Lavanda in Ghiveci - Ingrijire, Pret

Lavanda in Ghiveci - Ingrijire, Pret
Cauti Lavanda la ghiveci? Sau ai achizitionat un ghiveci cu lavanda si nu sti cum sa il ingrijesti? Ei bine, mai jos incercam sa iti raspundem la toate intrebarile tale.

Probabil sunt foarte putine plante ce se pot compara cu popularitatea Lavandei. Lavanda, denumirea ei, vine din latinescul “lavare”, a spala si are o istorie scrisa incredibila in Europa. De la Invazia Romana in Regatul Unit ( inca din anul 43 BC), la frumoasele campuri purpurii din Provence, Franta, perioada Dinastiei “Tudorilor” si pana in zilele noastre cu productie la scara industriala.


Probleme ce pot aparea cand cultivi Lavanda in ghiveci
  • In primul rand verificati ce tip de lavanda ati cumparat si cum a fost crescuta lavanda in ghiveciul respectiv.
  • Foarte multe persoane cumparata lavanda in ghiveci din supermarketuri, in perioade care nu au legatura cu primavara si vara de la noi. Astfel acestea sunt produse in sere, in atmosfera controlata, fortate sa infloreasca, fiind neaclimatizate.
  • Un astfel de ghiveci cu lavanda, are nevoie de mult ingrasamant si sub nici o forma nu trebuie plasat afara pana vremea nu s-a incalzit suficient.
  • Totodata, daca vreti sa plantati lavanda din ghiveci in gradina, asigurati-va ca este un soi pretabil penru acest lucru.
  • Nu uitati niciodata ca Lavanda are nevoie de un drenaj foarte bun si totodata de o ventilatie corespunzatoare. Nu trebuie sa udati prea mult si intotdeauna lasati solul sa se usuce inainte de a uda. Umiditatea prea mare in ghiveci/sol si in aer poate inbolnavi Lavanda. “Ciupercile” abia asteapta sa atace planta.
  • Pentru a reduce riscul aparitiei unor astfel de probleme, puteti sa presarati deasupra ghiveciului nisip, astfel incat sa facilitati evaporarea apei mai rapida.
  • Nu in ultimul rand, cand taiati din tulpinile Lavandei, taiati astfel incat sa lasati o circulatie buna a aerului si totodata un aspect frumos. Unii crescatori recomanda sa se taie fiecare al treilea spic de Lavanda.
Reguli pentru ingrijire Lavanda in Ghiveci:
Puteti cultiva Lavanda cam oriunde. In ghivece, jardiniere, ladite, etc apoi le puteti muta in gradina, pe camp, etc. Insa tineti minte cateva reguli esentiale:
  • Daca o plantati lavanda in ghivece comune, cu mai multe plante, lasati spatiu suficient intre plante, pentru ca Lavanda este o planta perena care se dezvolta an de an, devenind mai mare si mai bogata.
  • Incercati pe cat posibil sa asigurati soare intreaga zi si intotdeauna o foarte buna ventilatie.
  • Solul in care plantati Lavanda sa fie foarte bine drenat, alcalin undeva intre 6.7Ph si 7.3 Ph, ceea ce inseamna sol putin mai mult alcalin. Merge excelent si in turba universala, bruna, de foarte buna calitate.
  • In ghiveci adaugati in fiecare primavara ingrasamant cu eliberare controlata, avand toate componentele in parti egale N:P:K(azotul, potasiul si fosforul), pentru ca lavanda produce si flori, are nevoie si de o radacina solida si totodata are nevoie sa si creasca.
  • Puteti adauga nisip in solul in care plantati, pentru a asigura o drenare mai buna plantelor.
  • Daca plantati in gradina, Lavanda asezati-o pe o mica movilita de sol, astfel incat sa se asigura un drenaj mai bun.
  • Taiati intotdeauna Lavanda cand incepe primavara si cand da semne de revenire la viata. Curatati ramurile uscate si datii o forma dorita. Astfel veti reusi sa regenerati plata si mai ales sa o faceti sa infloreasca mai puternic.
  • Toamna, pe cat posibil asigurati plantei un fertilizator bogat in fosfor. O va ajuta sa treaca peste iernile geroase.
  • Cand cresteti Lavanda in casa, in ghiveci, regulile sunt asemanatoare. Insa nu uitati de ventilatia adecvata si faptul ca are nevoie de foarte multa lumina. Nu o udati decat atunci cand este foarte uscata si nu puneti fertilizanti.
ATENTIE – cel mai bine este sa inmultiti Lavanda din butasi, acest lucru asigurand practic o clona a plantei “mame”, butasul de Lavanda producand o planta identica cu cea initiala. Cresterea lavandei prin seminte nu garanteaza calitatea plantelor rezultate.
Lavanda Ghiveci - Camera

Tipuri de Lavanda
Lavanda, dupa culoare, poate fi gasita alba, roz, indigo, galben si chiar rosie, insa culoarea ei cea mai cunoscuta si cautata este de “royal purple”. Totodata nu difera doar culoarea. Astfel Lavanda difera ca si marime si forma a florii dar mai ales al frunzelor. Nu uitati ca sunt soiuri care rezista la frig si altele nu. Nu in ultimul rand aveti grija ca unele soiuri nu permit inmultirea prin seminte, butasirea fiind singura solutie.
Astfel ca, atunci cand cumparati o Lavanda, asigurati-va ca este exact ceea ce va doriti.
Sunt peste 30 de specii de Lavanda, insa cele mai cunoscute datorita cresterii intensive de catre producatorii profesionisti, sunt doar 3:
  1. Lavanda “augustifolia”, adica lavanda Englezeasca, folosita si in bucatarie.
  2. Lavanda “intermedia”, produce cele mai mari plante si cu spicele cele mai lungi. Este cea mai cautata de producatorii de ulei de Lavanda, dat fiind ca produce de aproape 5 ori mai multe flori decat Lavanda Englezeasca.
  3. Lavanda “stoechas”, asa numita Lavanda Spaniola, mai populara pentru flori proaspete si faptul ca infloreste mai devreme. Insa nu poate fi crescuta in climat rece.
Lavanda in ghiveci - recoltare si depozitareLavanda Ghiveci - Tudere
Puteti recolta Lavanda cam in orice perioada. Insa nu uitati ca normal Lavanda are nevoie de cel putin un an sa poata fi recoltata. Cel mai bine este sa recoltati dimineata devreme, inainte ca floarea sa se fi deschis prea mult.
Mai mult trebuie sa aveti grija la aspectul care il dati plantei si al asigurarii unei ventilatii egale intre ramurile plantei.
Taiati ramura (spicul) cu flori cat mai lung posibil si totodata la lungimi egale. Legati ramurile taiate in buchete si suspendati-le cu florile in jos.
Uscati florile in aceasta pozitie, timp de 1-2 saptamani, intr-un loc intunecat, fara umezeala si bine ventilat. In acest fel Lavanda isi va pastra culorile si va fi ferita de mucegaire.


Lavanda in ghiveci – Pret
Pretul unei lavande in ghiveci poate varia foarte mult. In primul rand functie de anul de crestere (practic cat de mare este tufa si cati ani i-au trebuit producatorului sa o creasca), functie de marimea ghiveciului in care va este livrata (chiar daca lavanda este din anul 2, daca ghiveciul este mic, aceasta a fost fortata cu ingrasaminte pentru a se dezvolta, iar divizarea prin butasi va fi mai greoaie).
Nu in ultimul rand nu confundati o lavanda crescuta in ghiveci, care este vie, cu un butas de lavanda, produs prin separare, care are o radacina nuda, la vedere, al carui cost este foarte mic, insa si sansa de prindere mult redusa.

Concluzie:
  • Lavanda in ghiveci poate fi crescuta cu succes;
  • Cele mai mari probleme sunt: udarea excesiva, lipsa drenajului si lipsa de lumina;
  • Adaugati ingrasamant cu eliberare controlata;
  • Asigurati-va daca aveti o specie ce poate fi crescuta in casa, respectiv afara, functie de ce doriti sa faceti cu ea.
Cu mult drag
Sera de Flori Camelia’s – Pepiniera Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!