Cand se planteaza Lavanda?

Cand se planteaza Lavanda?
Cand se planteaza lavanda? Aceasta intrebare are un raspuns simplu, dar diferit de locul unde doriti sa o faceti si ce fel de lavanda plantati. Astfel, conteaza daca doriti sa plantati ghivece cu lavanda, butasi de lavanda sau seminte de lavanda. Apoi conteaza daca doriti sa o faceti in ghiveci sau in gradina.
Iata toate detaliile mai jos:


Plantare lavanda In Gradina
Ca regula de baza, in gradina, plantati intotdeauna lavanda la soare, in locuri bine drenate, care sa nu retina apa sau sa balteasca. Lavanda este iubitoare de apa, in primul an, dar nu in exces si poate rezista foarte bine in locuri mai uscate, incepand cu al doilea an.

Plantare lavanda din ghiveci in gradina
Avantajul ce mai mare este ca rata de prindere a lavandei in ghiveci ar trebui sa fie 100%, practic fara probleme. Dat fiind ca ati cumparat o planta vie, pe care o vedeti cum a evoluat si evolueaza. Lavanda din ghiveci poate fi plantata oricand in timpul anului, dar tineti cont de problemele de mai jos.
Cand achizitionati un ghiveci cu lavanda, in primul rand trebuie luat in considerare daca ati achizitionat un soi care poate fi plantat in gradina. Nu toate soiurile de lavanda cresc in mediu exterior. In general, soiurile cumparate din supermarketuri sunt facute pentru cadouri si adaptate la mediul interior din apartamente.
Apoi, cand doriti sa plantati lavanda din ghiveci, tineti cont unde a fost crescuta. Multe firme vand in Romania lavanda importata, crescuta in sere. Aceasta, daca este un soi pentru exterior, nu ar avea o problema de plantare in gradina, doar tineti seama de perioada in care va aflati.
O lavanda cu flori, in ghiveci, verde, perfect proaspata, nu are ce cauta sa fie plantata in gradina, daca afara este frig, primavara devreme sau se pregateste sa fie ger, toamna tarziu. La fel, nu cumparati in acest mod si plantati in mijlocul verii, cand soarele este foarte puternic si va va topi efectiv planta.
Plantati in gradina, doar lavanda din ghiveci, adaptata si crescuta astfel, afara. Daca lavanda a fost crescuta in ghiveci, afara, atunci poate fi plantata oricand, chiar si vara, daca o udati regulat, astfel incat sa nu se usuce.
Faceti o gaura in pamant, atat cat este radacina lavandei din ghiveci, ideal folositi putina turba de calitate, cand faceti groapa, dar nu este neaparat necesar. Udati bine si apasati ca sa faca priza buna cu radacina, pamantul mocirlit. Mentineti solul umed, primul an, ulterior necesitatile de apa fiind reduse.


Plantare butasi de lavanda in gradinaPlantare butasi Lavanda in gradina
In gradina, din butasi, cand se planteaza lavanda? Toamna, acesta este sfatul nostru. In primul rand butasii de lavanda ii veti gasi, in general, doar toamna, cand plantele pot fi separate. Apoi vremea permite si nu deshidrateaza plantele prin caldura excesiva.
Sapati o groapa de 10-15 cm adancime, afanati foarte bine solul si plantati radacina butasului in groapa. Musuroiti putin in jurul butasului de lavanda, astfel incat sa protejati de ger planta.
Udati foarte bine prima oara, apoi mentineti solul umed, pana anul viitor cand lavanda ar trebui sa infloreasca. Dupa primul an, nivelul de apa trebuie sa scada, putand fi udata si odata la cateva zile, daca nu ploua.
Cand se planteaza lavanda Primavara? Noi va sfatuim sa nu o faceti din butasi, dar totusi se poate. Doar trebuie sa aveti mult mai multa grija daca butasii cumparati nu sunt cumva complet deshidratati si morti, inca de la cumparare si apoi, mare grija cu nivelul de apa pana la prindere. Va fi necesar sa mentineti umed mai mult timp.


Plantare Lavanda din seminte in gradinaPlantare Lavanda - din seminte
Nu puteti planta seminte direct in pamant. Ele trebuie plasate in alveole de crestere, mentinute la caldura si umiditate in sol, dar nu excesiv, fara soare direct, timp de 2-3 luni. Apoi mutati plantutele intr-un ghiveci mai mare, timp de alte 2-3 luni, pana se formeaza planta suficient de robusta si abia apoi plantati lavanda in gradina, respectand regulile de mai sus.

Plantare lavanda In GhiveciPlantare Lavanda in ghiveci
Lavanda in Ghiveci se planteaza fix ca si cea din gradina. Doar folositi turba de foarte buna calitate. Daca folositi pamant de gradina, in ghiveci, acesta se va intari si nu va permite plantei sa absoarba apa. La baza ghiveciului plasati cateve pietre mai mari, astfel incat sa asigure un drenaj foarte bun.

Plantare Butasi de lavanda in ghiveci
Se pot planta butasi de lavanda in ghiveci. Singura diferenta este ca trebuie sa aveti mai multa grija cu umiditatea din sol, pentru o perioada, pana la prindere. Solul trebuie mentinut permanent umed, dar nu in exces. Restul regulilor sunt identice cu plantarea in gradina.

Concluzie:
Dupa plantare butasii de lavanda nu necesita o ingrijire speciala. Trebuie udati, cum am spus mai sus, iar daca ati folosit turba de buna calitate, cum v-am sfatuit, nici macar nu trebuie fertilizati. Tot secretul este sa aveti mult soare, umiditate, dar bine drenat si sa nu balteasca apa.
In ce anotimp se planteaza lavanda? Oricand, daca este lavanda in ghiveci si Toamna, daca sunt butasi;
Cand se planteaza lavanda in gradina? Toamna, daca sunt butasi si oricand daca sunt ghivece de lavanda;
Cand se planteaza butasii de lavanda? Toamna, ideal, merge si primavara, cu putin mai multa atentie.

Cu drag,
Sera de Flori Camelia’s – Pepiniera Sibiu

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!