Taierea trandafirilor primavara si toamna

Taierea trandafirilor primavara si toamna
Ca sa fie clar pentru toata lumea: Taierea trandafirilor este primavara iar toamna se realizeaza tunderea, exceptie facand taierea trandafirilor cataratori. Exista multe opinii asupra momentului si anotimpului in care se face cel mai bine aceasta operatie si cu siguranta exista persoane care au realizat taierea toamna si au avut succes. Ei bine, noi consideram ca tine doar de noroc acest lucru, dat fiind riscurile marite de inghet si pierdere totala a trandafirului
Care este diferenta intre taierea trandafirilor si tundere? Ei bine, mai jos va dam toate detaliile necesare.


Taierea trandafirilor TOAMNATaierea Trandafirilor Toamna
Abordam problema taierii trandafirilor separand trandafirii in doua categorii mari: trandafiri urcatori(cataratori) si trandafiri de gradina (care includ toate tipurile de trandafiri: drepti, hibrizi, pitici, de dulceata, etc).
Taierea trandafirilor toamna
Aceasta operatiune de toamna reprezinta doar o toaletare a trandafirilor si pregatirea lor pentru iarna, alaturi de musuroirea obligatorie. Taierea trandafirilor de toamna reprezinta doar ajustarea dimensiunii pe inaltime a trandafirilor, astfel incat acestia sa nu cedeze sub stratul de zapada si gheata sau atunci cand bate vantul prea tare.
Practic se taie toate ramurile trandafirilor la inaltime de maxim 1 m, ideal 80-90 cm, folosindu-se o foarfeca speciala de taiat sau, in cazul ramurilor mai batrane si mai lemnoase, un fierastrau.

Taierea trandafirilor cataratori toamna
Respectati urmatoarele reguli generale:
  • Realizati cel mai bine toamna tarziu, spre iarna, dupa caderea completa a frunzelor si florilor, dat fiind ca operatiunea este finala si completa si este nevoie de multa vizibilitate pentru aceasta operatiune mai complexa.
  • In decurusul a primului an, taiati doar ramurile pe care nu le doriti, nu taiati lastarii noi. Taiati de la baza ramurilor, astfel incat sa incurajati cresterea mai rapida a celor care raman. Nu lasati mai mult de 5-6 ramuri principale, care sa se dezvolte.
  • Retineti faptul ca ramificatiile tinere sunt usor de manuit, ele devenind lemnoase si dure, pe masura ce trec anii. Este momentul in care se directioneaza cel mai usor si se da forma dorita. Ramurile tinere trebuie duse spre orizontal, astfel incat inflorirea sa fie mai usoara si bogata.Taierea trandafirilor cataratori toamna
  • Dupa al doilea an, puteti incepe taierea si ramurilor tinere, pentru indesirea structurii obtinute, mai ales pe orizontala. Taiati ramurile trandafirului urcator, la 20-30cm de tulpina principala si nu uitati ca doriti orientarea lor spre orizontala.
  • Va trebuie rabdare. Trandafirii cataratori cresc relativ usor, dar structura finala se obtine lucrand ani de zile.
  • Nu uitati ca este nevoie sa planificati structura finala a trandafirilor cataratori, din timp. Lujerii principali ghidatii spre directiile finale si nu ii taiati pana nu doriti stoparea si ramificarea lor.

Taierea trandafirilor PRIMAVARATaierea trandafirilor primavara
Ei bine, aici este activitatea de baza pentru ingrijirea corespunzatoare a trandafirilor, taierea fiind probabil cea mai importanta dintre ele. O executie corecta a taierii trandafirlor primavara va face ca floarea sa arate asa cum va doriti de-a lungul intregului an si totodata sa prinda forma dorita in anii urmatori.
Cum se realizeaza taierea trandafirilor primavara?
  • Cautati sa aveti intotdeauna 4-6 ramuri tinere la baza trandafirului. Nu lasati mai multe pentru ca florile nu se vor mai dezvolta armonios datorita lipsei spatiului si totodata a ventilatiei mai precare.
  • Taiati ramurile batrane. Le recunoasteti dupa aspectul rosu spre maroniu sau chiar negru. Ramurile tinere sunt mai subtiri si de culoare verde crud. Folositi la taierea trandafirilor un fierastrau, nu rupeti ramurile lasand aschii sau sfasiind. Taietura trebuie sa fie curata si rapida. Ramurile tinere se taie cu o foarfeca de taiat vita de vie.
  • Taierea trandafirilor primavara se face in functie de scopul pe care il stabiliti: va doriti un trandafir frumos ornamental sub forma de boschete, sau va doriti trandafiri pentru flori taiate?
  • Astfel, in cazul decorarii armonioase a gradinii, taierea trandafirilor se face mai la inaltime, pentru ramurile tinere la 20-30 cm de baza si pentru cele batrane putin mai sus, cam la 50 cm de baza. Taierea in acest fel va facilita ramificarea si o abundenta mai mare de flori.
  • In cazul in care doriti trandafiri pentru a-i taia si folosi ca flori taiate in casa, taiati trandafirii chiar la baza. Aceasta taietura va facilita cresterea accelerata a trandafirilor, in ramuri mai lungi, insa cu mai putine flori.
  • Taietura realizata se face putin inclinat, insa nu foarte mult. Taiati imediat deasupra mugurilor abia iviti.
Taierea trandafirilor urcatori primavaraTaierea trandafirilor urcatori primavara
Dupa cum am spus si anterior, noi recomandam taierea trandafirilor cataratori sa se faca toamna tarziu. Totusi puteti taia si primavara sau oricand, daca asa considerati.
Aveti mare grija la structura finala, astfel incat sa nu cumva sa atingeti din lipsa de vizibilitate ramurile principale de directionare.
Daca actionati mai intens, prin taieturi multiple, folositi neaparat fungicid, astfel incat sa protejati trandafirul de posibile boli care pot patrunde prin taietura.

Intr-un final, va rugam sa nu uitati de toate operatiile obligatorii pentru cresterea trandafirilor (musuroirea, fertilizarea, tratamente fitosanitare, curatarea, demusuroirea), pe care le puteti gasi detaliat AICI.
Speram ca aceste sfaturi despre taierea trandafirilor au fost de folos, si va asiguram de toata deschiderea pentru a va raspunde la intrebari suplimentare.

Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu - Pepiniera Sibiu

 
Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!