Cand se planteaza Magnolia

Cand se planteaza Magnolia
Cand se planteaza Magnolia este una din cele mai de intalnite intrebari din Pepiniera noastra, asa ca ne-am hotarat sa scriem un mic indrumar pentru a veni in ajutorul vostru.
In primul rand haideti sa lamurim faptul ca o magnolia poate fi crescuta si in ghiveci, pentru o perioada relativ lunga de timp (noi in acest mod vindem si livram magnoliile), dar trebui sa tineti cont de mai multi factori. Personal, daca nu sunteti foarte buni cunoscatori ai acestui tip de crestere, va recomandam sa plantati Magnolia direct in gradina.

Cand se planteaza Magnolia in gradina
Cand va hotarati sa achizitionati o magnolie, trebuie sa tineti cont de modul in care a fost crescuta pana in momentul in care ajunge la voi. Cel mai bun mod este sa achizitionati o magnolie crescuta in ghiveci, care este aclimatizata la clima din Romania, care a stationat si a fost ingrijita intr-o pepiniera din Romania. Aceasta are radacini deja formate si are 100% sanse de prindere.
Tineti cont ca puteti gasi magnolie crescuta in pamant, care a fost in mod mecanic rupta din radacina. Aceasta poate sa fie livrata in balot de pamant sau radacina nuda (practic cu radacinile la vedere). Nu va lasati pacaliti de magnolii care sunt rupte din pamant si doar asezate in ghivece, pentru a da impresia ca au fost crescute in acest mod. Interesati-va temeinic despre acest aspect si asigurate ca magazinul sau Pepiniera este serioasa.
In ce luna se planteaza Magnolia?
Ei bine, acest lucru este diferit functie de  tipul de crestere a magnoliei pe care ati cumparat-o sau intentionati sa o faceti.

Cand se planteaza Magnolia din ghiveci:
Magnoliile crescute in ghiveci pot fi plantate tot timpul anului. Ele au radacini formate, nu sufera nici un fel de actiune mecanica, astfel incat au sansele cele mai mari de prindere.  Ideal este sa plantati Primavara si Toamna, insa inclusiv in timpul verii se poate face acest lucru. Aveti grija sa udati mult mai intens, dat fiind ca pamantul de la suprafata se usuca mai repede, iar radacinile inca nu sunt dezvoltate suficient sa patrunde in adancimea pamantului.
NU plantati magnoliile cand pamantul a inghetat la suprafata sau daca inca nu s-a dezghetat.

Cand se planteaza magnolia in balot de pamant, sau radacina nuda.
Ei bine, in acest caz, perioadele de plantare sunt mult mai limitate. Astfel:

Cand se planteaza magnolia Toamna? Vorbind de magnolia care este livrata in balot sau radacina nuda. Plantati toamna cat mai tarziu, Octombrie sau Noiembrie, cand deja frunzele au cazut si planta a intrat in repaus. Normal, inclusiv cel care o vinde ar trebui sa nu scoata din pamant decat in aceasta perioada. Asa ca aveti grija.
Cand se planteaza magnolia Primavara? La fel ca si toamna, plantati foarte devreme, dupa dezghet, cand inca planta nu a intrat in vegetatie. Asigurati-va ca planta nu sta in modul in care a fost livrata de prea multa vreme (uneori in magazine puteti gasi stocuri chiar si de un de zile)

Magnolia, plantare in ghiveci.
In primul rand nu incercati acest procedeu daca ati cumparat o magnolie in balot de pamant. Aveti sanse relativ mici. Puteti creste sansele daca veti folosi un ghiveci foarte mare, insa va recomandam sa evitati.
Noi, producem magnolii crescute in ghiveci, astfel ca an de an, replantam magnoliile in ghivece mai mari. Facem acest lucru pentru a reduce costurile la livrare. Magnolia are nevoe de spatiu relativ mare la radacini, asa ca voi trebuie sa folositi ghivece mult mai mari decat cele in care va livram noi. Cresterea in ghivece a magnoliilor necesita cunostinte relativ avansate. Astfel va recomandam sa pastrati magnolia in ghiveci doar pe perioada relativ scurta (maxim 3-6 luni) si plantarea ei cat mai grabica in gradina.

Tipuri de Magnolia
Acum, in Romania, puteti gasi multe tipuri de Magnolii. Dupa culori puteti gasi pe cele clasice (alb-roz) care pot fi cu crestere compacta (2m) sau crestere robusta (4-5m), Albe, Albe stelate, Mov(negre), cat si mai nou magnolia galbena.
Totusi tineti cont ca nu toate sunt pretabile la orice climat si diferentele de regiuni in Romania sunt foarte mari( cititi cu atentie detaliile legate de specia achizitionata)
Cele mai populare specii de magnolii in Romania sunt: Magnolia Soulangeana(clasica) compacta sau mare, Magnolia Genie(Black Tulip), Magnolia Kobus(alb stelat), Magnolia Gradiflora.
Cand se planteaza magnolia soulangeana?
Acest tip de magnolie se planteaza conform celor descrise pana acum. Tineti cont de modul de crestere pana la livrare (livrata in ghiveci sau balot de pamant).
Cand se planteaza magnolia grandiflora?
Magnolia gradinflora este foarte populara pentru ca pastreaza frunzele iarna. Doar ca nu este atat de rezistenta la ger. Plantati conform celor descrise, insa evitati daca stati in zone geroase cu viscol. Daca locuiti in orase, sansele sa reziste la frig sunt mai mari, cat si faptul ca este plantata langa o casa, o cladire, care sa radieze putina caldura iarna, o va ajuta.

Cum se planteaza Magnolia?
Plantati magnoliile in locuri foarte insorite, cu sol foarte bine drenat. Folositi multa apa la plantare, transformand solul din jurul radacinii in mocirla, astfel incat sa faca priza forte bine cu radacina. Ulterior mentineti solul umed permanent, timp de cateva luni. Nu plantati magnolia in locuri umbroase sau in locuri in care balteste apa.

Spor la gradinarit dragilor
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!