Ingrijirea si Inmultirea Cala - Zantedeschia aethiopica

Ingrijirea si Inmultirea Cala - Zantedeschia aethiopica

Salut si bine ai revenit!
Ce vedeti in imagini, este Cala Gigant - Zantedeschia aethiopica, propria noastra planta, care are peste 12 ani si ne-a generat, prin inmultire, alte zeci de noi plante tinere.
Mai departe vrem sa va prezentam 10 secrete pentru o Cala exceptionala, care sa capete proportii impresionante, cu flori spectaculoase.
Ultimul sfat, al zecelea, este chiar secretul nostru si va va surprinde, asa ca fiti atenti la ce urmeaza.


1 Repaus Vegetativ - Cala Zantedeschia aethiopica
In primul rand Zantedeschia are nevoie, pentru a se dezvolta armonios si de perioade de repaus. Ideal ar fi ca din toamna sa asigurati o temperatura scazuta, sub 10 grade Celsius, pana la cea de inghet. Frunzele se vor ingalbeni si usca, partial, dar sa nu va fie frica, in primavara vor reveni mai puternic.


2 Separare Rizomilor - Cala Zantedeschia aethiopica
Zantedeschia poate fi inmultita prin diviziunea rizomilor. Este chiar necesara aceasta activitate pentru ca in timp, plantele noi aparute se pot sufoca unele pe altele, astfel ca raritul acestora devine chiar obligatoriu, odata la cativa ani, primavara, cand planta iese din repausul vegetativ.
Detaliile complete ale acestei operatiuni le gasiti la finalul acestui videoclip.
Inmultirea Cala

3 Nevoia de lumina la Cala Zantedeschia aethiopica
Cala prefera lumina indirecta, dar poate tolera si cateva ore de lumina directa pe zi. Daca vei tine planta la soare direct, frunzele se pot arde. Poti scoate planta afara din primavara pana in toamna, dar pozitia ei ar trebui sa fie undeva la semiumbra.


4 Temperatura ideala pentru Cala
Cala gigant prefera temperaturile cuprinse intre 18 si 24 de grade Celsius. Nu-i place temperatura foarte mare, mai ales vara. Astfel ca in zilele toride aveti grija sa aiba apa si suficienta ventilatie si cat mai multa semiumbra. 


5 Solul necesar Calei Zantedeschia aethiopica
Cala gigant are nevoie de un sol bine drenat, bogat in nutrienti. Poti folosi un amestec de 3 parti turba rosiatica (bruna) si 1 parte perlit. Perlitul este foarte bun, asigurand aerarea solului dar si inmagazineaza rezerve de apa. Evitati pamantul de gradina, pentru ca acesta devine pietros in timp si nu permite alimentarea corespunzatoare a radacinilor.


6 Udarea Calei Zantedeschia
Zantedeschia are nevoie de udare regulata, dar nu excesiva. Udarea se face atunci cand solul este uscat la suprafata. In timpul perioadei de crestere activa, de primavara pana toamna.


7 Umiditatea
Crinul cala prefera umiditatea ridicata, de aproximativ 50%. Daca aerul din casa ta este uscat, poti creste umiditatea din jurul plantei prin pulverizarea frunzelor cu apa.

8 Ingrasaminte pentru Zantedeschia aethiopica
Poti fertiliza planta la fiecare doua saptamani cu un ingrasamant lichid echilibrat. Daca schimbati ghivecul, puteti pune in turba proaspat adaugata, ingrasamant cu eliberare controlata. Sau, mai simplu, folositi, pastile profesionale de ingrasamant, gata dozate.
Opriti adaugarea de ingrasaminte, odata cu venirea toamnei si intrarea in starea de repaus vegetativ.


9 Transplantarea calei in alt ghiveci
Crinul cala trebuie transplantat la fiecare doi ani, in primavara. Alegeti un ghiveci cu un diametru cu 2-3 cm mai mare decat cel anterior. Verificati cat de mari au devenit radacinile. Daca acestea au umplut complet pamantul, este timpul sa mariti ghiveciul,


10 Dragoste, Muzica si voie buna
Nu este o gluma. Lectia aceasta am invatat-o de la mama soacra si sa nu credeti ca o spun de complezenta. In timp, am realizat ca ceea ce ne spunea dansa, este real. Plantelor le place sa le vorbesti, sa le mangai si eventual sa le canti (cine are voce, bineinteles).


Inmultirea Calei Zantedeschia aethiopica si separarea rizomilor, instructiuni detaliate:
1. Scoate din ghiveci cala Zantedeschia aethiopica pe care vrei s-o inmultesti.
2. Cu ajutorul unui cutit ascutit, taie rizomii in bucati de aproximativ 5 cm lungime. Daca deja ai noi plante formate, este mai simplu. Actioneaza la baza lor si separa cu grija radacinile. Poti folositi cutitul, fara probleme
3. Asigura-te ca fiecare bucata de rizom are cel putin un mugure de crestere.
4. Planteaza fiecare bucata de rizom in ghivece noi.
5. Uda bine plantele nou plantate.
6. Plantele tinere de cala trebuie udate regulat, dar nu excesiv. De asemenea, trebuie fertilizate la fiecare doua saptamani cu un ingrasamant lichid echilibrat. Plantele tinere vor inflori in aproximativ 2 ani.


Concluzie
Zantedeschia aethiopica, Cala gigant, este o planta frumoasa si usor de ingrijit. Urmand cele 10 sfaturi din acest film, poti creste o planta sanatoasa si frumoasa care te va bucura ani de zile.
Multumesc si numai bine!

Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!