Limba Soacrei – Sansevieria, o plantă de apartament usor de întreținut

Limba Soacrei – Sansevieria, o plantă de apartament usor de întreținut
Limba Soacrei, sub denumirea stiințifică de Sansevieria Trifasciata, este o plantă de interior apreciată pentru frunzele sale distincte, elegante și ușor de îngrijit. Partea amuzantă este ca denumirea populară, de limba soacrei, demnă de scrierile lui Ion Creangă, vine de la forma ascuțită a frunzelor. Acum fie vorba intre noi, nu se potrivește pentru soacra mea, nu de alta dar s-ar putea să citească prezentul articol ea sau soțul meu.

Lăsând gluma deoparte, Sansevieria este o plantă cu multe beneficii:
- Sansevieria este considerată o plantă care purifică aerul din apartamente sau case. Ideal pentru a fi plasată in dormitor, sau oriunde petrecem foarte mult timp.
- Limba Soacrei nu necesita udare prea des, asa că este ideală pentru persoanele care pleacă des de acasă perioade indelungate.
- Sansevieria nu necesită ingrasamânt decât in mod excepțional. Nu necesită tratamente chimice pentru boli si daunători. O simplă ștergere a frunzelor rezolva, in general orice problemă. Astfel ca este ideală chiar si pentru persoanele sensibile la chimicale sau cele mai inclinate catre ecologism puritan.


Unde creștem Limba Soacrei:
Sansevieria este rezistentă la lumina indirectă slabă până la directă, dar crește cel mai bine în lumină indirectă moderată. Planta limba soacrei ar trebui să fie plasată în apropierea unei ferestre, dar ar trebui ferită de lumina directă a soarelui, deoarece ar putea sa se arda frunzele, producănd pete sau răni.

Această planta de interior este destul de rezistentă la variații de temperatură, dar nu ar trebui să fie lăsată la temperaturi sub 10°C. La temperaturi cuprinse între 18 și 24 de grade Celsius, în general se simte cel mai bine. Sansevieria se adaptează cu ușurință la majoritatea condițiilor din interior, deoarece nu necesită o umiditate ridicată.

Sansevieria, adică Limba Soacrei, nu tolerează solul prea umed și necesită o udare rară. Așteaptă până când stratul de sol se usucă la suprafață si abia apoi udă din nou planta. Iarna trebuie redusă cantitatea de apă, pană la aproape deloc. In general se greșeste in perioada de frig si majoritatea clienților pierd sau inbolnăvesc aceste minunate plante.


Cum se plantează Limba Soacrei
Plantați Sansevieria într-un ghiveci cu un substrat bine drenat. Un astfel de substrat (pământ) ar putea fi un amestec de turbă pentru cactuși sau o combinație de perlit și turbă. Totuși dacă este prea complicat, oricare turbă de calitate, brună, este foarte bună, dar sa aibă Ph neutru. Asigurați-vă că ghiveciul are orificii de drenaj pentru a facilita scurgerea eficientă a apei și pentru a preveni stagnarea apei în rădăcini, ceea ce ar provoca putrezirea rădăcinilor.

Cum se înmulțeste Sansevieria
Cea mai simplă metodă este separarea tufei. Pentru aceasta aveți nevoie de o plantă adultă, suficient de mult dezvoltată. Pur si simplu separați de la bază, dar aveți grijă ca fiecare separare să cuprindă macar 2-3 frunze cu cateva fire de rădăcină. Plantați noile plante, mențineți umed si ferit de razele soarelui direct.

Prin butași si semițe este mai complicat, pentru că depinde mult de răbdare si noroc. Am scris un articol separat pe aceasă temă.


Boli si Dăunători la planta Limba Soacrei
Sansevieria Futura Superb este, de obicei, rezistentă la boli și dăunători, dar uneori pot apărea probleme. Iată câteva dintre cele mai frecvente probleme și modurile în care pot fi rezolvate:Planta Limba Soacrei

Boli Sansevieria:
Limba Soacrei se înbolnăvește greu. Singura problemă care apare constant este udarea excesivă prin care apare putregaiul la rădăcini. Cauza este solul prea umed. Reduceți udarea și asigurați-vă că ghiveciul drenează bine. Ghiveciul ar trebui sa aibă gaurele si sa lase surplusul de apă sa fie evacuat. Ideal mutați planta într-un substrat nou și uscat pentru o perioadă.
O altă problemă des intâlnită este făinarea frunzelor. Aceasta este cauzată de o ciupercă, ca un praf alb pe frunze. Se formează datorită lipsei de ventilație din apartamente. In general se rezolvă cu ștergerea frunzelor cu apă si săpun. Totuși apelați la fitofarmacii daca nu reușiti sa o vindecați, pentru o substanță chimică.

Dăunători la Limba Soacrei
In apartamente mai apar păduchii plantelor. Acești dăunători lasă o substanță lipicioasă pe frunze, uneori se confundă cu făinarea frunzelor. Se rezolvă ușor cu apă și săpun sau cu un insecticid special pe care îl puteți lua de la fitofarmacie.

Concluziile noastre
Sansevieria, Limba Soacrei, este o plantă de interior, necesitănd puțină îngrijire, avănd frunze rafinate și care sunt spectaculoase prin coloristică și textură. Foarte versatilă, decorează ușor orice apartament sau birou, necesitând puțină atenție. Te vei bucura de frumusețea aceastei planta de interior și beneficiile ei, ani de zile, fiind foarte rezistentă.
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!