Sporul Casei – Ingrijire Iarna

Sporul Casei – Ingrijire Iarna
Hai sa o spunem foarte clar. Sporul Casei este o planta perena si se ingrijeste foarte usor iarna, chiar daca in Romania se vinde ca si planta anuala. Exista si un motiv foarte simplu. Nu rezista plantata in gradina decat in conditii exceptionale (sa aveti noroc de o vreme foarte blanda). Sporul Casei, Impatiens, nu tolereaza frigul, dar mai ales inghetul, acesta fiind motivul pentru care nu rezista afara.

Sporul Casei – Ingrijire Iarna in cazul plantarii in gradina
Deci, daca ati plantat Sporul Casei direct in gradina, pentru a va bucura si la anul urmator de frumusetea deosebita a florilor, inainte de venirea primului inghet, sau cand florile incep sa se usuce, va rugam sa urmati urmatorii pasi:
1 - Sapati in jurul plantei si scoateti-o afara cu tot cu radacini. Incercati sa rupeti cat mai putin din acestea, poate chiar deloc si totodata sa nu scuturati pamantul de pe ele. Cea mai buna perioada din zi pentru aceasta operatie este seara, cand soarele si temperaturile ridicate au trecut. Daca nu puteti seara, incercati dimineata, insa sub nici o forma la pranz cand este cald.
2 - Taiati ramurile plantei, cam la 2/3 din lungime, dar nu mai putin de 20-30 cm lungime.
3 - Transplantati plantele astfel rezultate in ghivece curate, suficient de incapatoare pentru marimea plantei. Nu uitati ca Sporul Casei, Impatiens poate muri daca nu are spatiu suficient.
4 - Alegeti tipul de sol cu atentie. Ph-ul sa fie undeva intre 5.5 si 6.5 si sa fie cu retentie marita de apa. Va rugam sa cititi, pentru aceste detalii, Ghidul Complet de Ingrijire Sporul Casei, publicat pe blogul nostru.
5 - Umpleti ghivecele cu sol sau turba, functie de ce ati cumparat, pana la jumatatea acestora. Asezati cu grija planta scoasa din pamant si acoperiti ulterior portiunile ramase neacoperite.
6 - Udati intens si reasezati turba dupa necesitati.
ATENTIE: nu dati ingrasaminte Sporului Casei Iarna.
7 - Continuati cu instructiunile oferite mai jos, pentru Sporul Casei in ghivece.

Sporul Casei – Ingrijire Iarna in cazul plantarii in ghivece
In Romania, majoritatea iubitorilor de Sporul Casei, Impatiens, creste aceasta floare in ghivece normale, jardiniere sau ghivece suspendate, agatate. In acesta caz ingrijirea peste iarna este simpla si nu creeaza probleme. Totusi va rugam sa respectati regulile urmatoare:
1 - Aduceti in solarii, sere sau in apartamente, inainte de primul inghet, ghivecele cu Sporul Casei.
2 - Nu mai udati excesiv pe timpul iernii. Aveti grija la acest aspect si diminuati nivelul de apa. Goliti permanent farfurioarele ce se aseaza sub ghivece si nu lasati apa sa balteasca.
3 - Aplicati un tratament fitosanitar pentru fungi si insecte, preventiv, inainte de aducerea in casa.
4 - Nu mai adaugati ingrasaminte pe timpul iernii. Planta nu are nevoie in aceasta perioada.
5 - Pozitionati ghivecele in fata ferestrelor, astfel incat sa primeasca macar 4-5 ore de lumina directa pe zi.
Mare grija la caloriferele din casa sau sursele de caldura. Sporul Casei, iarna, nu are nevoie de mai mult de 20-23 grade. Feriti ghivecele in cazul in care se afla pozitionate langa acestea si exista riscul de supra-incalzire. La fel procedati si la ferestre, in cazul in care din cauza razelor directe temperatura poate creste excesiv.
6 - Ventilati permanent camerele in care sunt pozitionate ghivecele. Deschideti usile sau ferestrele ori de cate ori este posibil. Ventilatia insuficienta aduce mai mereu boli fungice ucigatoare pentru flori pe timpul iernii.
7 - Cand vine caldura, procedati ca in anul precent. Scoate ghivecele afara sau plantati direct in gradina Sporul Casei. Puteti incepe sa adaugati ingrasamintele normale.
Speram ca aceste sfaturi de ingrijire sa va aduca Spor in Casa pe timpul Iernii.

Cu drag voua,
Pepiniera Sibiu - Sera de Flori Camelia’s
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!