Floarea Piciorul Cocosului este cu adevarat speciala, fiind o atractie in oricare gradina sau balcon, aratand ca o veritabila opera de arta, cu zeci de pliuri, petale si nuante. Planta Piciorul Cocosului, pe nume stiintific Ranunculus, se gaseste in salbaticie in zeci de specii diferite, insa noi ne-am propus sa va scriem, in prezentul articol, cateva sfaturi despre specia Ranunculus Asiaticus, o floare decorativa. Tot foarte cunoscuta exista si specia Ranunculus Acri, din aceeasi familie de flori, Rununculaceae, insa in acest caz discutam de Piciorul Cocosului floare medicinala, despre care detaliem cateva informatii la finalul articolului.
Piciorul Cocosului – Plantare si Ingrijire
Ranunculus este o planta nerezistenta la frig, ii place soarele, dar nu caldura si nu agreeaza deloc umiditatea, astfel ca va rugam sa tineti cont de toate sfaturile noastre pentru a a va bucura an de an de coloritul ei extraordinar.
Ranunculus - plantare in gradina
Bulbii de Piciorul Cocosului se pot planta atat toamna, cat si primavara. Daca ii plantati toamna (ATENTIE: noi va recomandam sa incercati sa evitati acest lucru), va rugam sa-i ingropati la o adancime de 2-3 ori mai mare decat diametrul bulbului in sine. In plus neaparat acoperitii cu paie sau o folie speciala de mulcire, pentru a evita inghetul. Nu plantati bulbii in zone cu umiditate mare.
Daca plantati Piciorul Cocosului primavara, asa cum noi recomandam, cautati un loc insorit si cu partiala umbra la pranz (in cazul zonelor de campie unde temperaturile pot fi mult mai mari), fara umiditatea mare in sol sau care sa mentina apa dupa ploaie. Ingropati bulbul la o adancime de 1-2 ori mai mare decat diametrul sau. Udati abundent , doar prima oara. Teoretic nu vor mai avea nevoie de o a doua udare pana cand incep sa rasara plantutele (cam la 15 zile de la plantare)
Ranunculus in ghiveci - plantare
Probabil cea mai buna metoda de plantat pentru Romania si cea mai sigura.
Folositi ghivece mari pentru a planta Piciorul Cocosului, si nu inghesuiti plantele. Astfel, dat fiind ca au sisteme puternice de inradacinare, lasati 15-20 cm distanta intre tuberculi. Cel mai bine sa plantati unul pe ghiveci sau, daca doriti sa puneti mai multi, folositi jardiniere lungi, astfel incat sa aiba spatiu suficient.
Ranunculus in ghiveci se planteaza cam la 2-3 cm adancime, se foloseste turba care dreneaza foarte bine apa, obligatoriu ghivece cu gaurele pentru a facilita scurgerea apei, si folositi ghivece care sa nu se incalzeasca foarte tare la soare (ideal ar fi sa fie mai groase si nu din cele mai ieftine din plastic).
Daca aveti posibilitatea, pe fundul ghiveciului adaugati suplimentar, un strat de pietris. Acesta va facilita si mai bine scurgerea apei. Daca aveti farfurioare sub ghivece, va rugam sa nu lasati apa sa balteasca. Dupa udare, scurgeti apa in exces.
Ranunculus (Piciorul Cocosului) din Seminte
Seminte de Piciorul Cocosului nu prea o sa gasiti. Motivul principal este numarul mic pe care il face o planta. Totusi, daca reusiti sa le colectati chiar voi, sau pur si simplu sa le procurati, plantati-le la sfarsitul iernii. Semintele vor avea nevoie de aproximativ 20-30 zile sa germineze si apoi de inca 2-4 saptamani sa devina plante adulte.
Folositi tavite speciale de germinare si turba de insamantare. Nu ingropati semintele de Ranunculus in turba. Lasati-le chiar la suprafata. Plasati tavitele in interior, acolo unde temperatura nu coboara sub 15-20 de grade, insa nu in soare direct. Puteti sa transplantati micile plante in ghivece individuale, cand se dezvolta suficient de bine. Scoateti afara plantele doar cand temperatura exterioara este acceptabila si nu coboara noaptea sub 10 grade, pentru cel putin 3 zile consecutiv.
Despre bulbii Ranunculus
In fapt Piciorul Cocosului nu face bulbi. El face tuberculi. Totusi, pentru ca este mult mai popular sa folosim termenul de bulb, vom discuta in acest fel pentru o mai buna intelegere.
Piciorul Cocosului este o planta perena, insa, din pacate, in Romania din cauza frigului din timpul iernii, este aproape imposibil sa poata supravietui in gradina. De aceea, la noi, este considerata mai degraba o planta anuala, care dupa uscare, este pur si simplu eliminata din gradina.
Totusi, daca doriti sa incercati, dezgropati bulbii (tuberculii) dupa uscarea florii si asezatii intr-un loc ferit de lumina si mai ales sa fie uscat. Procedati in primavara conform celor enumerate mai sus, la plantare, iar cu putin noroc si multa grija poate ca veti reusi sa pastrati an de an Piciorul Cocosului.
Daca ati cumparat tuberculii de Picirul Cocosului, speram ca i-ati ales pe cei mai mari. Bulbii sunt pe doua categorii: mari care pot produce pana la 40 de flori si cei mai mici care pot produce maxim 20 de flori. Acestia au un aspect ciudat, cu multe mici “extremitati”. ATENTIE: Plantarea lor se face cu “radacinile” in sus, pentru ca in fapt, aceste extremitati sunt viitorele plante.
Ranunculus Ingrijire
Ingrasaminte Piciorul Cocosului
O floare Piciorului Cocosului se mentine cam 6 saptamani si incepe sa infloreasca undeva Mai – Iunie si asa cum am spus mai sus, poate produce zeci de flori. Din aceasta cauza are nevoie de ingrasaminte regulat, pentru a mentine si dezvolta flori mai mari, mai numeroase si mai frumoase.
Cumparati un ingrasamant hidro-solubil, bogat in Potasiu si Fosfor, pe care sa-l folositi impreuna cu apa de udat, odata la cel putin 2-3 saptamani.
Apa si Piciorul Cocosului
Initial, pana cand tuberculul germineaza complet, nu este nevoie decat de o singura udare. Ulterior, o udare saptamanala ar trebui sa fie suficient. ATENTIE: Piciorul cocosului nu iubeste umiditatea excesiva. Riscati sa distrugeti planta.
Dupa ce planta moare, in toamna, tuberculul (fie ca l-ati lasat in pamant, fie ca l-ati scos afara, fie ca este in ghiveci) nu are nevoie de apa deloc.
Piciorul Cocosului Iarna
Dupa ce planta se usuca complet, acest lucru fiind posibil imediat dupa inceperea toamnei, pregatiti planta pentru iernat.
Daca sunt in gradina, va sfatuim inca odata, sa extrageti tuberculii afara si sa-i plasati intr-un loc ferit de inghet, umiditatea si lumina.
Daca ii aveti Ranunculus in ghiveci, plasati ghivecele, asa cum sunt, intr-o zona ferita de ger, fara apa si lumina. Nu lasati ghivecele la caldura in casa. Planta are nevoie de perioada de repaus pentru a-si reface rezervele de nutrienti.
Piciorul Cocosului - Boli si Daunatori
Plantata in gradina, planta poate dezvolta cam toate bolile posibile si sa aiba parte si de daunatori. Astfel mare atentie la melci si afide.
Plantata in ghiveci, si pastrata in interior sau pe terase, bolile sunt mai putine si in mod normal daunatori nu veti avea decat afide.
Oricum, noi va sfatuim sa efectuati tratamente fitosanitare preventive. Astfel periodic, cand planta devina adulta, stropiti cu o solutie antifungica si una insecticida. Le gasiti la orice farmacie fitosanitara.
Faceti aceste tratamente la 3-4 saptamani distanta si veti fi scutiti de neplaceri.
Daca nu faceti aceste tratamente, la primul semn de boala obligatoriu trebuie sa le faceti, insa va fi mai complicat si mai costisitor sa scapati de acestea.
Piciorul Cocosului o floare medicinala?
Ranunculus Acri pe numele stiintific, este probabil una din cele mai raspindite plante din campiile si dealurile Romaniei si chiar din intreaga Europa. Este acea floare paioasa, de un galben superb, de cativa zeci de centimetrii inaltime. Popular se numeste Curcupenita sau Leustean Brostesc, functie de zona din care proveniti.
Desi este o planta toxica pentru om, in cazul in care se mananca, este o planta folosita in medicina populara. Astfel, la tara inca se foloseste pentru tratarea durerilor de cap sau a durerilor de oase, insa, recomandarea noastra, mai bine mergeti la un doctor si renuntati la astfel de tratamente empirice.
Cam acesta a fost micul nostru ghid despre Piciorul Cocosului, Ranunculus Asiaticus. Speram ca sfaturile va vor fi de folosi si va rugam sa nu ezitati sa ne contactati pentru orice detaliu suplimentar,
Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s – Pepiniera Sibiu