Flori Azalee – Ingrijire
Am hotarat sa impartim acest capitol in doua parti distincte. Ingrijire pentru florile in ghiveci si pentru azalee de gradina. Intr-un final veti descoperi ca in fapt regulile sunt identice, cu mici diferente.Ingrijire - Azalee ghiveci
La noi, in Romania, majoritatea plantelor din familia azalee, ce se vand in magazine si in centrele de gradinarit sau serele producatorilor profesionisti, sunt azalee in ghiveci, pentru o crestere in apartament.Exista specii distinte de azalee in ghiveci, pentru crestere in casa, si azalee de gradina, cu talie inalta.
In Romania, dat fiind conditiile atmosferice din timpul iernii, azaleea este tinuta in gradina in ghiveci, ingropata cu tot cu ghiveci, pentru a putea fi dezgropata in toamna.
Iata cateva reguli de baza pentru ingrijire azalee in ghiveci:
- De preferat, atunci cand cumparati o azalee, sa alegeti una care are doar cateva flori deschise si are cat mai multi muguri “crapati”, astfel asigurandu-va ca va veti bucura de flori cat mai mult posibil, chiar din primul an.
- Udarea se face abundent, pamantul din ghiveci trebuind sa fie mentinut permanent umed, insa nu ud. Prea multa umezeala poate afecta radacinile plantei. Asezati intotdeauna o farfuriuta sub ghiveci si lasati ca acesta sa absoarba cat mai multa cantitate de apa. Dupa ce planta a incetat sa mai absoarba apa, aruncati surplusul.
- Temperatura ideala de crestere este 18-20 grade, fiind temperatura la care azaleea se simte cel mai bine. Insa, dat fiind ca discutam de azalee in ghiveci, aceasta se comporta bine si intre temperaturile de 20-25 grade, atat timp cat sunt in apartamente sau case. Insa, nu uitati, cu cat creste temperatura, pericolul ca florile sa se usuce si sa cada, este mai mare.
- Azaleea este o planta careia ii place umbra si penumbra. Nu asezati floarea in geamuri, acolo unde razele soarelui cad direct pe ea. Asezati-o in incaperi bine aerisite, luminoase, cu temperatura scazuta, ferita de curenti de aer.
- Nu fertilizati cu ingrasamant azaleea in aceasta perioada de inflori. In mod normal, planta a fost ingrijita corespunzator de catre producator. Daca ati ales-o conform celor descrise de noi, nu are nevoie de nimic in plus. O azalee inmagazineaza nutrientii in frunze, in perioada de repaus, astfel ca in perioada de inflorire nu are nevoie de aport suplimentar.
Cand planta se usuca, florile si frunzele mor, scoateti azaleea afara, in gradina sau balcon, eventual ingropati ghiveciul, cu totul, in pamant. Lasati astfel, pana cand afara temperatura incepe sa scada (noaptea sub 10-15 grade).
In aceasta perioda este important sa adaugati ingrasamant pentru azalee. Asa cum am mai spus, un ingrasamant hidrosolubil, echilibrant, este ideal. Adaugati acest ingrasamant la fiecare doua saptamani, in apa de udat.
Azalee – Ingrijire iarna
Aduceti azaleea intr-un loc ferit de inghet (aceasta este cel mai dificil aspect), cand temperatura exterioara coboara sub 10-15 grade, unde floarea sa primeasca atat lumina, cat si o temperatura sub 10 grade, insa sa nu scada, sub nici o o forma, sub cea de inghet). In general, acest lucru se poate realiza in sere, solarii, balcoane inchise, garaje cu geamuri).O azalee are nevoie de aproximativ 2 luni de “hibernare”, perioada in care sa stea la rece, conditie obligatorie pentru a reinflori.
Udati azaleea periodic, insa nu mult si NU adaugati fertilizant in perioada de ”somn”.
Dupa cele 2-3 luni de repaus, azaleea ar trebui sa fie gata de reinflorire, asa ca o puteti aduce la temperaturile normale din apartamente (ATENTIE: temperatura de maxim 20 grade).
Azalee de gradina – Ingrijire
La noi in Romania, asa cum am mai spus, azaleea se poate creste in gradina doar in ghivece. Acest lucru se datoreaza temperaturilor prea scazute din timpul iernii cand planta ingheata si moare.O azalee poate fi crescuta in gradina, in mai multe feluri. Ori se pune in ghiveci normal, in zona in care doriti, iar ghiveciul poate sa capete orice dimensiune pe care o doriti (functie de acest aspect si planta va avea dimensiuni mai mari sau mai mici), sau se ingroapa azaleea cu tot cu ghiveci in pamantul din gradina si se dezgroapa in toamna.
In aceste cazuri, regulile de ingrijire azalee de gardina sunt identice cu regulile de ingrijire azalee in ghiveci. Totusi trebuie sa specificam faptul ca azaleea trebuie pozitionata in gradina la umbra. La baza unor pomi sau copaci mai inalti, dar care lasa sa treaca razele soarelui, sau la soare, in zone care intra in umbra la pranz, cand razele soarelui sunt cele mai puternice.
Un alt aspect important este temperatura exterioara. Daca stati in zone unde temperatura depaseste frecvent 25 grade, aveti grija sa umbriti cat mai bine ghiveciul de azalee din gradina. La temperaturi mari floarea se usuca si pierde florile.
Azalee – Ingrijire – Udare
Desi am mai trecut prin acest aspect la punctele anterioare, dorim sa definim mai clar aspectul udarii la azalee.Azaleea se uda abundent, mai ales in momentele sale de inflorire. Sub nici o forma nu trebuie lasat pamantul sa se usuce. Solul trebuie sa fie mentinut permanent umed, insa nu ud.
Folositi ghivece care sa asigure un drenaj corespunzator. Daca sunteti deja specializat si treceti la ghivece mari, asezati pe fundul acestora un strat de pietris, astfel incat apa sa nu stationeze. Folositi ghivece groase, din teracota, astfel incat sa nu permita variatii mari de temperatura la radacina.
In perioada imediata inflorii, cand floarea se usuca si pierde frunzele, continuati udarile, impreuna cu ingrasamant pentru azalee. Nu udati la fel de des ca in perioada de inflorire.
In perioada de “iernat”, udati moderat, fara fertilizant.
Azalee – Taiere
Putem discuta de taierea unei azalee, atunci cand floarea este deja matura si are cativa ani si practic a format un mic boschet sau copacel. In principal, discutam de taiere pentru a ii da o anumita forma plantei, functie de locatia unde o cultivam sau pur si simplu pentru a ii da un aspect mai placut.Vestea buna este ca azaleea poate fi taiata cam de oriunde, nefiind o regula speciala in acest sens. Practic orice ramura si din orice zona, taiem, va creste si se va ramifica exact din acel loc. Astfel ca nu trebuie sa fiti atenti la noduri, frunze, etc, asa cum este specific altor plante.
Singura regula pe care trebuie sa o respectati neaparat este ca taierea sa se faca in intervalul in care azaleea a produs flori si acestea s-au ofilit si momentul in care se pregateste sa produca noi muguri.
ATENTIE: NU taiati o azalee cand are muguri pe ramuri. Daca faceti acest lucru, in cele mai multe cazuri, nu veti avea flori anul care vine. Asa ca evitati complet o asemenea actiune in aceste cazuri.
Momentul oportun pentru a taia ramurile si ai da forma azaleei este aproximativ luna Iulie, cand planta se afla intre cele doua faze.
Taiati azaleea cu instrumente dezinfectate si care au taietura rapida. Nu folositi instrumente murdare, cu care ati efectuat alte activitati la alte plante. Riscati sa inbolnaviti planta si chiar sa o distrugeti.
Azalee – Ingrasamant
Azaleea nu are nevoi speciale de ingrasamant. Atata vreme cat s-a respectat plantarea in sol acid, eventual pamant de padure sau, in cazul azaleei de gradina, pamantul din gradina sa fie de calitate si sa asigure nutrientii necesari plantei.Totusi, poate necesarul de ingrasamant din ghiveci sau container, sau chiar din solul din gradina, s-a terminat, astfel ca floarea va da semne ca are nevoie de un aport suplimentar de ingrasamant special (frunze prea inchise la culoare, daca are lipsa de fosfor, frunze ce se ingalbenesc, flori care nu se mai deschid, frunze mai mici decat normale, etc).
In mod normal, fertilizarea azaleei se face cu un ingrasamant hidrosolubil (ce se dizolva in apa de udat) echilibrant (parti egale de Azor, Fosfor, Potasiu), mai ales cand planta a fost transplantata intr-un ghiveci mai mare. Prin aceasta formula se faciliteaza cresterea atat a radacinii, cat si a plantei in general si totodata formarea si mentinerea florilor.
Nu exagerati cu ingrasaminte pentru azalee. Respectati intocmai instructiunile si nu dati doze mai mari decat cele inscrise pe ambalaje. Noi va recomandam sa impartiti cantitatea de ingrasaminte recomandata pe o perioada, in portii mai mici si mai dese, astfel incat in perioada respectiva sa se asigure acelasi aport de ingrasamant pentru azalee, insa sa se evite riscul “arderii” plantei.
Azalee – Inmultire
O azalee poate fi inmultita prin mai multe feluri. Cele mai la indemana si fara sa ridice mari probleme, sunt inmultirea prin seminte si prin butasi.Trebuie sa luati in considerare faptul ca inmultirea prin seminte, nu genereaza o planta identica cu planta mama, niciodata. Dat fiind ca semintele sunt o incrucisare dintre doua flori. Doar inmultirea prin butasi este singura metoda exacta, pentru a obtine o planta clona la planta mama.
Azalee – Inmultire prin butasi
Cel mai complicat lucru la acest tip de inmultire, este alegerea ramurii corecte pentru a creea un butas de azalee. Alegeti ramura astfel incat butasul sa fie format din lemn nici prea solid si nici prea moale. Normal, ar trebui sa permita indoirea sa, insa nu foarte mult.Folositi doar instrumente dezinfectate si cu taietura foarte rapida. Nu folositi instrumente cu care ati lucrat si la alte plante, fara sa le fi curatat si dezinfectat.
Taiati aproximativ 12-15cm din ramura, chiar sub o intersectie de frunze.
Curatati partea de jos (acolo unde s-a taiat), cam 30-40% din total butas, de frunze si muguri.
Luati un ghiveci de diametru minim 12 cm, care sa aiba gauri pentru scurgerea apei. Folositi doar turba de calitate, pentru insamantare.
Partea de jos a butasului, cel cu taietura, inmuiati-l intr-o solutie de inradacinare.
Infigeti butasul in ghiveci, in mijlocul acestuia, cam 30% din inaltime. Udati abundent si asigurati-va ca face priza complet la turba si nu au ramas spatii cu aer la baza.
Udati permanent ghiveciul si nu lasati sa se usuce turba. Udarea se face mult mai intens decat la o azalee normala.
Plasati ghiveciul intr-o zona luminoasa, insa nu in razele directe ale soarelui, temperatura minima si maxima trebuind sa fie de 20-25 grade.
Un butas de azalee are nevoie de aproximativ 8 saptamani sa formeze radacini puternice. Cand trec cele 8 saptamani, trageti incet de capatul butasului si verificati daca opune rezistenta. Veti simti imediat daca s-a prins.
Azalee – Inmultire prin seminte
Inmultirea azaleei prin seminte nu este o activitate complicata. Din pacate are nevoie de cateva conditii obligatorii, mai greu de indeplinit pentru incepatori.Astfel, folositi o turba de calitate, mai acida, pentru insamantare.
Plasati semintele la suprafata turbei si udati din abundenta. Nu ingropati semintele.
Peste zona de plantat, plasati o folie de plastic, sau capac, sau orice alt material transparent si etans, astfel incat sa mentina umiditatea crescuta in mediu de germinare.
Semintele ca sa germineze au nevoie de cel putin 16 ore de lumina pe zi. Din pacate acest lucru, in Romania, nu se poate face oricand, fara a avea la dispozitie lumini speciale de crestere.
Dupa ce semintele au inceput sa germineze, in general in 2-3 saptamani se intampla acest aspect, descoperiti treptat si lasati mediul de crestere fara sa fie acoperit.
Nu uitati ca in toata aceasta perioada, este nevoie de o temperatura constanta de 20-25 grade.
Ulterior germinatiei, puteti sa transplantati micile plantute in ghivece individuale si sa urmati pasii descrisi la celelalte puncte despre ingrijire azalee.
ATENTIE: nu uitati ca sub nici o forma mediul de crestere nu trebuie lasat sa se usuce. Atat pentru seminte, cat si pentru butasi, dar si pentru o azalee matura.
Azalee – Boli si Daunatori
In principiu nu ar trebui sa aveti probleme cu azaleea voastra, dat fiind ca este o planta rezistenta la boli si fara mari probleme.Principalele neplaceri vin din urmatoarele motive:
Temperatura prea mare, peste 25 grade, cand frunzele si florile se usuca si mor rapid.
Uscarea turbei. Nu lasati sa se usuce turba, pentru ca o perioada de seceta, duce la moartea plantei.
Udarea prea puternica. Azaleea se uda astfel incat sa se mentina solul umed si NU ud. Umezeala excesiva poate duce la putrezirea radacinilor.
Lipsa de nutrienti in perioada de inmagazinare a lor. Vezi capitolul cu ingrijire azalee in ghiveci. Daca abia ati cumparat floarea, nu prea puteti face nimic. Simtomele sunt de frunze mai mici, decolorate sau galbene.
Umiditate si ventilatie necorespunzatoare. In perioada rece, daca frunzele raman umede, dezvolta to felul de “ciuperci”, care se manifesta prin inegrirea unor parti de frunza, sau prin putrezirea ramurilor tinere si a frunzelor.
Azalee – Boli
Toate bolile azaleei, descrise mai sus, se trateaza cu substante chimice, din farmacii fitosanitare specializate. Respectati cu strictete indicatiile de pe ambalaje si NU mariti doza in speranta unui rezultat mai rapid.
Azalee – Daunatori
Daunatorii azaleelor sunt cei cunoscuti pentru orice planta de apartament sau de gradina. Astfel se pot intalni afide, nematozi, paianjeni, omizi, musculita alba.
Toate se pot trata cu substante din farmacii fitosanitare, insa ar fi bine sa aplicati tratamente preventive si sa evitati aparitia lor.
Nu cumparati sub nici o o forma flori bolnave si verificati foarte bine frunzele la achizitie.
Nematozii de azalee sunt practic imposibil de eradicat, insa pot fi suportati de planta daca atacul nu este unul puternic. Musculita alba este greu de stapanit, mai ales in sere, solarii sau balcoane.
Soiuri de azalee
Aici ar trebui sa avem o discutie lunga si putin cam complicata, chiar intr-o zona stiintifica.Azaleea face parte din genul Rhodendron, fiind considerata ca fiind diferita. In Romania, se amesteca notiunile de Rhodendron si nu se face diferenta.
Important de mentionat, ca sa nu intram in prea multe detalii inutile, este ca azaleea este un rhodondron mai mic, nu creste atat de mult precum alte familii de rhododendron de gradina, sau popular azalee de gradina, fiind cu mai putine flori, cu frunze si flori mai mici.
Veti gasi o gramada de denumiri, majoritatea aflate in circulatie masiva datorita necunoasterii sau pur si simplu datorita popularitatii acestei flori ce a dus la denumiri populare: Azalee japoneza, Azaleea Japonica, Azaleea de gradina, Rhododendron de gradina, etc. Oricum ar fi, sfaturile noastre date mai sus, sunt aplicabile tuturor acestor specii de azalee.
Azalee - Pret
Difera foarte mult stadiul in care se afla azaleea dorita. Astfel, este normal ca pentru o azalee ce are cativa ani si este vanduta in ghivece mari, inaltimea ei fiind de cativa zeci de centimetrii, sa aiba un pret mult mai mare decat o azalee tanara.La azalee, pretul poate varia foarte mult, intre 15-20 ron pe ghiveci si pana la cateva sute de ron pentru cele mari si avand cativa ani.
ATENTIE: cereti si cercetati foarte bine varsta si marimea plantei dorite, pentru a stabili daca pretul este unul corect. Informati-va, in cazul celor mari, daca a primit ingrasamintele necesare pe perioada de dupa inflorire.
Azalee de Vanzare:
Va recomandam sa cumparati azalee de la producatori profesionisti. Conditiile de depozitare si transport sunt extrem de importante in cazul acestei plante. Daca in lantul de distributie, distribuitorul sau vanzatorul, nu a respectat conditiile de temperatura, puteti sa va treziti ca planta se ofileste foarte repede sau a capatat boli greu de eradicat.Poze azalee
Speram ca nu v-am plictisit cu acest articol mai lung, dar dat fiind ca discutam de o planta extrem de populara si cautata, ne-am gandit ca un ghid complet despre azalee - ingrijire, inmultire, udare, taiere, boli si daunatori, va va fi de folos.Ca de fiecare data, va rugam sa nu ezitati sa ne scrieti direct, pentru alte detalii sau sfaturi.
Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s
Garden Center Sibiu - Poplaca
Pepiniera Sibiu - Camelia's