Cum se planteaza gladiolele? Cum se ingrijesc? Sau cum se pastreaza peste iarna? Cultivarea gladiolelor, in gradina sau ghiveci se face usor si va asigura ca o sa aveti o vara plina de culoare daca respectati sfaturile noastre. Iata mai jos toate detaliile necesare.
Plantarea Gladiolelor
Sapati o groapa de aproximativ 20 cm adancime si lasati spatiu intre bulbii de gladiole, de cel putin 25-30cm. Ideal ar fi sa plantati bulbii de gladiola in grupuri de 10-15, astfel incat sa aveti un aranjament floral de gradina minunat.
ATENTIE: solul trebuie sa fie din cel ce nu retine apa, insa le place umiditatea, dar nu excesiva. Pot creste chiar si in pamant nisipos.
Plasati gladiolele intr-o zona cu soare, insa, daca puteti, sa fie ferite de vant, eventual langa garduri sau ziduri de case. Din cauza riscului de rupere la vant se folosesc si suporti de sustinere si ingroparea se face mai adanc decat la alte plante.
Cand se planteaza gladiolele in gradina
In gradina puteti incepe plantarea, pe la mijlocul primaverii. Tineti cont ca o gladioala are nevoie de 80-100 zile sa infloreasca. Deci daca o plantati in Aprilie, va inflori Iunie sau August. Puteti sa plantati gladiole, in cascada, la intervale regulate de timp, astfel incat sa aveti permanent flori in timpul verii. Insa nu plantati mai tarziu de Iulie pentru ca nu mai au timp sa creasca si sa infloreasca.
Cand se planteaza gladiolele in ghiveci
In ghiveci, daca sunt tinute in casa, practic pot fi plantate oricand, dupa ce bulbul a avut perioada de iernat. Este mai dificil sa plantati gladiole in ghiveci pentru ca au nevoie de spatiu mare si mai ales adancime pentru a sustine floarea. Alegeti o specie de gladiole care are crestere mai mica, astfel incat sa nu fiti nevoiti sa puneti suporti.
Ghiveciul trebuie sa fie cat mai mare, iar daca doriti sa plantati mai multe gladiole, tineti cont ca trebuie sa asigurati minim 5-10 cm intre ele. Plantati bulbii cu partea plata in jos, la o adancime de 6-12 cm. Nu lasati bulbii sa se atinga intre ei. Ghivecele trebuie sa aiba obligatoriu gaurele si ideal ar fi sa puneti la fundul lor niste pietris pentru a asigura un drenaj mai bun.
Udati ghiveciul saptamanal, printr-o udare serioasa. Este mai bine astfel, decat udari mai dese si mai slabe. Folositi ingrasaminti, cu fosfor si potasiu, regulat pentru a facilita cresterea si inflorirea.
Gladiole - Ingrijire
Pastrati solul umed dar nu excesiv. In timpul verii, cand temperaturile trec de 30 grade, ar fi bine sa folositi o folie de mulcire pentru a mentine solul umed la baza plantelor. Oricum ati face, mentineti umiditatea acestora.
Folositi fertilizant bogat in Fosfor si Potasiu. ATENTIE: respectati cu strictete concentratiile de pe ambalaje pentru a nu intoxica si ucide bulbii. Sfatul nostru este sa folositi aceeasi cantitate de ingrasamant intr-o saptamana, cum scrie pe ambalaje, insa divizata pe udari mai dese, nu folosita o singura data.
Puteti folosi si ingrasamant cu eliberare controlata, din cel sub forma de bobite, insa acesta trebuie amestecat in pamant, in jurul gladiolelor, imediat dupa ce incepe inflorirea.
Cum si Cand se scot bulbii de gladiole
Cea mai mare greseala pe care o fac majoritatea iubitorilor de flori, este aceea de a dezgropa bulbii de gladiole prea devreme. Ca si in cazul altor flori cu bulbi (cum ar fi lalelele, zambilele, narcisele, etc.), bulbii de gladiole se scot doar dupa ce intreg foliajul plantei este mort. ATENTIE: nu cand floarea se ofileste. Cand frunzele se usuca. Acest lucru se intampla, in cazul gladiolelor, toamna tarziu, cand apare frigul.
Cormii, sau mai popular, bulbii de gladiole, au nevoie de o perioada de repaus pentru a inmagazina toate substantele necesare noii plante. Astfel ca va rugam sa nu ii scoateti prea devreme si va asiguram ca va veti bucura si anul viitor de ei.
Asteptati 6-8 saptamani dupa ce planta se usuca, insa nu inainte de a veni primul inghet. Bulbii sunt sensibili si ii puteti pierde.
Dezgropati bulbii de gladiole cu blandete. Mare atentie sa nu loviti bulbii de gladiole cand faceti aceasta operatie. Lasati frunzele uscate, inca atasate la bulbi.
Dupa dezgropare, scuturatii bine de pamant si asezati bulbii cu frunzele moarte, timp de 1-2 saptamani, depozitatii in cutii, la temperaturi ambientale ridicate( intre 20 si 30 grade) si feriti de umiditate. Abia dupa ce sunt uscati complet, puteti indeparta foliajul mort.
Gladiole - Inmultire prin bulbi
Ei bine, cand dezgropati bulbii, in mod normal, veti gasi deasupra vechiului bulb, unul nou, legat “ombilical” de cel vechi. Procedati intocmai, asa cum am descris ca se procedeaza la dezgropare.
Puteti sa separati bulbii abia dupa ce acestia sunt complet uscati, odata cu foliajul mort si dupa uscarea la caldura in cele doua saptamani descrise.
ATENTIE: bulbul nou de gladiole, nu produce flori in primul an. Asa ca nu va speriati. Dupa ce l-ati plantat si dezgropat 1 an, va veti bucura de flori incepand cu al doilea an.
Gladiole - Inmultire prin seminte
Ei bine, daca aveti cativa ani la dispozitie si multa pasiune, incercati. Este dificil si dureaza mult. Insa la sfarsit veti avea posibilitatea si obtineti multe gladiole la un pret decent, daca nu chiar gratuit (asta daca nu puneti la socoteala timpul vostru).
Cum colectam semintele de gladiole? Nimic mai simplu. Lasati floarea sa se usuce natural si dupa cateva saptamani veti observa cu siguranta semintele acesteia. Culegeti-le si depozitati-le la loc uscat si ferite de lumina.
Plantati semintele in primavara, dupa ultimul inghet. Plantati-le in ghivece cu diametru de cel putin 10 cm. Plantati semintele de gladiole in turba speciala de semanat si acoperiti-le doar putin cu aceasta. Ideal ar fi sa acoperiti cu un platic ghivecele, pana incoltesc. Dupa ce incoltesc, puteti sa le desfaceti si sa le duceti la soare.
In primii doi-trei ani, gladiolele din seminte nu vor inflori. Asa ca dupa primul an, scoateti afara bulbul si depozitati-l, asa cum am descris mai sus. Urmatorii doi ani faceti aceeasi operatie, fara sa obtineti flori, insa bulbul se va dezvolta si va deveni din ce in ce mai mare.
Abia in al treilea an va puteti astepta sa fac flori, insa va asiguram ca asteptarea merita si satisfactiile sunt enorme.
Cum se pastreaz bulbii de gladiole iarna
Gladiolele nu sunt plante rezistente la frig. Din aceasta cauza, ca majoritatea florilor cu bulbi din Romania, acestea trebuie dezgropate si pastrate la loc ferit de inghet, fara umiditatea si fara lumina.
Peste iarna, bulbii trebuie sa fie feriti de inghet dar si de caldura. Ideal ar fi un frigider, sau un loc care asigura temperatura dintr-un frigider (4-5 grade). Plasati bulbii in pungi de hartie sau asezati intre ziare, dar sa nu se atinga intre ei.
Verificati toti bulbii inainte de depozitare, sa nu aiba semne de boala sau sa fie loviti. Indepartatii pe cei ce nu au aspect corespunzator.
Ar fi bine sa efectuati o stropire preventiva cu o substanta antifungica, pentru a proteja mai bine pe timpul iernatului.
Gladiole – Boli si Daunatori
Cele mai multe probleme la gladiole sunt legate de bulbi.
Insa cea mai grava problema cu care va puteti confrunta este sa aveti virusi in gradina. Astfel, daca gladiola incepe sa se ingalbeneasca si sa-si schimbe culoarea foliajului, sau daca florile nu se deschid, desi au inceput sa creasca, ei bine, sunt semne clare de virusi. Nu prea aveti ce face, decat sa eliminati planta cu totul din gradina, evitand riscul de a propaga boala si la alte plante.
Totusi aveti grija sa studiati planta foarte bine inainte. Semnele sunt relativ asemanatoare si pentru o infestare cu tripsi. Micile insecte atat de distrugatoare in gradina.
Problemele la gladiole vin intotdeauna din modul de pastrare a bulbilor.
Daca ati asigurat pastrarea peste iarna corecta (3-5 grade maxim), daca ati folosit substanta antifungica, inainte de depozitare, nu ar trebui sa aveti probleme.
Daca ati cumparat bulbii cu boli, din pacate nu aveti multe variante de vindecare.
Preventiv, folositi fungicide si insecticide, inainte de inceperea perioadei de inflorire.
Bulbii de Gladiole pret de vanzare
Bulbii de gladiole nu au un pret mare. Insa ii gasiti dupa diverse marimi. Preturile variaza intre 1 ron si 3 sau 4 ron pentru cei exceptionali si mari. In mod normal nu va recomandam sa platiti mai mult de 1.5-2 ron pe un bulb.
Totusi va recomandam sa aveti mare grija de unde ii achizitionati. Pastrarea, depozitare si transportul sunt elemente cheie intr-o buna inflorire ulterioara si astfel evitati posibile probleme legate de boli.
Acestea au fost sfaturile noastre pentru ingrijirea gladiolelor, plantarea si inmultirea lor. Va asteptam oricand cu intrebari suplimentare,
Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s, Pepiniera Sibiu