(Allium) Ceapa Decorativa | Ornamentala – Inmultire, Plantare, Ingrijire

(Allium) Ceapa Decorativa | Ornamentala – Inmultire, Plantare, Ingrijire
Cand am cumparat prima oara cativa bulbi de ceapa decorativa, nu am stiut la ce sa ma astept. Eram, acum mai bine de 15 ani, un incepator, iubitor de flori de gradina. Ei bine, dupa cateva luni de la plantare, uitasem de ei. Insa in primavara, incet, incet, peste toate florile de primavara, se inalta Allium - purple sensation. Am fost surprins de inaltime ei si la un momendat am crezut ca va fi putin nenatural de inalta, fata de restul plantelor de gradina.

Insa, maiestoasa, a inceput sa-si schimbe culoare din verdele crud, in purpuriu si albastru, iar sferele sa capete dimensiuni incredibile.
Ei bine, au fost reginele gradinii pentru mai bine de cateva saptamani. Ceea ce m-a surprins cel mai mult, a fost ca florile, atunci cand se usuca, pot fi taiate si pastrate ca flori decorative de interior. Le-am pastrat mai bine de 2-3 ani. Au fost incredibile si acesta este motivul pentru care m-am hotarat sa scriu acest articol.

Ceapa Decorativa – Plantare
Ceapa Decorativa, Allium, nu-i place solul care este umed. Nu-i place umezeala si nici umbra. Plantati bulbii de ceapa decorativa intr-o zona care nu retine apa de ploaie. In cazul in care observati ca apa stationeaza la cateva ore dupa ploi, este bine sa alegeti un alt loc. Eventual, puteti sa inaltati locul respectiv, astfel incat sa facilitati scurgerea apei. Trasati cateva santuri in pamant , pentru o mai buna eficienta.
Plantati bulbii de allium intr-o zona care primeste soare toata ziua. Daca exista umbra, tendinta va fi de a dezvolta frunze mai bogate in detrimentul florilor.
Adancimea de plantare pentru ceapa decorativa, este de 3-4 ori marimea bulbului in sine. Asta ar insemna aproximativ 8-10 cm adancime.
Plantati bulbii de Allium, in toamna, ideal luna Octombrie, pentru a avea timp sa “ierneze”. Vor incepe sa incolteasca inca din iarna si inflorirea se face spre sfarsitul primavarii sau inceputul verii, functie de specie.
Bulbii de ceapa decorativa au nevoie de cel putin 12 saptamani de frig, pentru a putea produce flori.

Ceapa Decorativa – Inmultire
Ceapa decorativa se inmulteste prin doua metode. Prin bulbi sau prin seminte.
Inmultirea cepei decorative prin seminte nu este cea mai indicata. In primul rand, pentru ca noii hibrizi aflati pe piata nu prea permit acest lucru, sau o mare parte din seminte nu produc flori. Totusi, daca doriti sa incercati, colectati semintele de la florile care se usuca. Acestea sunt in general mari si nu ridica mari probleme de colectare. Dupa colectare, plantati imediat semintele intr-un sol special de insamantare. Daca nu o faceti imediat, ar fi bine sa le duceti intr-un frigider pana in primavara. Germinarea din seminte este de lunga durata si pentru a face flori, bulbul de allium, are nevoie de cativa ani. Asa ca aveti rabdare.

Ceapa Decorativa – Inmultire prin bulbi.
Unele specii de ceapa decorativa produce bulbi aerieni, altele produc, normal, in pamant, ombilical legati de bulbul mama.
Dupa ce se usuca floarea, nu taiati frunzele. Lasati-le sa se usuce natural, astfel bulbii vor avea timp si resurse, sa se divida si sa se inmulteasca.
In mod normal, nu este nevoie sa dezgropati bulbii din pamant, decat odata la cativa ani. Astfel incat sa-i mai rariti.

Ceapa Decorativa – Ingrijire
Ceapa ornamentala nu necesita ingrijiri speciale. Ca si regula, puteti sa taiati florile pentru a le pune in glastra si a orna casa, fara probleme. Totodata florile uscate se transforma in adevarate obiecte de decor. Orice ati face, nu taiati floarea impreuna cu frunzele. Acestea trebuie sa se usuce natural si sa acumuleze substantele necesare pentru un nou ciclu de viata.
Nu uitati sa udati ceapa decorativa, inclusiv dupa ce ati taiat floarea sau aceasta s-a uscat. Faceti acest lucru pana cand frunzele s-au uscat in mod natural. Atunci puteti sa incetati udarile, si puteti sa curatati frunzele moarte.

Ceapa Decorativa – Boli si Daunatori
Cam ca la orice floare din bulbi, ceapa ornamentala este ferita de boli, in cazul in care bulbul este de calitate. Selectati cu grija, atunci cand plantati, aruncati ceea ce este lovit sau este moale la atingere si evitati ceea ce are urme de mucegai.
Daca tineti cont de aceste sfaturi, in mod normal nu ar trebui sa aveti nici un fel de boala pentru ceapa decorativa.
Totusi, dat fiind ca infloreste imediat cand afara este destul de cald si florile de primavara sunt pe trecute, este posibil sa aveti parte de afide, micile insecte albe si aproape invizibile in prima faza.
Daca le descoperiti, sau mai bine pentru profilaxie, mergeti la o farmacie fitosanitata si cereti un insecticid pentru afide. Scapati usor de ele. Daca au invadat deja florile, repetati la 7 zile tratamentul pana scapati complet.

Ceapa Decorativa – Pret
Allium, Ceapa Ornamentala, a inceput sa se gaseasca destul de frecvent in magazinele din Romania si este din ce in ce mai apreciata de iubitorii de flori de primavara. Astfel, puteti gasi bulbi de diverse marimi si soiuri, in pungute cu diverse cantitati. Anul trecut noi am avut la un pret mediu de 1 ron pe bulb si chiar mai ieftin. Cea mai buna oferta a fost la pungi de 45 de bulbi cu pretul de 37 ron.

Ceapa Decorativa – Soiuri
Sunt zeci de soiuri de Allium, Ceapa ornamentala, de diverse forme si marimi. Iata mai jos, cele mai cunoscute, la noi in Romania, din care puteti gasi bulbi cu usurinta:

Allium – Ceapa Ornamentala – Purple Sensation
Infloreste pe la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, avand o inaltime de aproximativ 90 cm. Se planteaza in zone cu cat mai mult soare, fara umbra.

Allium – Ceapa Ornamentala – Albastra | Caeruleum
Infloreste pe la sfarsitul primaverii sau inceputul verii, avand o inaltime de aproximativ 90 cm. Se planteaza in zone cu cat mai mult soare, fara umbra.

Allium – Ceapa Ornamentala – Sphaerocephalon
Infloreste chiar la inceputul verii, avand o inaltime de aproximativ 90 cm. Se planteaza in zone cu cat mai mult soare, fara umbra.

Allium – Ceapa Ornamentala – Nectaroscordum Siculum
Infloreste pe la sfarsitul primaverii, avand o inaltime de aproximativ 120 cm. Se planteaza in zone cu cat mai mult soare, fara umbra.

Allium – Ceapa Ornamentala – Moly
Infloreste pe la sfarsitul primaverii, inceputul verii, avand o inaltime de aproximativ 20-30 cm. Se planteaza in zone cu cat mai mult soare, insa ii merge bine si in zone cu umbra.
Cam acestea au fost sfaturile noastre pentru ingrijirea cepei ornamentale, Allium, speram ca v-ati format o idee despre ceea ce aveti de facut, insa va rugam sa nu ezitati sa ne contactati, in cazul in care doriti mai multe detalii.




Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s, Pepiniera Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!