Orhideea - Ingrijire, Inmultire, Taiere

Orhideea - Ingrijire, Inmultire, Taiere
Orhideele au fost mult timp un simbol al iubirii si frumusetii, recunoscute pentru eleganta pura si farmecul lor, putand fi intalnite la orice eveniment special.
Un crescator incepator de orhidee trebuie sa porneasca prin a intelege bazele modului de ingrijire orhidee, iarna, vara, in ghiveci, taierea sau inmultirea lor, bolile si daunatorii, etc. Apoi, daca incepatorul si-a gasit pasiunea si a experimentat cu succes aceste baze, poate trece la un nivel superior de a testa cresterea si ingrijirea orhideelor mai pretentioase.
Iata mai jos un scurt indrumar de ingrijire orhidee, intocmit special pentru acesti incepatori

Ingrijire orhidee - Cum le alegi!
Cu totii ne-am dori sa alegem, sa crestem si sa ingrijim orhidee din cele mai exotice si complexe genuri, insa nu trebuie sa uitam niciodata ca prima intrebare la care trebuie sa raspundem cand ne alegem orhideea, este aceea legata de mediul in care urmeaza sa facem acest lucru.
Avem capacitatea de a asigura temperaturile necesare pentru cresterea orhideei? Nu uitati ca acestea se impart in trei categorii majore: orhidee cu crestere la temperaturi scazute, moderate si mari. Insa intotdeauna, indiferent de specificul orhideei, aceasta are nevoie de o temperatura de noapte controlata.
Avem spatiu suficient pentru ea? Inclusiv dupa ce aceasta va creste? Unele specii de orhidee, avand ingrijirea necesara, pot deveni chiar voluminoase, fiind nevoie sa fie transplantate intr-o zona cu spatiu mai mare.
Ai sau nu o sera sau macar un solar? Un spatiu luminos si izolat? Daca nu, cu siguranta ai nevoie sa alegi strict din speciile ce sunt adaptate pentru ingrijire si cresterea in casa sau apartament, Gasesti detalii specifice fiecarei specii, dupa ghidul de mai jos
Cumpara doar orhidee inflorite
Multi iubitori de orhidee cauta solutii mai ieftine si incearca sa creasca orhidee din seminte. Ei bine, daca esti incepator si nici nu ai crescut orhidee pana acum, tine minte ca unele orhidee au nevoie de ani intregi sa ajunga mature si sa infloreasca. In concluize, ca incepator, cumpara si ingrijeste orhidee deja inflorite.
Specificul locului
Nu uita de specificul locului unde doresti sa cresti orhideele. Citeste cu atentie instructiunile de pe fiecare floare si cumpara doar dupa ce te-ai documentat asupra nevoilor reale ale florii. Alege doar orhideea care se potriveste cel mai bine locuintei, casei tale sau a gradinii si nu in ultimul rand timpul necesar si care esti dispus sa-l aloci pentru ingrijirea orhideei.

ingrijire orhidee
Ingrijire Orhidee si Inmultire
Descriem mai jos regulile generale de ingrijire orhidee, specificand ca acestea sunt in mare masura aplicabile tuturor orhideelor de apartament, insa pentru detalii specifice va rugam sa intrati pe fiecare articol in parte pentru a fgasi detalii relevante.
Ingriijre Orhidee - Udarea
In general orhideele nu necesita udare decat odata la una sau doua saptamani. Insa datorita numarului urias de tipuri de orhidee, ingrijirea acestora difera de la tip la tip. Totusi, pentru incepatori, acestea pe langa regula de mai sus, pot fi impartite astfel:
Orhidee ce trebuie tinute umede (atentie nu ude) tot timpul: orhidee Paphiopedilum.
Orhidee ce trebuie tinute umede atunci cand au cresterea activa, si lasate sa se usuce intre udari cand nu sunt in perioada de crestere: orhidee Cattleya sau Dendrobium
Orhidee ce trebuie lasate sa se usuce intre udari: orhidee Phalaenopsis.
ATENTIE!!
Nu udati frunzele cand udati orhideea. Daca totusi o faceti, va rugam sa le stergeti cu grija cu un servete de hartie.
Nu lasati ca apa sa se acumuleze la baza ghiveciului de orhidee. Neaparat eliberati acea parte si faceti astfel incat sa existe un drenaj complet al apei. Daca folositi un ghiveci cu fund ceramic care nu permite apei sa se scurga, va rugam sa-l schimbati. In mod sigur planta va fi ucisa in acest fel.


Ingrijire orhidee - Ingrasaminte
Ei bine este nevoie, este si normal dat fiind ca aceasta creste in casa si in ghiveci. Folositi un ingrasamant special, insa fiti atenti sa contina cele trei elemente de baza pentru cresterea oricarei plante: Nitrogen (N), Fosfor(P) si Potasiu(K). Folositi ingrasaminte cu mai mult nitrogen cand se dezvolta plantele si dau radacini sau ramurele noi si in celelalte etape mai mult fosfor si potasiu.
ATENTIE!!
Intotdeauna sa udati orhideea inainte de a pune ingrasamant. Nu folositi ingrasaminte in exces, in mod normal nu mai devreme de odata pe luna. Folositi conform instructajelor de pe eticheta, altfel riscati sa omorati planta.

Orhideea ingrijire
Ingrijire orhidee ghiveci sau container de crestere
Probabil una din cele mai dese greseli intalnite este alegerea gresita a vasului in care crestem si ingrijim orhideea. Astfel, majoritatea orhideelor au nevoie ca radacinile sa fie aeriene, sa aiba contact cu aerul si lumina solara, din aceasta cauza veti intalni ghivece transparente si fara prea mult sol. Atunci cand discutam de ingrijirea orhideelor in ghiveci, va rugam sa nu intruduceti sau sa transplantati in ghivece opace, doar pentru design si frumusete, pentru ca vor muri.
Studiati foarte bine ce orhidee doriti sa cumparati sau ati cumparat si alegeti corespunzator modul in care le veti aseza in ghivecele viitoare. Solul de crestere, este o chestiune relativ complicata si nu vom dezbate acum acest subiect, insa va sfatuim in aceasta faza sa folositi strict sol special cumparat din comert, destinat pentru tipul de orhidee pe care il detineti.
Nu in ultimul rand retineti ca orhideea in general are nevoie de ghivece mici. Un ghiveci mare nu va face decat sa forteze planta sa se dezvolte in radacine, sa aiba un drenaj mai incet. Totodata orice ati face, va rugam sa nu uitati ca intotdeauna, indiferent de ghiveci, acesta sa aiba gaurele de scurgere. Daca folositi ghivece din lut (pentru orhidee ce nu necesita lumina si aerare la radacina), va rugam sa gauriti sau sa spargeti parte de jos pentru a ajuta obligatoriu scurgerea apei.
Circulatia aerului si temperatura
Temperatura ideala pentru cresterea si ingrijirea orhideelor este de 18°-30° C si nu le plac schimbarile bruste in temperatura. Fiind plante aclimatizate de la tropice, ei bine frigul el va face sa se ingalbeneasca frunzele. Daca se intampla asta, va rugam sa indepartati frunzele afectate.
Ca orice planta, circulatia aerului este importanta si necesara. Astfel folositi orice ocazie sa deschideti ferestrele si sa intre aer proaspat. Iarna folositi un ventilator pentru a face aerul sa circule, insa evitati curentii directi si constanti dintr-o singura directie, schimband locul ventilatorului.
Ingrijire orhidee - Taiere tije
In cazul in care apare boala, lucru destul de rar daca o ingrijiti corespunzator, taiati partea infectata, cat mai putin cu putinta, insa folositi intotdeauna unelte sterile.
Aveti grija la noile tije ce rasar. Multi iubitori de orhidee nu realizeaza ca planta dezvolta o noua tulpina si considera ca au murit.
ATENTIE!!
O temperatura mai scazuta in timpul noptii va ajuta orhideea sa infloreasca mai repede si mai bine. Astfel ca aveti grija la locul in care asezati orhideea. Majoritatea aseaza ghiveciul deasupra caloriferelor, care dau efectul exact invers decat cel necesar plantei.


Ingrijire Orhidee - Iarna
Una din cele mai rostite intrebari pe care le auzim de la iubitorii de orhidee: Cum se ingrijesc orhideele iarna, dat fiind ca sunt flori tropicale, care iubesc uniditatea si lumina. Ei bine...intrebarea contine toate raspunsurile :) Iata si cateva puncte esentiale pentru a va ghida:
- Asigurati cat de multa lumina naturala puteti. Orhideea va inflori in aceasta perioada functie de cantitatea de lumina asigurata.
- Tentatia este sa udam mai putin, dat fiind ca plantele si florile normale, aclimatizate, cer mai putin apa. Ei bine, orhideea necesita aceeasi cantitate de apa, ciar mai multa, dat fiind ca infloreste in perioada aceasta. Verificati permanent radacinile sa aiba umiditatea necesara. Nu uitati ca orhideea trebuie sa aiba radacinile verzi si nu gri, daca este uscata sau maro daca este prea udata.
- Nu uitati! Orhideea langa calorifere se supraincinge. Ii place caldura, insa nu exagerata. Evitati pe cat posibil plasarea langa geamuri incalzite cu calorifere chiar sub ele.
- Aerisiti incaperea cat puteti de bine.


Ingrijire Orhidee - Boli si Daunatori
Ei bine, ca orice planta si orhideele au bolile lor. Parte din cauzele ce le provoaca si solutiile pentru aceste probleme le-am enumerat mai sus, insa iata mai jos o recapitulare a acestora:
Orhideele din clasa Phalaenopsis, cele cu radacini ce au nevoie de lumina si aer, pot muri rapid daca le sunt acoperite radacinile
Umiditatea excesiva poate aduce diverse boli fungice. Astfel Botrytis isi face de cap si la orhidee. Tratamente antifungice se fac ca la orice planta normala. In caz extrem pot putrezi inclusiv radacinile. Totodata pot fi cu origine bacteriana, sub forma de pete mici pe frunze, iar in acest caz se taie partea vatamata a frunzei.
Tripsii, adica micile insecte atat de vatamatoare, pot afecta orhideea. Tratamente cu insecticide imediat dupa ce ii observati. Aveti mare grija ca aceste insecte se ascund in zonele intunecate ale frunzelor, in general pe spate si sunt greu de observat.
Lipsa substantelor nutritive sau excesul cu acestea duce la ingalbenirea sau ofilirea plantei.


Ingrijire Orhidee AlbastraOrhideea Albastra Ingrijire
Orhideea albastra, este de fapt o Orhidee Phalaenopsis, vopsita. Practic se injecteaza vopsea in tija acesteia si petalele se coloreaza. Dupa un timp, isi revine la culoarea initiala, bineinteles, daca nu ii aplici o noua vopsea.
Modul de vopsire si ingrijire a orhideei albastre, il gasiti AICI


Ingrijire Orhidee Phalaenopsisingrijire orhidee phalaenopsis ghiveci
Acestea sunt niste orhidee elegante pentru cresterea si ingrijirea in casa. Parfumul si florile sale rezista cateva luni de zile, infloritul incepand undeva in iarna - inceputul primaverii. Necesita relativ putin lumina si nu necesita conditii speciale.
Am scris un articol separat special pentru Orhidee Phalaenopsis - ingrijire. Orhidee extrem de cautata in Romania, articolul este aproape un ghid complet, inclusiv despre inmultirea acestora.
Citeste detalii despre taiere si ingrijire orhidee Phalaenopsis - AICI


Orhidee Cattleyaorhideea cattleya ingijire
Poate unele din cele mai cunoscute orhidee, fiind folosite foarte des pentru infrumusetarea evenimentelor si podoabelor. Florile sale dureaza mult mai putin decat la Phalaenopsis, intre 2 si 6 saptamani maxim. Totodata are nevoie de mult mai multa lumina decat Phalaenopsis si infloreste doar odata pe an, primavara sau toamna.

Ingrijire Orhidee Dendrobiumorhidee dendrobium ingrijire
Cele mai usoare orhidee de ingrijit, inflorind in timpul toamnei si iernii. Florile si parfumul sau dureaza in general intre 3 si 4 saptamani, avand flori albe, culoarea lavandei sau combinate.
Dendrobium ingrijire - iarna are nevoie de un singur secret major, acela ca are nevoie de o scadere a temperaturii noaptea, pentru a forma noile flori. Dupa formarea mugurilor, chiar temperatura poate fi scazuta mult mai mult, pana la nivel de inghet.
Dendrobium are nevoie sa fie schimbat intr-un nou ghiveci la fiecare 2-3 ani, minim. Dat fiind ca se dezvolta, ghiveciul trebuie sa creasca pe masura an de an.
Citeste detalii despre ingrijire orhidee Dendrobium Nobile - AICI


Orhidee Paphiopedilumorhidee papucul doamnei ingrijire Paphiopedilum
In engleza are porecla de “Papucul Doamnei” (Lady’s Slipper) datorita formei petalelor care aduce cu un pantof de printesa. Aceasta orhidee are nevoie de multa lumina, insa nu suporta soarele direct pe ea. Totodata temperatura trebuie sa fie una moderata, nici prea cald si nici prea rece.

Ingrijire Orhidee Cymbidiumorhidee cymbidium ingrijire
Ei bine, Cymbidium este o orhidee care se cauta si foloseste mai mult pentru flori taiate, si mai putin putem vorbi despre ea in categoria "ingrijirea orhideelor de camera sau apartament". Nu neaparat pentru ca nu se poate fi ingrijita, insa doar pentru ca florile ei nu dureaza atat de mult, desi sunt spectaculoase si dureaza chiar si 50 zile.
Supranumita Orhideea "Barca", o gasiti stiintific Orhideea Cymbidium. Ingrijire este identica cu orice alt tip de orhidee de apartament descrise mai sus, singurul lucru ce il putem adauga este faptul ca este foarte rezistenta la temperaturi scazute, asa ca poate rezista in case de vacante neincalzite, pana va intoarceti la ele...
Mai multe detalii despre ingrijire Orhidee Cymbidium, puteti citi AICI


Speram ca toate aceste informatii despre ingrijire orhidee va vor fi de folos si va rugam sa nu ezitati sa ne scrieti direct si va asiguram ca va vom raspunde cu placere.
Cu drag


Sera de Flori Camelia's - Pepiniera Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!