Ingrijire Dracena Marginata – Ghid Complet

Ingrijire Dracena Marginata – Ghid Complet
Astazi, vom vorbi despre dracena marginata, o planta de apartament foarte populara in Romania in special datorita faptului ca necesita ingrijire minima. Dracena, sau asa numita floarea dragon este din zona tropicala, originara din Africa, fiind o planta de dimensiuni medii, putand ajunge la 2-3m inaltime, avand frunze lungi, inguste si lucioase.

Tipuri de dracena marginata
Exista mai multe tipuri de dracena marginata, dintre care cele mai comune sunt:
  • Dracaena marginata "Tricolor" - cu frunze verzi cu margini rosii si galbene.
  • Dracaena marginata "Lemon Lime" - avand frunze verzi cu margini galbene.
  • Dracaena marginata "Compacta" - este o varietate mai compacta, cu frunze mai scurte.

Nevoi de lumina la dracena marginata
Dracaena are nevoie de lumina multa, dar indirecta, dar poate tolera si lumina directa a soarelui pentru cateva ore pe zi. Daca este plasata intr-un loc prea umbros, frunzele vor deveni palide si ritmul de crestere va incetini. Totodata, daca este prea intunecat se poate alungi, fara sa formeze frunzele caracteristice,

Cum se uda dracena marginata?
Dracaena trebuie udata doar atunci cand solul este uscat la suprafata. Este important sa nu exagerati cu udarea, deoarece acest lucru poate duce la putrezirea radacinilor sau ca frunzele sa fie moi si sa se usuce iar tulpina sa devina moale. Udati rar, cam la 2 saptamani. Ideal sa udati prin farfurioara si sa lasati planta sa absoarba cat are nevoie. Ulterior aruncati apa in exces.
Dracena iubeste umiditatea, astfel ca periodic pulverizati frunzele cu apa. Nu faceti acest lucru cand soarele cade direct pe frunze.


Temperatura pentru dracena marginata
Dracaena prefera temperaturile de 18-24 grade Celsius. Tolereaza si temperaturi mai scazute, pe perioade scurte, dar frunzele pot incepe sa se ingalbeneasca. Totusi nu asezati ghiveciul cu dracena langa calorifere, pentru ca temperatura poate creste foarte mult si apoi sa scada, aceste diferente mari de temperatura afectand-o negativ.

Inmultirea draceneiInmultire Dracena prin Butasi
Dracaena marginata se poate inmulti prin butasi de frunze insa metoda cea mai simpla si cu mai mare succes este cea prin butasi de tulpina.
Inmultirea prin butasi din frunze
Pentru a inmulti dracena marginata prin butasi din frunze, taiati o frunza sanatoasa de aproximativ 10-12 cm lungime. Asezati-o intr-un vas cu apa, astfel incat doar baza sa fie scufundata. Butasul, adica frunza, va inradacina in aproximativ 2-4 saptamani si poate fi mutata apoi intr-un ghiveci cu turba pentru a forma o noua planta.
Inmultirea prin butasi de tulpina
Pentru a inmulti dracena prin butasi din tulpina, taiati o tulpina de aproximativ 10-20 cm lungime. Crestati oblic partea de jos a butasului si inmuiti-l intr-o substanta de inradacinare, luata de la o fitofarmacie. Asezati butasul intr-un vas cu turba de inmultire (sa fie fina). Mentineti apoi pamantul umed si asezati la lumina butasul. Acesta va inradacina in aproximativ 2-4 saptamani.
Puteti sa taiati un butas si cu tot cu frunze, crestati partea de jos, inmuiati in solutie de inradacinare si procedati intocmai ca mai sus. Planta se va prinde in cateva saptamani, cu conditia sa mentineti solul umed, sa aiba lumina si temperatura sa fie peste 20 grade, fara variatii mari.Inmultire Dracaena prin butasi de tulpina
O alta metoda de inmultire, tot prin butasi, este sa puneti butasii intr-un vas cu apa. Atentia sa schimbati la cateva zile apa si sa nu fie rece sau fierbinte. Ideal aceasta sa fie la temperatura camerei. Daca ati respectat acest lucru, ati asigurat lumina si temperatura a fost corecta, veti observa primele semne de noi radacini in cateva saptamani.


Ingrasaminte pentru dracena marginata
Dracaena trebuie fertilizata o data pe luna, in timpul sezonului de crestere. Folositi un ingrasamant lichid pentru plante de apartament, diluat conform instructiunilor de pe ambalaj. Puteti folosi si ingrasaminte cu eliberare controlata puse in turba, dar sa aiba durata de eliberare de maxim 6-8 luni, astfel incat iarna sa asigure repaosul necesar.

Transplantarea in ghiveci nou
Dracaena marginata trebuie replantata la fiecare 2-3 ani, in primavara sau vara. Alegeti un ghiveci cu un diametru cu 2-3 cm mai mare decat cel vechi. Daca totusi aveti o planta mare si deja ghiveciul este deja foarte mare, puteti sa faceti o ajustare a plantei, taind-o la dimensiunile dorite si sa faceti o curatare a radacinii, astfel sa aduceti un aport nou de turba proaspata si loc de dezvoltare a acesteia.
Sigilati taieturile profunde cu ceara, astfel incat sa nu permiteti bolilor sa patrunda in tulpina si folositi instrumente de taiere dezinfectate.


Proprietatile terapeutice ale dracenei
Despre Dracaena marginata se spune ca ar ajuta la purificarea aerului din apartamente, la reducerea stresului persoanelor care locuiesc zi de zi alaturi de ea si la imbunatatirea starii de spirit a acestora.

Bolile dracenei si solutii pentru remediere:
Exista o serie de probleme care tind sa apara, si pentru rezolvarea lor trebuie sa fiti atenti la ce simtome are dracena:
  • Frunze arse: sunt cauzate de plasarea ghivecelor in plin soare sau langa o fereastra. Petele pot fi produse de soare sau de apa pulverizata pe frunze.
  • Frunze prea mici sau moi: se datoreaza lipsei de ingrasamant, care trebuie pus de primavara pana vara tarziu.
  • Frunzele au pete maronii: In general apar cand este prea frig si dracena este expusa la temperaturi prea mici. Sub nici o forma nu lasati planta la sub 10 grade Celsius.
  • Frunzele inferioare se usuca si cad: Frunzele, in mod natural, au perioada limitata de viata, astfel ca dracena lasa sa cada frunzele inferioara, crescand altele in varful tulpinii. Un alt motiv poate fi daca expuneti planta la variatii mari de temperatura.
  • Pierderea culorii frunzelor: daca devin palide, probabil ca le lipseste lumina, dar daca deja ati plasat ghiveciul intr-o zona luminoasa, veti avea nevoie de un aport regulat de ingrasamant.
  • Frunzele au varfuri uscate: sunt mai multe motive: lipsa apei, o incapere prea uscata (pulverizati apa regulat) sau temperatura generala este prea ridicata.
  • Frunzele sunt moi sau chiar putrede: udarea este in exces si / sau umiditate prea mare in incapere. Suspendati udarea pana la uscarea completa a turbei si tratati-o cu fungicid.

Daunatori dracena
Dracaena marginata este o planta relativ rezistenta la boli si daunatori. Cu toate acestea, poate fi afectata de acarieni, paianjeni rosii sau mucegai. Tratati cu o substanta de la o fitofarmacie, conform instructiunilor de pe prospect.

In Concluzie
Dracaena marginata este o planta de apartament foarte frumoasa si usor de ingrijit, iar daca sunteti in cautarea unei plante care sa va aduca bucurie si cu proprietati de purificare a aerului, dracena marginata este o alegere excelenta.
Iata cateva concluzii finale pentru ingrijirea dracenei marginata:
  • Asezati planta intr-un loc cat mai luminos, dar evitati expunerea directa la soare.
  • Udati planta doar atunci cand solul este uscat la suprafata.
  • Fertilizati regulat planta in timpul sezonului de crestere.
  • Transplantati planta la fiecare 2-3 ani, in primavara sau vara.
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!