Ingrijire Hortensia – inmultire, plantare, in Ghiveci sau Gradina

Ingrijire Hortensia – inmultire, plantare, in Ghiveci sau Gradina
Am hotarat sa scriem un ghid complet despre floarea Hortensia. Ingrijire, Inmultire, Plantare, iarna, primavara sau vara, toate activitatile pentru a avea o floare hortensia plina de viata si culoare. Multi clienti ne intreaba daca pot considera Hortensia floare de gradina, sau cum se ingrijeste hortensia in ghiveci.
Iata mai jos toate detaliile necesare pentru a cultiva hortensia si a va bucura de intreaga splendoare a florilor.

Hortensia - Iarna

Am inceput direct cu ingrijirea hortensiei iarna, pentru a lamuri un aspect extrem de important. Floarea Hortensia nu este pe deplin aclimatizata conditiilor atmosferice din Romania, mai ales pentru cele de iarna si vara, cand temperaturile depasesc usor, vara 30-35 grade, iar iarna coboara fara probleme la minus 20-30 grade.

Hortensia floare de gradina?

Ei bine, este la decizia voastra. Noi nu va recomandam cu mare incredere acest lucru, decat daca puteti sa asigurati anumite conditii obligatorii.
Hortensia nu rezista la temperaturi mai mici de (minus) 14-16 grade, cand lemnul sau se solidifica si moare. La fel, Hortensia vara, nu suporta temperaturi peste 20-22 grade. Cu cat temperatura este mai mare, cu atat florile mor mai rapid. O temperatura cat mai scazuta face ca florile sa reziste cat mai mult. Temperatura ideala este 15 grade.
In gradina, hortensia poate fi plantata cu siguranta, insa aveti un risc imens de inghet in timpul iernii. Unii horticultori recomanda sa inveliti cu paie sau cu materiale care sa asigure respiratia si sa protejeze de frig, tulpina si ramurile plantei, insa nimeni nu garanteaza ca nu-o pierdeti inghetata. Luati in calcul doar gerurile naprasnice care au fost in Romania in acest an.
Noi, pentru a asigura o crestere frumoasa in gradina, va recomandam sa folositi ghivece foarte mari, containare, care sa asigure spatiu suficient de dezvoltare a plantei si totodata sa puteti muta hortensia in sezonul rece, in zone protejate.
O a doua metoda este prin dezgropare si mutare in ghiveci. Insa acest lucru il puteti face doar daca doriti neaparat sa aveti hortensia in pamantul din gradina. Aceasta metoda nu va face ca hortensia sa creasca la dimensiuni spectaculoase. Dezgroparea la hortesie se face cu toate radacinile, cat mai mult din ele si din capilarele finale ale acesteia.

Hortensia – Ingrijire in ghiveci sau gradina

Lamurind acest aspect, cel de decizie de a creste sau nu in gradina hortensia, iata cateva sfaturi generale despre ingrijirea hortensiei in casa sau gradina.
Fata de cele enumerate mai sus, va rugam sa tineti cont de faptul ca daca decideti sa cresteti hortensia in casa, aceasta nu va rezista mai mult de 2-3 ani. Hortensia pentru a inflori are nevoie de o perioada de “iernat”.
Iernatul, in cazul hortensiei, reprezinta uscarea florilor si a frunzelor. Pentru acest lucru, hortensia are nevoie de temperaturi positive, peste limita de inghet, insa nu mai mari de 10-12 grade, iarna. Acest lucru se poate realiza in sere, solarii, garaje, balcoane, insa mare grija la geruri, mai ales daca pastrati hortensia in ghiveci.

Hortensia – Plantare

  • Plantati hortensia intr-un pamant de buna calitate, turba imbogatita cu macroeleente ar fi ideal, sau pamant de padure.
  • Adaugati 10-15% nisip.
  • Ghiveciul in care plantati trebuie sa asigure o drenare perfecta, pentru a evita sa putrezeasca radacinile hortensiei. Ghiveciul trebuie sa asigure o oarecare termorezistenta la frig cat si la caldura. Ghivecele de plastic pot sa supra-incalzeasca, radacinile plantei. Perfecte sunt ghivecele de ceramica, groase.
  • Daca plantati hortensia in gradina, din ghiveci, sapati o groapa suficient de mare (2-3 ori mai larga decat sunt radacinile), astfel incat sa intre radacinile fara sa fie inghesuite si sa ramana spatiu de la marginea gropii. Asigurati-va ca pamantul este unul de calitate.
  • Adaugati ingrasamant cu eliberare controlata, cel sub forma de bobite si nu uitati de nisip.
  • Udati din abundenta, atat in timpul ingroparii, cat si imediat dupa ce ati terminat ingroparea efectiva.
  • Lasati cel putin 1 metru distanta intre plante. Hortensia poate creste chiar mare, sub forma de boschet, asta daca reusiti sa rezolvati problema inghetului peste iarna.
  • Asigurati-va ca zona in care plantati hortensia nu este una inundabila. Urmariti ce se intampla dupa o ploaie rapida si puternica. Daca pamantul ramane baltit sau apa stationeaza o perioada indelungata, este riscant. Daca nu aveti alte solutii, ridicati nivelul parcelei respective si trasati santuri de scurgere, astfel incat apa sa se dreneze mai bine.
  • Plantarea hortensiei se face in zone care sa asigure o foarte buna lumina, insa sub nici o forma sa nu fie soare direct la pranz. In Romania, temperaturile vara pot depasi cu usurinta 35 grade si asta inseamna moartea rapida a florilor si implicit, distrugerea plantei.
Nu uitati ca hortensia poate fi transplatata usor, asa ca urmariti planta si schimbatii locul daca nu evolueaza corect. ATENTIE: aceasta operatie de transplantare se poate face doar cand floarea a intrat in faza de iernat, fara flori si fara frunze. Deci tarziu in toamna sau iarna.

Cand se planteaza Hortensia?

Ei bine, se poate planta atat primavara, cat si toamna. Daca o faceti toamna, va rugam sa tineti cont de toate sfaturile de mai sus. Insistam foarte mult pe faptul ca hortensia poate ingheta cu usurinta in iernile noastre geroase. Alegerea noastra este sa se cultive in containere cat mai mari si care pot fi mutate in zone ferite de inghet.

Hortensia si apa

Hortensia are nevoie de multa apa, mai ales in faza in care este o planta tanara si radacinile nu sunt foarte dezvoltate. Udati cel putin odata pe saptamana, mai ales in timpul zilelor calduroare. In gradina, mare grija la seceta.
Hortensia nu necesita ingrasaminte speciale, nu mai mult de primavara si toamna. Prea multe macroelemente, face ca floarea sa fie bogata in frunze si sa scada in inflorire. Asa ca nu exagerati.

Hortensia - schimbarea culorilor

Hortensia poate trece de la culoarea roz la culoarea albastra (violaceu), si invers. Insa tineti cont ca acest lucru nu se poata intampla rapid. Schimbarea culorii este un proces ce dureaza cateva saptamani, chiar si doua luni.
Secretul in schimbarea culorilor este Ph-ul (aciditatea) pamantului sau al turbei in care este plantata floarea. Cand gasiti culori diferite pe piata, acestea au fost plantate si udate cu material cu Ph diferit, ele fiind in fapt aceeasi planta.
Un Ph scazut, undeva in jurul valorii de 5,5 - 6, va face ca hortensia sa infloreasca in nuanta albastra.
Cu cat creste Ph-ul, culoarea trece prin zona de alb si se transforma in culoarea roza, chiar rosu deschis. Pentru aceasta este nevoie de Ph in jurul valorii de 7-7,5.
ATENTIE: sunt multi factori care influenteaza Ph-ul. Daca este in gradina, inclusiv apa cu care udati sau cea de ploaie, poate sa creasca aciditatea. In plus nu fortati o floare care este inca tanara si abia a fost (trans)platata. Aceasta planta are nevoie o perioada de cel putin un sezon sa se reacomodeze noilor sale conditii de viata.

Hortensia – Taiere

Este important sa intelegeti ce tip de hortesie aveti. Sunt diverse tipuri de hortensie si taierea se face diferit. Taierea hortensiei nu este neaparat necesara, decat daca micul boschet a inceput sa se deformeze sau aspectul este urat.
Hortensia – Hydrangea Macrophylla – este hortensia comuna, cea mai vanduta pe piata de la noi. Aceasta hortensie poata fi taiata dupa trecerea verii sau inceputul toamnei. Unii iubitori de hortensie fac taierea chiar si tarziu in toamna si chiar primavara. Ca regula generala, nu taiati ramurile care au flori sau muguri pe ele. Taiati florile uscate si ramurile ce va deranjeaza chiar din apropierea radacinii. Daca doriti doar sa-i dati forma, taiati imediat sub nodul ramurii. Folositi instrumente dezinfectate si care au taietura rapida.
Exista multe alte soiuri de Hortensia, iata cateva exemple:
Hortensia – Hydrangea Quercifolia – taierea se face primavara, insa in tara noastra, aceasta hortensie, se creste ca floare de balcon sau camera.
Hortensia – Hydrangea Paniculata – Greu de crezut ca o sa gasim cultivator in Romania de acest soi. Dat fiind conditiile grele (frigul in iarna) de creste in gradina. Taierea se face vara sau toamana tarziu.
Hortensia – Hydrangea Arborescens
Hortensia – Hydrangea Anamala
Hortensia Cataratoare – Hydrangea Petiolaris

Hortensia – Inmultire

Inmultirea hortensiei se face asemanator cu cea a trandafirilor. Prin butasi, toamna.
  • Alegeti o ramura tanara (este de culoare mai deschisa, mai cruda, fata de cele mai batrane), care sa nu aiba flori sau muguri de floare pe ea. Taiati cam 12-15 cm din varful acesteia, chiar sub un nod.
  • Folositi doar unelte dezinfectate si cu taiere rapida.
  • Eliminati frunzele de pe butasul astfel obtinut, si lasati doar doua frunze in varf.
  • Taiati pe jumatate si aceste ultime frunze.
  • Alegeti un ghiveci cu diametrul de minim 12 cm, si puneti turba de calitate, cu Ph putin mai mare (6,5 ideal). ATENTIE: ghiveciul sa fie cu gaurele sa faciliteze scurgerea apei rapid.
  • Ar fi ideal sa inmuiati capatul taiat al butasului, intr-o substanta de inradacinare. O gasiti in magazinele de specialitate si merita, chiar daca este putin scumpa.
  • Udati turba din ghiveci, abundent si ingropati butasul pana la jumatate. Presati si asigurati-va ca a facut priza suficient de bine si s-au eliminat golurile de aer.
  • Acoperiti butasul cu un pahar de plastic transparent si asezati-l intr-o fereastra unde poate primi multa lumina de la soare, insa nu directa.
  • Udati permanent, insa nu excesiv.
Noul butas de hortensia va deveni o noua planta cam in 4-6 saptamani.

Hortensia - Boli si Daunatori

Hortensia, desi in aparenta este o floare pretentioasa, cu multe boli si daunatori, este in fapt o floare usor de intretinut. Bolile si daunatorii de care avem parte, sunt cele comune la flori de gradina si apartament.
Atacul "ciupercilor", fungilor, se datoreaza in general umiditatii prea mari si a lipsei de ventilatie corespunzatoare. Se trateaza cu substante de la orice farmacie fitosanitara. Aveti mare grija sa respectati concentratiile inscrise pe ambalaje. Nu exagerati sub nici o forma.
Hortensia poate fi atacata de melci, afide, paianjeni, etc, cam toti daunatorii comuni. Discutati cu farmaciile fitosanitare si va vor recomanda cele mai moderne tratamente actuale.
Lipsa de macroelemente poate decolora frunzele, iar lipsa de apa poate usca si deforma precum atacul unei ciuperci. Toate se pot corecta usor daca sesizati carenta pe care o are floarea.
Cam acestea au fost detaliile noastre si va dorim sa aveti o floare hortensia superba si spectaculoasa, asa cum este soiul acestei minunate plante. Speram ca sfaturile noastre despre ingrijire, plantare, inmultire, taiere sa va fie de folos, si ca de fiecare data, va rugam sa ne scrieti direct daca aveti intrebari suplimentare.

Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s
Garden Center Sibiu - Poplaca
Pepiniera Sibiu Camelia's
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!