu in care va doriti aceasta planta.
Tipuri de iedera – Specii de iedera
Din punct de vedere al denumirilor populare, iedera poate fi intalnita, vanduta sau cautata sub diverse denumiri, insa este foarte important sa se faca distinctie clara intre ceea ce ne dorim cu adevarat, ce destinatie de plantare ii vom da acestei plante, conditiile in care aceasta va creste si dezvolta sau ce culori dorim sa aiba frunzele atat in perioada calda cat si in perioada mai rece.
Nu confundati Iedera Englezeasca (Hedera Helix) cu Iedera Canadiana, Suedeza sau „Iedera dracului”. Iata mai jos diferentele si cateva detalii despre ingrijire.
Iedera Canadiana – de fapt vita (de vie) de Canada
Desi nu este o specie de iedera, se gaseste sub denumire populara de Iedera Canadiana, Vita de Canada, fiind vorba de planta Parthenocissus tricuspidata care face parte din familia vitei de vie si nu din genul Hedera. Atrage foarte mult prin coloritul rosiatic si maroniu in toamna si cresterea foarte rapida.
Iedera Canadiana – Pret
Pretul pentru un butas de iedera de canada variaza foarte mult de la producator la producator si mai ales functie de dimensiunile la care este vanduta. Un butas normal, inradacinat, nu ar trebui sa fie mai mult de maxim 10-15 ron pe bucata, asta in conditiile in care nu se cumpara cantitati mai mari, unde pretul este negociabil si trebuie sa fie mai mic.
Iedera dracului – sau Iedera diavolului
Iedera dracului nu este, nici ea, parte reala din familia Hedera, insa popular se gaseste sub aceasta denumire. Stiintific aceasta are numele de Epipremnum Aureum, nativa fiind din zona Australia - Polinezia Franceza, avand frunze verzi, carnoase, cu pete albe sau argintii, in forma asemanatoare cu o inima . Iedera dracului, in zonele sale native, poate creste si la lungimi de peste 10m, insa in tara noastra, fiind o zona temperata, aceasta este crescuta doar ca planta de apartament, avand calitati dovedite de purificare a aerului, putand creste pana la 1-2 m inaltime.
Iedera dracului – Pret
Pretul unui ghiveci cu iedera dracului variaza foarte mult, mai ales functie de dimensiunea plantei, varsta acesteia si marimea si calitatea ghiveciului. Fiind practic o iedera de ghiveci, aceasta o puteti gasi doar in aceasta forma si foarte rar vanduta ca si butasi individuali, mici. Pretul pleaca de la 10-20 ron pentru o planta tanara de pana la 1 an si maxim 20cm inaltime si poate merge pana la zeci si chiar sute de ron, daca aceasta are cativa ani si depaste 50-60cm inaltime.
Iedera Suedeza – de fapt „Begonia Suedeza”
Iedera suedeza, ca si „iedera canadiana” sau „iedera dracului”, nu este in realitate o iedera din familia Hedera. Stiintific denumita Plectranthus Verticillatus, este o planta care creste in general in ghivece si este vanduta ca planta anuala.
Iedera Suedeza – Ingrijire
Motivul pentru care acest tip de planta nu se dezvolta afara, este ca ii trebuie asigurata o temperatura de cel putin 12-15 grade, in medie, inclusiv iarna, ceea ce in Romania este imposibil, fiind posibil doar in conditiile din interiorul caselor sau a serelor. Nu necesita ingrijiri speciale, doar mare atentie la substratul din ghiveci care trebuie sa fie foarte afanat si sa dreneze apa.
Iedera Suedeza – Pret
Ca si in cazul celorlalte tipuri de iedera, pretul iederei suedeza variaza foarte mult, functie de marimea acesteia, varsta, marimea ghiveciului, etc. Astfel pretul unui butas normal de planta nu trebuie sa depaseasca 4-5 ron, pe cand o planta adulta va fi minim 10 ron, putand ajunge la zeci de ron daca aceasta este dezvoltata si ghiveciul este mare.
Iedera englezeasca – cea mai populara
Cea mai intalnita specie de Iedera si cea mai comuna, cel putin la noi in tara, este Iedera Eglezeasca (Hedera Helix) din familia Araliaceae, de care ne vom ocupa in detaliu in intreg articolul de mai jos, facand referire la iedera, in general, fara sa mai specificam Hedera Helix sau Iedera Englezeasca. De vanzare o veti intalni sub toate formele, atat Iedera, Iedera Englezeasca sau Hedera Helix. In cea ce priveste pretul, tentatia pentru anumiti producatori este sa vanda mai scump sub denumirea Iedera Englezeasca. Pret de cateva secunde orice client ar putea sa fie dus in eroare din cauza denumirii, fiind astfel mai mult o speculatie a necunoasterii din partea clientilor.
Iedera Ingrijire
Iedera este o planta foarte usor de crescut, atat in ghiveci, in interiorul apartamentelor cat si ca planta de exterior, ca planta ornamentala pentru case, si gard din iedera. Bineinteles, cel mai bine se dezvolta in mediul sau natural, capatand dimensiuni uriase, atat timp cat i se asigura conditiile necesare si apuca sa se dezvolte suficient si radacinile sa intre suficient de adanc in pamant.
Totusi, nu uitati ca iedera este in fapt o planta parazit, invaziva, extrem de puternica si versatila, fiind capabila sa reziste in conditii extreme si mai ales sa sufoce alte plante si arbusti, fiind greu de indepartat si eradicat dupa ce se dezvolta. Iedera de gard viu, sau plantata in exterior, trebuie supravegheata permanent si directionata in sensul in care il dorim, fara a o lasa sa devina iedera salbatica si sa impanzeasca zone in care ne dorim sa alocam pentru alte plante si flori. Decizia de a planta iedera, trebuie sa fie una de lunga durata sau chiar definitiva, dat fiind durata pana cand planta va ajunge la dimensiuni mari (creste mult mai incet cand este tanara si foarte repede cand este adulta, dupa cativa ani), insa mai ales datorita dificultatii cu care aceasta va fi inlaturata, mai ales din sol.
Iedera in ghiveci – Ingrijire
Iedera crescuta in ghiveci, poate fi crescuta foarte bine ca si planta de apartament, fiind usor de intretinut, doar avand grija la cateva elemente esentiale:
Apa – iedera in ghiveci are nevoie de mult mai putina apa, fata de iedera crescuta in conditii naturale. Astfel, inainte sa udati, studiati consitenta substratului sau. Acesta trebuie sa fie reavan, insa uscat la suprafata. Nu udati prea des! Iedera in ghiveci, radacinile acesteia, poate putrezi in cazul udarii excesive!
Lumina – iedera in ghiveci are nevoie de multa lumina, insa nu directa, astfel, o apropiere cat mai mare de ferestre, este excelenta. O iluminare slaba va duce la alungirea excesiva a plantei, scaderea numarului de frunze si a decolorarii acestora.
Ingrasaminte – iedera in ghiveci are nevoie fertilizare destul de des. Astfel folositi ingrasamant lichid pentru plante verzi, care este bogat in Azot. Undeva la 1-2 fertilizari lunare ar trebui sa fie suficient. Lasati iedera sa ia o pauza iarna, nu puneti ingrasamant si udati mai putin.
Aer – Curatare - Aerisiti incaperea in care se afla iedera cat mai des posibil. Curentii de aer ii vor face bine si vor inlatura pericolele de aparitie a bolilor. Curatati iedera periodic de frunze uscate si puteti folosi o carpa umeda pentru frunze.
In cazul in care plantati iedera in ghiveci o plasati in gradina sau pe terasa, nu uitati ca varfurile acesteia inradacineaza imediat cand ating solul. Astfel supravegheati iedera, pentru a nu avea surprize ca a invadat zone nedorite.
Inmultire iedera
Inmultirea iederei este o chestiune simpla si la indemana oricui. Tot ceea ce aveti nevoie este de o planta adulta, suficient dezvoltata din care sa puteti taia ramuri suficient de lungi (20-30cm). Puneti ramurile de iedera intr-un pahar cu apa, cel putin 5cm acoperiti cu apa, plasati paharul intr-o fereastra bine luminata de soare, unde temperatura sa ramana cat mai constant cu minim 20 grade. Radacinile se vor forma in cateva saptamani, iar apoi se poate planta usor in substrat special de plante. Nu plantati iedera direct afara, folositi mai intai un ghiveci mic, pana cand aceasta prinde putere si incepe sa dezvolte primii lastari noi.
Cand se planteaza iedera? si unde?
Iedera se poate planta tot timpul anului, exceptand perioada cand pamantul ingheata. Ideal ar fi sa se asigure o perioada de timp suficienta, dupa plantare, pentru ca radacinile sa prinda putere si sa se dezvolte, pana cand pamantul ingheata.
Iedera – plantare ca si gard viu
Nu exista o regula clara pentru acest lucru. Functie de lungimea dorita pentru a fi acoperita trebuie sa folositi mai multi butasi de iedera, in cazul in care doriti sa asteptati mai putin. Nu uitati ca initial iedera se dezvolta mai incet, insa dupa cativa ani, aceasta creste rapid si poate acoperi zeci de metrii de cladire sau gard viu.
Folositi pe cat posibil ingrasamant cu eliberare controlata, avand in compozitie mai mult Azot. Va ajuta planta sa se dezvolte mai rapid si sa se dezvolte armonios.
Plantare iedera – in ghiveci
Asa cum am spus, iedera in ghiveci poate fi crescuta si inmultita pe toata perioada anului, fara probleme. Folositi doar substrat cu un drenaj foarte buna, aveti grija la apa si folositi ingrasaminte.
Iedera este o planta foarte versatila, plantati aceasta planta in zone care sa asigure o umbrire suficienta si preferabil nu in plin soare, insa chiar si in conditii extreme, aceasta se va dezvolta. Suporta fara probleme toata ziua soare sau partial umbra, insa nu plantati iedera in umbra deplina.
Iedera Iarna
Iedera in ghiveci, iarna trebuie adusa in interiorul incaperilor datorita faptului ca ii pot degera radacinile. Doar in cazul in care detineti ghivece foarte mari, din ceramica, rezistente la inghet, aflate in apropierea locuintelor, puteti sa le lasati afara.
Iedera este rezistenta la inghet si va trece iarna fara probleme, daca este plantata in pamant, langa case sau ca si iedera de gard viu. Nu are nevoie de nici o alta conditie sa fie indeplinita, fiind si mai protejata atunci cand este folosita ca si decor pentru cladiri si ferestre.
Iedera – planta medicinala
Vrem sa specificam foarte clar ca iedera este o planta toxica, inghitirea frunzelor sau fructelor acesteia poate creea stari de rau intense. Aveti grija la copii mici din preajma ei. Contactul direct cu frunzele acestei poate creea alergii la nivel cutanat sau la nivel de cai respiratorii si ochi.
Folosirea de ceai de iedera, pentru uz intern sau de tinctura de iedera pentru uz extern, se va face doar cu avizul medicului, fiind folosite pentru boli gastrointestinale, reumatice, etc (uz intern), sau insolatii sau arsuri de soare,etc (uz extern).
Iedera – Boli si Daunatori
Iedera este o planta rezistenta, fara multe probleme. Atentie cand este dezvoltata mult, in primul rand la greutatea ei (ce trebuie sustina de cladire sau de gard), insa si la faptul ca este un loc unde pasarile, insectele sau mici animalute isi pot face cuib sau adapost.
Fiind o planta ce acopera in intregime zona de dezvoltare, umezeala este bine pastrata sub frunzele sale, astfel ca primul pericol este aparitia unor boli fungice (ciuperci), insa iedera poate fi vindecata foarte usor, indiferent de marime, prin tratamente chimice adecvate. Urmariti sa nu apara pete maronii sau cenusii. Daca apar, actionati urgent.
In ceea ce priveste daunatorii, iedera nu are mai probleme, fiind mai expusa la paduchi si la paianjeni rosii, care la fel ca si bolile fungice, pot fi inlaturati prin tratamente chimice.
Opinia noastra, ca de fiecare data, nu asteptati ca aceste boli si daunatori ai iederei sa apara si actionati profilactic. Intrebati cea mai la indemana farmacie fitosanitara pentru cele mai moderne tratamente. Aplicati-le primavara si toamna si astfel evitati problemele. ATENTIE: Va rugam insistent, datorita marimii acestor plante, sa folositi substante care sa protejeze insectele sanatoase si mai ales albinele.
Iedera – Pret
Pretul la o planta difera foarte mult functie de dimensiunea si varsta acesteia.
Astfel este normal ca un butas de iedera sa aiba pretul mult mai mic decat o iedera in ghiveci care va avea pretul mult mai mare
Iedera in ghiveci – pret
Sera noastra vinde iedera in ghivece suspendate, cu diametrul de 19cm, avand lungimea ramurilor plantei cuprinse intre 30cm si 60cm, dar si ghivece de 25cm, cu 2-3 plante. Pretul actual la care vindem il puteti studia AICI
Butasi iedera – pret
Exista o diferenta intre butasii de iedera care se folosesc la decorarea buchetelor de flori (butasi neinradacinati), care in general costa cativa lei, functie de lungimea acestora, si butasi dezvoltati de sere, care au radacini dezvoltate, plantati in ghivece mici, care au inceput dezvoltarea unei noi plante. Butasii de iedera in ghiveci sunt in mod clar mult mai scumpi decat butasii taiati folositi la decoratii
Speram sa va fi fost de folos cu toate aceste sfaturi si descrieri si va stam la dispozitie, oricand, pe adresele noastre de contact sau pe mesageria de la facebook.
Echipa Pepiniera Sibiu - Sera de Flori Camelia's