Cand se tunde leandru.. sau taierea lui!

Cand se tunde leandru.. sau taierea lui!
In primul rand haideti sa facem diferenta intre doua activitati complet diferite, executate in perioade diferite:
Taierea leandrului care se executa toamna tarziu, si
Ciupirea (puteti sa-i spuneti tunderea leandrului), care se executa primavara sau vara.


Taierea leandrului
Este activitatea ce se poate realiza doar toamna, tarziu, imediat dupa ce au trecut florile si planta intra in faza de adormire, odata ce temperaturile scad. Nu uitati ca este obligatoriu ca leandrul sa aiba temperaturi mai scazute in timpul iernii, pentru ca planta sa infloreasca abundent si sa fie sanatoasa.
Noi am folosit pentru acest videoclip (vezi mai jos) un leandru care are deja peste 10 ani, care nu mai infloreste, frunzele se ingalbenesc si in mod clar nu reusete sa se alimenteze cu apa pe timpul sezonului calduros. Practic nu mai are loc in ghiveci. Pentru acest lucru il vom taia, dandu-i alte dimensiuni si forma iar totodata ii vom schimba ghiveciul si ii vom reduce volumul radacinilor.
Taierea leandrului se poate face cu o forfeca speciala de taiat vita de vie, sau cu un fierastrau. Depinde de grosimea ramurilor. In general forfecile normale nu pot taia ramuri mai mari de 2cm diametrul. Nu folositi instrumente prea mici, pentru taiere. Taietura realizata trebuie sa fie rapida si curata.
Folositi intotdeauna manusi cand taiati sau faceti orice activitate cu leandrii. Oricare parte a acestei plante este toxica, putand duce la moarte, in caz de ingerare.
Puteti taia oricare ramura, la orice grosime si lungime doriti, leandrul fiind un arbust foarte rezistent. Nu va fie frica, se va regenera fara probleme.

ATENTIE: ustensilele de taiat sa fie dezinfectate, si dupa taiere tratati leandrul cu o solutie fungica de contact, astfel incat sa protejati planta de posibili patogeni ce pot produce ravagii intrand prin ranile mari produse prin taiere.
Taierea leandrului nu este neaparat necesara toamna, fiind o activitate care are ca scop formarea coroanei plantei. In cazul in care nu doriti, puteti sa sariti peste aceasta activitate.


Schimbarea ghiveciului leandrului
Este necesara odata cu cresterea in dimensiuni, insa tineti cont ca nu are nevoie de un spatiu foarte mare. De exemplu, un leandru matur de dimensiunea a 1,5-2m inaltime, poate fi tinut usor intr-un container de 35-40l. Schimbarea ghiveciului se face doar toamna, dupa ce florile au disparut.
In cazul nostru, am fost nevoiti sa spargem vechiul ghiveci, datorita radacinilor mult prea dezvoltate, care nici nu mai aveau spatiu suficient pentru a absorbi apa, cat si nutrientii necesari infloririi. Am inlocuit vechiul ghiveci cu unul de dimensiuni identice.
Odata cu aceasta activitate va recomandam sa schimbati o parte din turba. Folositi intotdeauna o turba de calitate si evitati pamantul din gradina, care in timp devine pietros si nu permite alimentarea corecta a plantei cu apa si nutrienti.
Curatati usor in jurul radacinilor, fara sa insistati prea mult si puneti turba noua suplimentara. Nu adaugati ingrasamant decat incepnad cu primavara.


Primavara se face tunderea leandrului (adica ciupirea)
Reprezinta retezarea ramurilor foarte tinere, proaspat iesite, chiar deasupra primului nod vizibil din varf, dupa frunze.

Aceasta activitate se face mai ales primavara si vara, cand leandrul produce ramuri si flori noi. Scopul este de a facilita inflorirea mai puternica si o ramificare mai bogata. Ciupirea se face cu varful degetelor, fara foarfeca, ideal cu o manusa chirurgicala pentru a elimina pericolul infectarii ranilor minore realizate.
Ideal dupa realizarea ciupirii, leandrul sa fie stropit cu o substanta fungica, pentru a proteja planta de posibile boli ce pot patrunde prin ranile produse.
Nu uitati, leandrul este o planta foarte toxica putand duce chiar la moarte, in caz de inghitire a oricarei parti. Din aceasta cauza, nu lasati la indemana copiilor sau animalelor, care au tendinta de a inghiti.
Va multumim si va invitam sa urmariti si alte episoade legate de modul de ingrijire a leandrului.

Cu drag si numai bine

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!