Orhidee Albastra –Naturala? Sau Mutant?

Orhidee Albastra –Naturala? Sau Mutant?
Vrei o atmosfera Zen? Teoretic esti barbat si vrei o atmosfera in casa mai masculina? Acesta este profilul cumparatorului de orhidee albastra, spun studiile statistice.
Dar stii oare ce cumperi? Orhidee albastra vopsita? naturala sau mutanta?
Da, dragii nostrii! Toate trei tipuri exista.
Orhidee Albastra in Romania veti gasi vopsita cu diverse subtante si metode (pe care le detaliem mai jos), asa cum detaliem si informatii despre Orhidee Albastra naturala, insa nu cu albastrul real, fiind mai mult nuante ce pot fi asemanate cu albastru.

Albastrul real este foarte dificil de gasit in lumea florilor. Explicatia stiintifica ar fi ca florile absorb cu preponderenta “lumina albastra”, aceasta aducand cea mai mare parte din energie plantei, asa ca plantele absorb aceasta culoare iar ochiul uman percepe doar culorile reflectate (in cazul nostru albastrul este absorbit si nu reflectat). Astfel, dat fiind lipsa culorii albastre reale la flori, se justifica raritatea existentei unei orhidee albastra naturale.

Prima Orhidee Albastra – obtinuta prin mutatii geneticeOrhidee albastra naturala
Cand am scris acesta articol am fost intrigati de faptul ca toate site-urile din Romania nu dau ca informatii legate de orhideea albastra decat modul in care Orhideea Phalaenopsis este vopsita cu cerneala albastra.
Ei bine, dat fiind extraordinara dezvoltare a geneticii la nivel mondial, am hotarat sa cautam informatii despre o posibila orhidee albastra, cu adevarat albastra, dar naturala.
Si am gasit.
Iata prima orhidee albastra cu adevarat (in fotografia de mai sus), obtinuta prin mutatie genetica, fotografiata de catre Ian Chalmers, in anul 2012, in Japonia, la Conferinta Orhideelor Asia – Pacific. Pentru a fi siguri de corectitudinea informatiei, am cautat si am gasit doua surse de incredere: Orchid Society of Great Britain, publica un articol destinat acestei exceptionale orhidee albastra naturala, in revista cu aparitie Septembrie – Octombrie 2013 si totodata publicatia The Orchid Review cu numarul din Junie 2013.
Aceasta orhidee albastra a fost atat de mediatizata si a devenit un asemenea punct de atractie, incat a trebuit sa fie expusa in spatele unor pereti de sticla securizati, iar amatorii au stat ore in sir la coada pentru a o vedea.

Orhidee Albastra vopsita
Trebuie sa spunem din capul locului ca nu ne place aceasta metoda. Nici aceasta orhidee albastra, obtinuta prin injectia prin diverse metode a unor substante colorante in sistemul circulator al plantei.
Personal, orhideea albastra vopsita, ne pare o violare fizica a florii, o crima fata de natura, insa se pare ca a avut succes si inca are cautare, mai ales pentru cadouri.
Cele mai cunoscute orhidee albastre sunt “Blue Mystic” si Royal Blue Phalaenopsis, acestea fiind si cele mai frumoase si reusite, dat fiind ca sunt produse in urma a multor ani de cercetare iar metodele de productie fiind efectiv secrete.
O orhidee albastra este scumpa, insa in Romania veti gasi la preturi relativ acceptabile, insa si aspectul florii lasa de dorit. Daca veti studia atent floarea, veti observa ca exista urme vizibile de vopsea la “nodurile” plantei. Practic o orhidee albastra se obtine prin injectarea destul de brutala, treptat, in sistemul circulator al plantei, de vopsea albastra. Procesul de transformare a unei orhide albe intr-o orhidee albastra, prin vopsire, dureaza aproximativ 21 zile.
Unii au experimentat direct si au incercat sa faca acasa, ceea ce noi nu va sfatuim. Iata doua exemple:

Orhidee albastra prin injectie de vopsea
Practic se injecteaza in trunchiul florii, cu o siringa, tus albastru. Respectivii spun ca lipesc intepatura cu o banda adeziva, astfel incat vopseaua sa nu curga afara si totodata planta sa nu permita intrarea de boli.
Dupa cateva zile, orhideea Phalaenopsis, pentru ca de ea este vorba, cea alba, incepe sa-si schimbe culoarea. Totusi pana acum, nu am vazut si cunoscut pe nimeni care sa reuseasca prin aceasta metoda simplista sa schimbe culoarea total in albastru.

Orhidee albastra - obtinuta prin crestarea tulpinii, este a doua metoda. Aceasta ne pare cea mai brutala interventie de acest gen.
Se taie un mic orificiu in tulpina orhideei si se toarna tus. Planta, chiar daca sufera cumplit si are riscuri imense de imbolnavire, va trage in sistemul sau circulator, tusul care va merge in petalele plantei. Si in acest caz nu am vazut sa se obtina o orhidee albastra, asa cum se obtine la marii producatori experimentati.
In concluzie? Renuntati inainte sa incepeti, este pacat de floare si splendoarea sa.
ATENTIE: orice orhidee albastra cumparata, vopsita, isi va schimba culoarea la urmatoarea inflorire, devenind alba, asa cum este natural Orhideea Phalaenopsis. Deci, sa nu fiti surprinsi de acest lucru, desi majoritatea comerciantilor uita sa specifice acest aspect.


Orhideea albastra ingrijire
Pentru ca in Romania nu veti gasi decat Orhideea Phalaenopsis, vopsita, injectata, ghidul de ingrijire deja l-am facut intr-o alta postare, pe care o puteti accesa AICI, Tineti cont doar de faptul ca indiferent ce veti face, aceasta orhidee isi va schimba culoarea in alb, incet. Nu puteti pastra culoarea, decat daca faceti o noua injectare de vopsea.  Orhideea Albastra Australia

Orhidee albastra naturala
Ei bine, exista in stare naturala, practic orhidee albastra salbatica. Cele mai cunoscute sunt Dendrobium (in Australia), Vanda Coerulea (in Australia si Asia de Sud) si Cattleya ( Costa Rica ).
In concluzie? Gasim ca o orhidee albastra vopsita este o jignire impotriva tuturor iubitorilor de flori naturale si o crima impotriva naturii. Va sfatuim cu toata inima, oferiti orhidee naturala, exceptionala, asa cum aceasta planta este si ocoliti plantele agresate, pentru ca in acest mod doar vom incuraja acest gen de productie.


Priviti aceasta fotografie! Exceptionalul albului natural, fotografiat de noi in propria casa...

Numai bine dragilor si speram ca nu am suparat pe nimeni cu acest articol.

Echipa Sera de Flori Camelia’s
Pepiniera Sibiu

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!