Magnolia grandiflora – copac vesnic verde

Magnolia grandiflora – copac vesnic verde
Am intocmit un ghid de opinii PRO si CONTRA cresterii Magnoliei Grandiflora in Romania. Datorita caracteristicilor acestui copac, atentia la detalii este foarte importanta. Datorita schimbarilor climatice, multa lume este indusa putin in eroare de avalansa de oferte de vanzare magnolia gradiflora.
Cititi cu atentie, mai jos, si va rugam sa decideti singuri daca aveti conditii pentru a planta acest tip de copac magnolia.

Magnolia Grandiflora – IarnaMagnolia Grandiflora - Iarna
PRO – Magnolia Grandiflora este considerata a fi singura Magnolia vesnic verde din Romania. Ea pastreaza foliajul extrem de aspectos, de culoare verde inchis, carnos, cu frunze mari, ovale, pe tot timpul iernii.
CONTRA – Magnolia Grandiflora nu rezista la temperaturi mai mici de -15grade si asta cu multa ingaduinta. Dupa unele studii si experti, teoretic ea rezista undeva intre -5 si -10 grade.
Noi personal nu o recomandam decat pentru crestere in ghivece, care sa fie adapostite iarna la locuri unde temperatura nu scade prea mult.
Cu toate acestea o veti gasi din ce in ce mai des plantata in gradina, in Romania. Dar va recomandam sa urmariti urmatoarele aspecte atunci cand o vedeti sau ati vrea sa decideti sa o plantati:
  • Magnolia grandiflora poate rezista in gradina, in zone unde temperaturile nu scad sub -15grade. In Romania astfel de zone sunt in Bucuresti, datorita poluarii si incalzirii de la cladirile super-aglomerate, mari si a masinilor permanente pe strada. Totodata zona Banatului (Timisoara, Arad), mai calda datorita curentilor Campiei Panoniei, adusi dinspre Marea Mediterana.
  • In alte zone, este posibil sa reziste plantata in pamant, dar nu garantat, in urmatoarele condiii:
  • In centrele oraselor mari cu zone rezidentiale foarte aglomerate si trafic auto intens.
  • Langa cladiri, foarte aproape de ele, cu pivnite, care radiaza caldura la radacini.
  • In gradini in zonele unde temperatura normala nu scade sub -20grade, daca sunt in zone rezidentiale si foarte ferite de ger si viscol, cum ar fi curti interioare sau partial interioare.
  • Daca iernile vor fi blande ca in ultimii ani. Insa nu uitati, de exemplu, la Sibiu, temperatura medie in ultimii ani nu a scazut sub -20grade. Insa, acum 5 ani, au fost temperaturi de -30grade la mijlocul zilei, cu soare pe cer. Aceste temperaturi pot oricand sa se intoarca. Este doar o chestiune de noroc sau de asumare a riscului.
In cat timp creste magnolia grandiflora?
PRO – magnolia grandiflora creste relativ repede, formand coroana chiar si dupa doar cativa ani.
CONTRA – acest tip de magnolia formeaza un copac in adevaratul sens al cuvantului, atingand dimensiuni de peste 10 metri in inaltime si cativa metri latime. Nu este pretabil pentru gradini mici. Totodata face umbra intensa sub el, impiedicand cresterea altor flori si plante. Mai mult, frunzele carnoase, toamna, care se usuca si cad, fac multa mizerie si probleme in gradinile bine intretinute.

Cand infloreste magnolia grandiflora? Infloreste in fiecare an, in vara si toamna, complet diferit fata de celelalte tipuri de magnolia aclimatizate in Romania. Florile sunt mari, putand ajunge si la 20-25cm diametrul, fiind albe.

Grandiflora Magnolia parfumata? Grandiflora este foarte parfumata. Florile atrag foarte multe albine, fiind supranumita si magnolia de miere.
CONTRA: Acest parfum intens si marimea florilor se atinge mai greu in Romania, datorita climei geroase iarna si supra-incinse vara.


Magnolia Grandiflora – IngrijireCand se planteaza Magnolia Grandiflora
Ingrijirea unei magnolii vesnic verzi este usora, atata vreme cat eliminati problemele legate de temperatura, descrise mai sus. Nu necesita taieri, ea formandu-si coroana singura. Puteti doar curata ramurile uscate, in general toamna, desi chiar si acestea cad singure la pamant, odata cu vanturile mai puternice.
Cand se planteaza magnolia grandiflora?
Depinde de forma in care o achizitionati. Daca o cumparati cu radacina nuda sau balot de pamant (crescuta in pamant si extrasa mecanic), atunci se planteaza doar toamna, tarziu, sau primavara devreme. Daca o cumparati crescuta in ghiveci, atunci puteti planta magnolia grandiflora oricand in timpul anului.
Tineti cont ca ii place cam orice tip de sol, dar trebuie sa fie bine drenat, sa nu balteasca apa. In plus, are nevoie de mult ingrasamant pentru a produce flori de calitate, fie ea in ghiveci ori fie in gradina.


Inmultire Magnolia Grandiflora
Inmultirea magnoliei grandiflora nu se face cu dificultate. Totusi va sfatuim sa achizitionati plante mature, de la specialisti, dat fiind timpul lung de crestere si dezvoltare a unui copac de 1-2m inaltime. In plus preturile nu sunt atat de mari.
Inmultire prin butasi – magnolia grandiflora
Butasii se extrag vara, normal, si pana Toamna. Inradacinarea dureaza cateva saptamani, insa plantele astfel obtinute nu pot fi tinute afara, pe timpul iernii, in primii ani de dezvoltare.
Inmultire prin seminte - magnolia gradiflora
Magnolia grandiflora produce mici fructe rosiatice, dupa ce florile trec. Acestea se usuca si produc seminte, destul de mari si vizibile. Recoltati semintele, plantati in turba de buna calitate, fara sa balteasca apa sau sa ramana uscate si primavara veti avea mici magnolii tinere. Nu lasati aceste plante afara in frig. Nici in faza de insamantare si nici in faza initiala, cativa ani. Au nevoie de lumina si caldura.


Boli si Daunatori – Magnolia Grandiflora
Acest tip de magnolie nu are boli deosebite sau daunatori. Se comporta normal, din acest punct de vedere, in Romania. Pot aparea diverse probleme de ciuperci (fungi) si probleme cu paduchii testosi.
MAGNOLIA GRANDIFLORA - frunza afectata de fungi

Magnolia Grandiflora - Boli si Daunatori
Noi recomandam mereu stropiri preventive, mai ales in primii ani dupa plantare.
Cu ce stropim Magnolia Grandiflora?
Puteti stropi cu un fungicid pentru inlaturarea ciupercilor, alternand intre unul pe baza de cupru si unul pentru fainare si totodata cu un insecticid. Toate acestea, impreuna cu instructiuni de folosire, puteti gasi la farmaciile fitosanitare. Nu cautati astfel de tratamente in comertul din supermarketuri.


Magnolia Grandiflora – Pret
Exista o intreaga dezbatere in acest sens. Oricum ar fi, pretul difera foarte mult daca achizitionati o magnolia in balot de pamant, fata de una crescuta in ghiveci. Intotdeauna cele in ghiveci vor fi mult mai scumpe.
Apoi, NU conteaza doar inaltimea plantei, acesta fiind si prima intrebare pe care o avem de la clienti. Conteaza varsta magnoliei, care poate avea o inaltime identica, la ani diferiti, daca s-au aplicat taieri si s-a format coroana. Fiecare an adauga un plus la pret.


Concluzii:
Oricum ar fi, noi recomandam magnolia grandiflora a fi crescuta, in Romania, in ghiveci. Din pacate acest lucru diminueaza foarte mult din frumusetea acestei plante, florile neavand posibilitatea sa se dezvolte la adevarata marime si totodata parfumul este mult diminuat. Daca nu aveti un motiv foarte special, noi va recomandam sa incercati plantarea altor specii de magnolii, care sunt multe, in gradina, aclimatizate la clima din Romania.

Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s – Pepiniera Sibiu

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!