Petunii Curgatoare – 6 greseli fundamentale

Petunii Curgatoare – 6 greseli fundamentale
Ne-am hotarat sa scriem un articol detaliat despre petunii curgatoare si ingrijire, atunci cand zilele trecute am fost in vizita la o cunostinta ce ne-a fost si un foarte bun client, cumparand in acest sezon, de la noi, zeci de flori de diferite specii. Distinsa Doamna, trecuta de 60 ani, cu o vasta experienta de gradinarit, era fericita de florile sale. Ba mai mult, ne-a frapat relaxarea cu care Dansa considera ca o petunie nu trebuie sa tina mai mult de 1-2 luni, pentru ca “asa este normal in cazul acestor plante”. Iata cum arata petunia dansei, abia la inceputul lunii Iulie.
Petunie Curgatoare - Uscata
Stand in acest an printre clientii nostri, am costatat ca in majoritate, cam toti considera o petunie curgatoare o floare cu viata scurta. In plus am realizat ca in majoritate fac acelasi tip de greseli, din lipsa de cunostinte suficiente.
Ei bine, dragii nostri, am hotarat sa facem un top, in exact ordinea intalnita in experienta noastra, cu greseli fundamentale in ingrijirea petuniilor curgatoare in ghiveci sau plantate direct in gradina.
Deci, iata Top 6 greseli fundamentale - ingrijire petunii curgatoare

Petunii, ingrijire – Greseala 1
Curatarea florilor uscateCum se curata petuniile
Am constatat ca in 95% din cazuri, clientii nostri nu cunosc cum se curata petuniile curgatoare.
Ce se greseste? Ei bine majoritatea curata florile (petalele uscate) si nu rup intreg pedunculul (codita, partea verde de care sunt prinse petalele).
Foarte multi nu curata petuniile curgatoare deloc, insa greseala fundamentala este neruperea pedunculului. Deci, va rugam sa curatati toate partile uscate ale petuniilor, insa cu precadere curatati florile corespunzator.
Motivul este unul simplu: orice vietate si planta de pe Pamant, are ca si menire inmultirea. Petunia curgatoare, doreste sa se inmulteasca. Inmultirea petuniilor curgatoare se face prin seminte. Odata floarea ofilita, o petunie va produce seminte. In cazul in care lasati floarea sa se ofileasca si nu curatati pedunculul, aceasta isi va termina practic ciclul de viata.
Prin ruperea coditei, petunia este pacalita si va continua sa produca flori pentru a reusi sa se inmulteasca prin seminte.
Daca lasati codita nerupta si implicit semintele (cu cat mai multe codite nerupte, cu atat mai accelerat), atunci, aceasta va capata un aspect de batranete si in cateva saptamani va muri.

Petunii Curgatoare, ingrijire – Greseala 2
Tratamente contra bolilor
Majoritatea clientilor cu care am discutat, considerau florile niste masini exceptionale, care produc flori, neconditionat, fara sa aiba probleme. Ei bine, este doar o chestiune de noroc ca sa nu va pricopsiti cu o boala in gradina sau in balcon.
Este adevarat, materialul genetic al plantei este esential. Noii hibrizi creeati, sunt plante rezistente la boli, insa nici pe departe nu sunt lipsite de probleme.
Sunt doua elemente esentiale care trebuie urmarite:
Petuniile curgatoare sunt foarte sensibile la “ciuperci”, iar aici enumeram fainarea, botritis, mana, etc... si la insecte (mai ales paduchii sau asa numitele afide). Un iubitor de flori si de plante, trebuie sa urmarasca primele semne de boala si sa ia masuri imediate. Din pacate, pentru o privire neeatenta si pentru o persoana neexperimentata, cand devin foarte vizibile semnele, boala deja este instalata de cateva saptamani si face ravagii.
Noi recomandam intotdeauna sa nu se astepte niciodata semenele de boala si sa se actioneze preventiv. O stropire antifungica si antiinsecte, odata la 3-4 saptamani, va scapa de peste 90% din posibilele probleme. Si nu uitati, nu discutam in acest caz doar de petunii curgatoare si ingrijirea acestora. Practic orice floare si planta din gradina, are aceleasi reguli si cam aceleasi nevoie de subtante,
Daca studiati fotografia initiala, cu ghiveciul doamnei in cauza, veti observa ca pe langa necuratarea corespunzatoare a coditelor de flori, floarea are zone intregi cu frunze arse, semn ca ea sufera de cel putin 3-4 saptamani. In plus, se vede clar, pe frunzele inca verzi, o substanta albicioasa, care este semn de boala fainare, care este o boala ucigatoare pentru petuniile curgatoare.

Petunii Curgatoare, ingrijire - Greseala 3
Ingrasamant pentru petunii
Daca ai invatat sa cureti si sa scapi petunia curgatoare de boli, nu astepta ca aceeasta sa devina o floare spectaculoasa, ca in fotografiile de reclama, singura. Oricat de bine este ingrijita, petunia are nevoie de ajutor suplimentar sa infloreasca permanent.
O petunie curgatoare in ghiveci are resurse limitate de hrana. Sa nu cumva sa credeti ca apa este suficienta. In fapt, apa simpla nu prea contine nimic...decat apa.
1 – Intrebati cand cumparati, sau dupa, furnizorul vostru de flori, ce fel de ingrasamant a folosit, din cel cu eliberare controlata si cand ar trebui sa adaugati altul. De exemplu , noi folosim ingrasamant cu durata de 5-6 luni. Deci, dat fiind ca plantele vandute sunt plantate undeva in Decembrie - Februarie, rezerva de ingrasamant din ghiveci, pe care noi am adaugat-o, se termina cam maxim in Iulie. Obligatoriu ar trebui sa fie adaugata o cantitate suplimentara de ingrasamant. Petuniile pot inflori fara probleme pana la sfarsitul lunii septembrie, dar conditia este sa aiba toate nevoile asigurate.
2 – Saptamanal, pe toate perioada de inflorire, folositi o solutie de diluat in apa de udat, pentru fertilizarea constanta a florii. In comert se gasesc o multitudine de ingrasaminti dupa formula N-P-K. Cautati sa cumparati ingrasaminti speciali pentru plante cu flori sau chiar special pentru petunii curgatoare. Respectati reteta de diluare si cantitatea saptamanala. Nu fortati pentru ca veti ucide planta printr-un aport prea mare de minerale.

Petunii Curgatoare, ingrijire – Greseala 4
Cum se uda corect
Aici, in general, sunt mai putine greseli, si asta pentru ca petunia bea multa apa si in cazul in care nu are suficienta, arata imediat acest lucru. Totusi, am intalnit petunii curgatoare mult prea udate, practic “inecate”. Tinati cont ca nevoia de apa a petuniilor, creste odata cu dimensiunea ei si numarul de flori. Ideal este sa folositi ghivece cu rezervor de apa, pentru zilele caniculare. Nu lasati petunia curgatoare fara apa, pentru ca aceasta isi va schimba forma definitiv si poate chiar muri, dupa 2-3 zile de lipsa de apa.

Petunii Curgatoare, ingrijire – Greseala 5
Taierea ramurilor imbatranite sau alungiteTaierea petuniilor curgatoare
Aici, am constatat o lipsa de “curaj”. Tineti minte ca petunia curgatoare este o floare foarte rezistenta, atunci cand este ingrijita corespunzator. O puteti tunde, fara probleme, atunci cand nu va place forma ei sau cand da semne de batranete. O puteti tunde, daca printr-un accident, ramurile s-au rupt, sau vantul a rupt parte din ramurele. Sau pur si simplu atunci cand forma ei nu va place. Are nevoie de 2-4 saptamani sa dezvolte alte ramuri si flori. Deci...curaj... Respectati doar regula de taiere 1/ 3 (o ramura batrana nu o taiati la mai putin de 30% din lungime) si nu taiati dupa August, cand planta deja se pregateste sa-si incheie ciclul vietii.

Petunii Curgatoare, ingrijire – Greseala 6
Pozitionarea fata de soare
Sa fie clar! Petuniilor le place soarele! Si mult soare! Cel putin 6-8 ore zilnic. Insa nu le place caldura excesiva.
Nu pozitionati petunii curgatoare la umbra, pentru ca nu vor avea flori multe. Feriti petuniile doar in zilele caniculare de caldura, insa in mod normal, daca au apa, nu este neaparat necesar.
Daca aveti petuniile intr-un loc in care soarele bate doar dintr-o singura directie, rotiti ghivecele cam la 2-3 saptamani, astfel incat sa capete forma rotunda, uniforma.

Tipuri de Petunii Curgatoare sau de Gradina
Exista mai multe tipuri de Petunii si va rugam sa aveti grija atunci cand va cumparati un ghiveci cu o asemenea planta, de ceea ce va doriti si ceea ce puteti sa oferiti plantei.
Astfel analizati cat soare poate oferi locul in care doriti sa cresteti petuniile. Exista petunii rezistente la umiditat, sau invers, rezistente la mai mult soare.
Apoi analizati cat de lunga doriti sa fie planta si cat de tare bate vantul in zona dumneavoastra. Astfel sunt plante cu o crestere mai viguroasa, mai lungi, sau mai dese sau mai scurte ca lungime.
Exista petunii mai pretabile sa fie crescute in ghivece agatatoare, in jardiniere sau petuni de gradina, direct pe pamant.
Discutati cu producatorul toate aceste aspecte pentru a putea sa va bucurati de splendoarea acestor plante minunate.
La nivel international si in cercurile profesioniste, petuniile se impart astfel:
- Petunia Grandiflora – aceste petunii curgatoare sunt cele mai potrivite pentru ghivece agatatoare. Sunt cele de mari dimensiuni, cu florile cele mai mari, cu cresterea cea mai viguroasa.
- Petunia Multiflora – sunt genul de petunii curgatoare mult mai compacte, mai pretabile pentru ghivece, boluri, mai rezistente la vant, cu flori putin mai mici decat grandiflora.
- Petunia Milliflora – petunii ideale pentru jardiniere, containere, sunt mici de inaltime insa cu multe flori. Nu cresc lungi si au forma foarte compacta.
- Petunia Groundflora – sunt petuniile de gradina, pretabile sa creasca in straturi, direct pe sol, in gradina, formand straturi multicolore superbe.

Cum se ingrijeste Petunia iarna?
Ei bine nu este dificil, insa majoritatea plantelor sunt programate genetic sa nu reziste mai mult de 1-2 ani. Puteti taia planta, inainte de venirea inghetului, undeva la 10-20cm deasupra solului si sa o depozitati intr-un loc intunecat, unde temperatura sa nu coboare sub cea de inghet. Intotodeauna tratati planta de eventuali daunatori sau boli, udati-o. Nu uitati de ea peste iarna. Verificatii starea la fiecare 3-4 saptamani si udati-o, insa nu excesiv. La venirea primaverii, creatii un climat de acomodare, inainte de o scoate direct afara si razele soarelui.


Cu mult drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!