Probabil intrebarea corecta ar fi “Cand infloreste Craciunita” si de fapt, si mai bine, “Cand se inroseste Craciunita”.
De ce spunem asta? Craciunita de fapt nu infloreste. Bine, bine, face flori, dar nu prea le vedem :) . “Inflorirea” pentru care este ea atat de cunoscuta si iubita este in realitate inrosirea frunzelor, mai ales in perioada Craciunului, dat fiind ca este supranumita “Floarea Craciunului”.
Inainte de toate, suntem siguri ca multi dintre voi, care tocmai cititi aceste randuri, abia ati primit cadou o Poinsettia (numele stiintific al Craciunitei), sau va pregatiti sa o oferiti unei persoane dragi. Asa ca tineti minte, Poinsettia este o planta perena, adica o puteti pastra in casa, an dupa an, ea devenind mai bogata si mai spectaculoasa, cu o buna ingrijire.
Cititi AICI un articol dedicat complet ingrijirii craciunetei, in toate fazele de viata.
Deci, cum facem sa infloreasca Craciunita?
Ei bine, asiguratii o temperatura de peste 16 grade tot timpul anului. Poinsettiei ii place caldura si sub nici o forma temperaturile sub 10 grade. Apoi, nu-i place umiditatea. Ii place apa, dar nu sa fie uda permanent. Astfel udati ghiveciul cu craciunita doar cand se usuca complet substratul (pamantul), nu inainte. Daca este frig sau are prea multa apa, ori se ingalbenesc frunzele, ori acestea cad complet. Asa ca aveti grija.
Presupunand ca aveti o Craciunita sanatoasa si bine intretinuta si frunzele verzi. De ce nu infloreste Craciunita voastra?
Este simplu. Craciunita are nevoie de 6-7 saptamani, consecutiv, de minim 12-15 ore de intuneric pe zi. Deci, pentru a avea “Floarea Craciunului” de Craciun, inflorita, aveti nevoie sa incepeti perioada de intuneric undeva la sfarsitul lunii Octombrie, maxim, pentru a reusi sa o inrositi cum trebuie.
In teorie, in perioada Noiembrie-Decembrie, perioada de inturic este de peste 12 ore, in Romania, deci ati putea sa reusiti relativ usor. Dar?
Ei bine, in sere, departe de orase, unde este intuneric si nu arde nici un bec al orasului, este mult mai simplu. Dar in orase, sau in case, chiar si lumina unui singur bec face craciunita sa intarzie in inflorire sau chiar sa nu infloreasca deloc. Nu mai vorbim ca acum orasele sunt luminate si noaptea, iar in case tot este lumina, chiar daca doar difuza.
Voi, acasa la voi, aveti nevoie sa acoperiti complet cu o cutie sau punga, pentru a optura orice raza de lumina, fie ea naturala sau artificiala, sau pur si simplu, cel mai simplu, sa puneti Craciunita pentru 12-15 ore, la intuneric, in dulap, inchis.
Totodata, ultimul secret, in ghivece, Craciunita are nevoie de ingrasamant. Daca nu i-ati oferit prea mult pe timpul anului, ar fi perfect sa o faceti acum.
Cu drag dragilor,
Sera de Flori Camelia’s – Pepiniera Sibiu