Pentru ca o Orhidee Phalaenopsis este una din cele mai vandut flori de apartament din Romania, gasindu-se intr-o multitudine de variante (alb, mov, roz, mov cu roz, etc) si marimi, ne-am hotarat sa va punem la dispozitie un ghid complet de ingrijire a acestei minunate flori, plecand de la modul de ingriire, conditii de crestere, pana la boli si inmultire.
Cum sa alegi o Orhidee Phalaenopsis
La inceput, sfatul nostru este sa nu incerci sa cresti Orhideea Phalaenopsis din seminte, si in general orhidee in acest mod. O orhidee are nevoie si de ani intregi sa atinga maturitatea si in plus ai nevoie de multe cunostinte horticole pentru a reusi acest lucru.
Daca ai primit cadou o Orhidee Phalaenopsis, ei bine nu iti ramane decat sa urmezi sfaturile de mai jos, despre modul de ingriire a acesteia, insa daca doresti sa achizitionezi una, te rugam sa cumperi doar Orhidee Phalaenopsis inflorita sau ale carei flori sunt ferme si fara urme pe ele.
In primul rand trebuie sa fi sigur ca ce cumperi nu se va ofili imediat, din acest motiv te sfatuim sa alegi doar orhidee cu flori foarte sanatoase, apoi este pericolul diverselor boli ce le poate avea si, de ce nu, conditiile ei de pastrare si transport sa nu fi afectat planta.
Daca Orhideea Phalaenopsis este tinuta in ghivece opace si planta nu arata perfect sanatoasa, te sfatuim sa nu o cumperi. Nu uita ca Orhidee Phalaenopsis se hraneste prin radacini, care au nevoie de lumina directa si aer, din acest motiv intotdeauna veti observa ca acestea au ca vas de crestere un vas transparent si cateodata radacinile ies la suprafata.
Original, ele cresc in Asia pe suprafata scoartei copacilor si asta incearca sa faca si acum, chiar daca sunt aclimatizate si sunt obtinuti multi hibrizi.
Multi comercianti nu cunosc acest lucru, asa ca te sfatuim ca indiferent de cum o cumperi, sa plasezi Orhideea Phalaenopsis intr-un vas transparent, obligatoriu cu gaurele de scurgere a apei.
Cum se uda o Orhidee Phalaenopsis
Conteaza foarte mult mediul in care este plantata orhideea. Astfel, in general, Orhideele Phalaenopsis sunt vandute in sol format din scoarta de copac sau muschi. Ambele variante fiind excelente.
In cazul scoartei de copac, apa se evapora mai repede si gradul de absortie in scoarta este mai mic. In cazul muschiului, absortia este mai mare si evaporarea mai lenta. Udati de fiecare data cand simtiti muschiul uscat la suprafata si in cazul scoartei de copac, odata pe saptamana.
Tineti cont ca in timpul verii o Orhidee Phalaenopsis are nevoie de mai multa apa iar iarna de mai putina. Oricum, suntem siguri ca dupa cateva udari, va veti da seama cand este timpul unei noi udari, dupa greutatea ghiveciul, cand il ridicati in mana. Fiti atent la aceste semnale si nu veti gresi.
Tineti minte, ca dupa udare, sa nu lasati apa in farfuriuta de sub ghiveci. Orhideea Phalaenopsis nu este ca alte tipuri de orhidee sau alte flori. Are nevoie ca mediul sa fie umed, insa nu ud.
Ideal ar fi sa udati orhideea sub chiuveta. Lasati apa sa curga in ghiveci si sa treaca prin fundul acestuia.
Nu udati Orhidee Phalaenopsis pe frunze. Daca totusi se intampla, dupa udare, uscati frunzele si mai ales baza acestora cu un servetel.
Nevoia de lumina la o Orhidee Phalaenopsi
Aici sunt cateva reguli foarte simple. Orhideea Phalaenopsis are nevoie de soare, insa nu de soare direct. Deci nu asezati aceste flori in ferestrele unde soarele bate direct. Eventual, daca nu aveti ce face, protejati florile cu o draperie.
Frunzele unei Orhidee Phalaenopsis sunt de culoare verde intens. Daca aceasta culoare devine cu nuante de negru, inseamna ca orhideea nu primeste lumina suficienta. In cazul frunzelor cu nuante galben-rosiatice, este semnalul ca lumina este prea intensa.
Cand este timpul reinfloririi (vezi capitolul de mai jos) daca ati respectat fertilizarile, taierile si udarile, iar orhideea nu infloreste, cresteti cantitatea de lumina. Probabil nu primeste suficienta energie in locul in care se afla.
Temperatura si ventilatia pentru o Orhidee Phalaenopsis
Retineti ca nici o orhidee nu este iubitoare de schimbari bruste de temperatura sau fluctuatii mai mari de 4-6 grade. Astfel, daca o plasati langa ferestre, nu uitati ca exista fluctuatii mari, functie de anotimp.
Totodata aveti grija, mai ales iarna, la aceste pozitii langa ferestre, unde, in general in Romania, exista calorifere care pot supraincalzi planta.
Orhideea Phalaenopsis are nevoie de temperaturi cuprinse intre 18° si 30° C. O temperatura mai scazuta va face ca plantele sa se ingalbeneasca. In acest caz, schimbati pozitia plantei si indepartati frunzele ingalbenite.
ATENTIE: nu lasati o Orhidee Phalaenopsis vara in geamuri in care soarele ridicate temperatura si iarna in apropierea caloriferelor.
Ca de fiecare data va atentionam la circulatia aerului in locuinte. In cazul florilor si mai ales iarna, pericolul bolilor pandeste cu fiecare zi in care nu aerisiti corespunzator. Aerisiti cat de des se poate si in cazul in care acest lucru nu este posibil, folositi un ventilator pentru a misca aerul in jurul orhideei si a florilor in general.
Udati Orhidee Phalaenopsis dimineata, atunci cand temperaturile sunt mai mari si planta are timp sa se usuce.
Ingrasaminte necesare la Orhidee Phalaenopsis
Bineinteles ca are nevoie de fertilizare o orhidee. Chiar este foarte necesar, ca orice planta sau floare aclimatizata sau crescuta in ghivece sau apartamente.
Dat fiind ca o orhidee are nevoie deopotriva de crestere a plantei, de crestere a radacinii si totodata de mentinere si dezvoltare a florilor, aveti nevoie de o solutie echilibranta. Urmariti cele trei macroelemente ale oricarei plante sa fie detaliate pe ambalajele ingrasamintilor. Formula N-P-K (adica azot-fosfor-potasiu) sa fie in parti egale, ideal fiind formula 20-20-20.
Totusi, daca planta se afla in perioda de repaus / crestere, fara flori, folositi o solutie mai bogata in azot, pentru a ajuta orhideea sa se dezvolte.
Veti gasi tot feluri de ghiduri de cum se aplica aceste ingrasaminte. Odata pe luna, la doua saptamani, saptamanal. Ei bine, toate sunt corecte, insa noi va sfatuim sa folositi metoda saptamanala, practic odata cu udatul. Luati doza recomandata de producator, cea lunara si impartiti in etape, folosind o doza mai mica, proportionala, la fiecare udat, in cazul udarii saptamanale, o doza de un sfert din doza lunara recomandata.
Udati planta prima oara si apoi aplicati ingrasamantul.
Taierea si reinflorirea - Orhidee Phalaenopsis
Florile unei Orhidee Phalaenopsis rezista cam 3 -5 luni, functie de cat de bine intretinuta este planta
O Orhidee Phalaenopsis, in general, nu infloreste din aceeasi tulpina, insa se comporta in acest fel mai ales plantele tinere si slabite. Astfel ca merita incercat totusi sa obtineti inflorirea prin aceasta metoda, atunci cand sunteti sigur ca planta are mai mult de 2 ani, taind ramurile de pe care au cazut florile, intre primele doua noduri (nodurile, sunt maro si par mici cerculete pe tulpina).
Oricum, Orhideea Phalaenopsis infloreste formand o noua ramura si chiar poate forma pana la 4-5 in total, dupa cativa ani de viata, ingrijire corespunzatoare si un ghiveci suficient. Taiati tulpina pe care s-au uscat florile chiar de la baza.
ATENTIE: mare atentie la instrumentele de taiere folosite. Intotdeauna, in orice operatie horticola pe care o faceti, dezinfectati instrumentele, mai ales cand acestea se folosesc pentru ingrijirea mai multor plante sau tipuri de plante. Exista pericol de raspandire a bolilor si mai ales de virusi distrugatori.
Daca ati facut tot ce este necesar si orhideea tot nu infloreste, ridicati nivelul de lumina pe care planta il are si scadeti temperatura. Creeati alternante de temperatura mai mari, intre noapte si zi.
Inmultirea - Orhidee Phalaenopsis
Inmultirea unei Orhidee Phalaenopsis nu este usoara si este mai mult domeniul profesionistilor.
Din timp in timp, dupa ce florile se usuca, pe tulpina orhideei apar la nodurile acesteia, mici radacini ca niste plantute. Acestia sunt puii orhideei.
Aceste mici plante trebuie detasate de pe planta mama, udate din abundenta in prima faza. Ele se planteaza in sol special pentru orhidee cu substanta speciala de inradacinare. Toate acestea sunt mai greu de procurat, mai ales cand discutam de substante de calitate. In cazul amatorilor, mai simplu si mai ieftin este sa cumparati o noua planta adulta.
Cat costa o Orhidee Phalaenopsis
Pentru voi, am iesit la cumparaturi. Astfel ca am cautat in oras diverse locuri de a cumpara o Orhidee Phalaenopsis. Ei bine, desi suntem gradinari profesionisti, am ramas surprinsi sa vedem cat de mari sunt diferentele de pret intre diversi comercianti., Am cautat si pe internet la magazinele on-line si am ramas chiar socati. Am gasit Orhidee Phalaenopsis chiar si cu 450 ron, vizibil fiind o planta tanara, ceea ce noua ni se pare incredibil de mult.
Toate fotografiile din prezentul articol, sunt facute la noi in casa, special pentru voi, dintr-o orhidee cumparata de la o florarie de cartier, cu pretul de 50 ron cu cu ghiveciul special. Am gasit si mai ieftin, cu pret de 30-40 ron, insa aspectul florii era pe departe mult inferior celei pe care am decis sa o cumparam pentru aceasta sedinta foto.
Consideram ca pretul corect pentru o Orhidee Phalaenopsis este intre 40-60 ron pe un ghiveci, cu doua tije florale, asta stiind costurile, conditiile speciale si munca aflata in spatele producerii acestor minunate flori.
Boli si Daunatori - Orhidee Phalaenopsis
Ca de fiecare data, va avetizam ca o Orhidee Phalaenopsis are nevoie ca radacinile sa aiba aer si lumina. Caz contrar se poate ofili. La primele semne, in cazul in care nu ati realizat importanta ghiveciului, schimbati imediat ghiveciul cu unul propice.
Umiditatea excesiva si lipsa de ventilatie poate provoca aparitia diverselor boli fungice. Tratamentele se fac cu fungicide si se gasesc la orice farmacie fitosanitara. Va rugam sa respectati concentratiile cu strictete.
In cazul in care apar pete negre pe frunze, ceea ce inseamna o boala de orrigine bacteriana, acestea trebuie efectiv taiate din frunze si indepartate. Nu utati de indicatiile legate de sterilizarea uneltelor de lucru.
In caz de aparitie a diverselor insecte ( tripsi, afide, et), aplicati un insecticid imediat ce le observati. Aveti grija la spatele frunzelor, locul preferat de aceste mici insecte distrugatoare.
Speram ca v-am fost de folos si acum o Orhidee Phalaenopsis nu mai are secrete pentru voi.
Va rugam sa ne scrieti direct, pentru mai multe detalii, si va garantam ca vom raspunde cu mult drag.
Echipa Sera de Flori Camelia’s
Pepiniera Sibiu