Cand se planteaza zambilele in gradina?

Cand se planteaza zambilele in gradina?
Raspundem la o intrebare foarte des intalnita si care creeaza confuzie printre clientii nostri.
Cand se planteaza zambilele in gradina?
O intrebare absolut normala, atata vreme cat oferta de bulbi de zambile de gradina este bogata si intansa pe o perioada foarte lunga de timp din an. Veti fi invadati de aceste oferte incepand cu luna August a fiecarui an, pana toamna tarziu si chiar iarna, urmand ca in primavara, imediat ce incepe sa se incalzeasca, oferta de bulbi de zambile reapare, concomitent cu oferta de zambile in ghiveci din perioada 1-8 Martie.
Abordam in acest articol trei ipoteze:
  1. Doriti sa aflati cand se planteaza bulbii de zambile in gradina;
  2. Doriti sa aflati cand se planteaza zambilele in ghiveci in gradina, cele primite, in general, cadou primavara;
  3. Dorti sa aflati cand se planteaza bulbii de zambilele in ghiveci, pentru a va bucura doar in casa de ele;

Cand se planteaza bulbii de zambile in gradina?

Plantarea bulbilor de zambile se poate realiza toamna, in lunile Octombrie si Noiembrie, metoda preferata de noi si de profesionisti, in general. Totusi, bulbii de zambile se planteaza si primavara, desi noi nu recomandam acest aspect. Motivele le gasiti mai jos.

Cand se planteaza zambilele in gradina - Toamna

Toamna, plantarea zambilelor in gradina, dupa cum am spus, trebuie facuta neaparat in lunile Octombrie sau maxim Noiembrie. Exista mai multe motive pentru acest aspect:
  • Plantarea bulbilor de zambile prea devreme, ar duce la o incoltire prea timpurie, dat fiind caldura ce poate aparea in lunile Septembrie si inceputul lunii Octombrie. Caldura si cu umiditatea, prelungite, pot produce inflorescenta mult prea rapid si implicit la moartea plantei sau la o calitate a florii scazute.
  • Plantarea bulbilor de zambile iarna, practic incepand din luna Decembrie, poate sa se suprapuna cu perioade de ger puternic si sa afecteze bulbul inca neincoltit si neaclimatizat. In principiu, bulbii se pot planta atata vreme cat solul nu este inghetat. Totusi evitati apropierea de perioada geroasa.
  • Nu in ultimul rand, bulbii de zambile au nevoie de un numar minim de saptamani de frig. Astfel ca daca va doriti flori cat mai repede posibil in primavara, nu puteti planta prea tarziu.
ATENTIE: Va recomandam cu tarie sa plantati bulbii de zambile doar toamna.

Cand se planteaza zambilele in gradina - Primavara

Bulbii de zambile se planteaza in gradina, primavara, doar in mod exceptional. Acesta este sfatul nostru de profesionisti. Evitati achizitia bulbilor in lunile de iarna sau primavara. Totusi, daca tot doriti sa faceti acest lucru, sau pur si simplu vreti sa-i faceti cadou unei persoane, iata cateva sfaturi obligatoriu de respectat si verificat:
  • Asigurati-va ca bulbii de zambile au fost depozitati corespunzator. in primul rand sa nu aiba urme de lovituri, mucegai sau sa fie moi;
  • Asigurati-va ca bulbii de zambile au fost depozitat in loc cu frig. Pentru a inflori, bulbii de zambila de gradina au nevoie de perioada minima de frig. In cazul in care au fost depozitati la caldura (peste 7-10 grade), tipic pentru supermarketuri si nu numai, vor produce flori anemice sau deloc.
  • Nu cumparati bulbi din care se vede tija florala. In acest caz, daca ii plantati, cel mai probabil tija va mucegai si nu va produce flori, iar bulbul va muri.
ATENTIE: Plantati bulbii de zambile primavara, doar in mod exceptional.

Plantarea zambilelor din ghiveci in gradina

Probabil cea mai buna metoda primavara, daca insistati sa plantati zambile de gradina, este sa luati bulbi deja cu muguri florali si sa-i puneti in pamant la suprafata. Acest lucru il puteti face doar daca afara este suficient de cald. Nu faceti acest lucru daca temperatura exterioara este inca negativa.
Daca primiti ghivece cu zambile, mai ales in perioada sarbatorilor de primavara, puteti planta si pastra bulbii de zambile, chiar si daca temperatura exterioara este negativa. Urmati pasii urmatori:
  • Bucurati-va de zambila in ghiveci, in casa, sau la birou, cat mai mult posibil, asezand-o intr-un loc ferit de razele directe ale soarelui;
  • Udati regulat, insa nu excesiv;
  • Dupa ce floarea se usuca, taiati tija florala, ATENTIE: fara sa taiati frunzele. Bulbii de zambile se inmultesc si acumuleaza minerale pentru o noua inflorire, pentru urmatorul an, prin frunze, apa si lumina;
  • Pastrati ghiveciul cu zambile, pana cand temperatura exterioara va permite sa plantati afara. Ideal intr-un loc racoros, pentru a intarzia procesul de uscare a frunzelor;
  • Ingropati in gradina, cand temperatura exterioara este doar pozitiva; in pamant, zambilele, doar pana la nivelul superior care l-a avut ghiveciul;
  • Adaugati putin ingrasamant cu eliberare controlata, pentru flori, in jurul zambilei, pentru a ajuta si grabi asimilarea de minerale, pe care, cel mai probabil nu le-a avut in ghiveci;
  • Lasati in pamant, in gradina, ca frunzele sa se usuce natural;
  • Bulbii de zambile, in acest mod se divizeaza, inmultesc si se pregatesc pentru o noua inflorire.

Cand se planteaza bulbii de zambile in ghiveci?

Aceasta metoda este folosita in general de profesionisti. Respectati absolut toate elementele de la punctele anterioare. Singurul element diferit apare ca trebuie sa protejati ghiveciul de inghet si sa ii asigurati perioada de frig (daca plantati toamna). Puteti depozita ghiveciul cu zambile intr-un garaj, insa temperatura sa nu depaseaza 4-5 grade, intr-o pivnita, dar sa nu fie calda, sau pur si simplu sa-l ingropati in pamant si sa-l dezgropati in primavara.
Noi, detinem frigidere in care putem depozita, la intuneric si frig, sute de mii de ghivece. Puteti folosi si voi un frigider caznic, insa nu depozitati impreuna cu mere si aerisiti-l cat mai mult posibil. Pentru mai multe detalii, intrati pe sectiunea blogului nostru speciala pentru fortarea bulbilor de flori.
Scoate-ti ghiveciul de la frig, dupa minim 10 saptamani. Calculati aproximativ 2-3 saptamani, de la aducerea lui la caldura, pana la momentul infloririi, asa ca va puteti produce singuri zambilele in casa, exact cand doriti.

Ingrijirea zambilelor in gradina

Am scris un articol complet despre acest aspect si nu il vom detalia aici. Va rugam sa consultati articolele din blog din sectiunea "zambile", sau bulb de flori si veti gasi mult mai multe detalii.

Va asteptam la noi, sau la cumparaturi on line,

Echipa Sera de Flori Camelia's Sibiu
Garden Center Sibiu - Poplaca
Pepiniera Sibiu Camelia's
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!