Hortensia – Ingrijire Iarna

Hortensia – Ingrijire Iarna
Ingrijirea hortensiei iarna este o activitate simpla, dar necesita atentie. Mai mult, depinde foarte mult de pregatirea plantarii pentru a rezista iarna, indiferent daca discutam de hortensie la ghiveci sau hortensie in gradina.
Ca sa limpezim un aspect, hortensia rezista iarna, afara, din punct de vedere genetic, pana la maxim -20 grade. Insa, chiar daca in Romania, in foarte multe zone, temperatura coboara sub acest nivel, nu trebuie sa abandonam ideea de a cultiva hortensii.

Unde se planteaza hortensia pentru a rezista iarna in gradina

Lamuriti mai intai zona geografica in care doriti sa plantati hortensiile. Astfel, daca locuiti la campie, in sate, sau zone submontane, sau depresiuni (gen Miercurea Ciuc sau Sibiu) unde este mai frig, nu plantati hortensiile decat in apropierea zidurilor incalzite ale locuintelor sau a unei cladiri incalzite iarna. Chiar daca nu simtim, cladirile radiaza iarna caldura si cresc temperatura resimtita de radacinile hortensie, facand-o sa reziste peste iarna, fara probleme. Daca pana acum nu ati reusit iar vecinii vostri au hortensii, ei bine analizati locatia lor si probabil veti constata ca avem dreptate, fiind aproape de surse de caldura.
Daca totusi nu aveti asemenea solutii si vreti sa plantati la tara, undeva unde nu locuiti iarna, cladirea fiind rece si in bataia vantului, ei bine, recomandam sa nu plantati hortensia in gradina. Plantati hortensiile in ghivece mari (galeti, containere), pe care le adapostit iarna in pivnite, garaje, grajduri sau in casa, daca nu este incalzita.
ATENTIE: asa cum hortensia nu rezista la temperature prea scazute, nici vara nu rezista la temperaturi prea ridicate. Plantati hortensia la semiumbra, daca stati in zone unde temperaturile depasesc 30 grade vara. Ideal soarele sa il aiba dimineata pana la pranz, astfel incat sa nu prinda arsita de dupa amiaza.

Cum se planteaza hortensia pentru a rezista iarna in gradina

Majoritatea primiti hortensiile de la prietenie sau pur si simplu le cumparati singuri, din supermarketuri, direct inflorite, fiind o splendoare cand le achizitionati. Probabil multi dintre voi au trait dezamagirea faptului ca nu au reusit sa pastreze de la un an la altul acele frumuseti. Exista un motiv.
ATENTIE: hortensiile, in majoritate, cumparate din florarii si supermarketuri, sunt crescute in sere, fiind plante tinere. Aproape niciodata, aceste hortensii, chiar si ingrijite, iarna, nu vor supravietui, daca le plantati direct in pamant in gradina. Prima iarna, plantati-le in ghivece, adapostite in zonele descrise anterior. Abia dupa primul sau al doilea an, plantati-le in gradina.
NU plantati hortensiile in gradina, in apropierea iernii, cum nu va recomandam nici macar toamna. Plantati hortensiile doar pana prin luna August, astfel incat sa apuce sa dezvolte radacini solide si adanci, pentru a putea depasi stratul superficial de la suprafata care degera. Daca nu puteti face asta, pastrati hortensiile in ghivece, pana anul viitor. Insa nu in cele originale care sunt prea mici si fara rezervor de apa (fiind ghivece de productie in general, de la profesionisti).
Pregatirea hortensiei pentru iarna
Daca ati depasit cele doua probleme esentiale descrise mai sus, ei bine, a ramas doar partea usoara de rezolvat:

Ingrijirea Hortensiei iarna – in ghiveci

In ghiveci, hortensia are nevoie de ingrasamant. Multi uitati de acest aspect si saracele hortensii ori nu infloresc, ori pur si simplu nu trec iarna.
Adaugati ingrasamant cu eliberare controlata, functie de ce aveti la dispozitie. Va recomandam ingrasamantul pentru 5-6 luni, care se pune in primavara si isi face singur treaba pana in toamna. Respectati dozele recomandate, pentru ca o cantitate insuficienta nu va ajuta foarte mult. Puteti folosi si ingrasamant lichid, dar ideal ar fi sa il folositi in combinatie cu cel cu eliberare controlata.
Hortensiile sunt mari iubitoare de minerale si florile imense si spectaculoare, indiferent de soiul de floare, se poate obtine doar cu nutrienti adecvati.
Va recomandam sa nu tundeti hortensiile toamna, dat fiind ca fac muguri florali din toamna. Tundeti sau curatati hortensiile primavara, cand au intrat in vegetatie si puteti vedea ramurile care au murit sau care sunt neaspectoase.
Plantati hortensiile in ghivece mari, de cel putin 10L, pentru a avea rezistenta sporita la frig, dar si spatiu pentru dezvoltare. Folositi ghivece cu pereti grosi, sau horticole.
Feriti ghivecele de frig iarna. Dupa caderea frunzelor, adapostiti ghivecele in spatii mai protejate, dar unde sa fie frig, nu in casa. Teoretic, merg lipite si de peretii casei, daca nu este foarte izolata. Insa ideal folositi un sopron, garaj, subsol, grajd, etc…
Prin Martie, cand riscul de temperaturi foarte scazute a trecut, puteti sa scoateti ghivecele afara. Nu uitati de ingrasaminte, imediat ce hortensiile intra in vegetatie, astfel incat sa prindeti perioada de inflorescenta la maxim.

Ingrijirea Hortensiei iarna – in gradina

Daca ati plantat hortensia in gradina, pentru iarna, asa cum v-am recomandat mai sus, nu aveti prea multe activitati de facut.
In primul rand aveti grija la ingrasamintele pe care le dati. Solurile sunt destul de slabe, mai ales in gradini, asa ca adaugati ori gunoi de grajd, daca aveti, sau ingrasaminte cu eliberare controlata din magazine. Este important acest aspect pentru ca hortensiile consuma multe minerale si energie pentru a produce flori mari si multe. In al doilea rand, au nevoie sa isi dezvolte radacini suficient de puternice si adanci ca sa depaseasca frigul din iarna.
Daca sunt inca mici, fara sa fi dezvoltat  ramuri mari, in general in primii ani de viata, folositi o folie anti-inghet, din magazine, pentru a o acoperi. Sau musuroiti baza ei, cu ingrasamant de grajd sau cu rumegus, cel mai bine. Astfel si solul va deveni mai acid, asa cum le place lor.
Va recomandam sa nu le tundeti toamna. Faceti operatiunea de tudere primavara sau curatati, cel mai bine, doar ramurile care au murit si au aspect urat.
Speram ca aceste sfaturi despre modul de ingrijire hortensii iarna sa va ajute cat mai mult si sa va bucurati de aceste adevarate minuni ale naturii. Gasiti pe blogul nostru si alte articole despre ingrijirea hortensiei, mult mai detaliate, asa ca va invitam sa cititi mai in profunzime aceste aspecte.

Cu prietenie,

Sera de Flori Camelia’s Sibiu
Garden Center Sibiu – Poplaca
Pepiniera Sibiu Camelia’s
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!