Trandafir Japonez - Ingrijire, Inmultire, Taiere

Trandafir Japonez - Ingrijire, Inmultire, Taiere
Am scris un articol ca un ghid complet despre trandafir japonez - Ingrijire, Inmultire, Taiere, Boli, etc.
Un trandafir japonez, care de fapt este un trandafir originar din China, cu denumire stiintifica - Hibiscus, este una din cele mai populare flori crescute in locuintele din Romania. Aminitirile celor in varsta sunt strans legate de aceste plante frumoase, dat fiind ca in urma cu zeci de ani, mai ales in vremea comunismului accesul la flori de calitate si variante era destul de restrans si prohibitiv din punct de vedere financiar.
Astfel ca personal am crescut trandafir japonez inca din copilarie, facand schimb cu vecinii sau prietenii de “puiuti” de diverse culori si forme, mandrindu-ma de fiecare data cu minunatul meu trandafir japonez.

Trandafir Japonez de Apartament? vs Trandafir Japonez de Gradina?
Ei bine, multe persoane fac confuzie intre cele doua plante. Ele sunt diferite si in mod clar nu puteti creste un trandafir japonez de gradina in interior si invers.
Denumirea stiintifica a trandafirului japonez este de Hibiscus, insa cand discutam de trandafirul japonez de apartament, specia se numeste Hibiscus Rosa - Sinensis. In fapt este mai cunoscut la nivel mondial, in limbaj colocvial, ca Trandafir Chinezesc sau Hawaian.
Hibiscus Rosa Sinensis este singura specie care poate fi crescuta in dormitor, apartament, sau in interiorul cladirilor.

Zilele acestea am realizat ca multe persoane ar dori sa aiba un sfat complet de crestere a acestor flori si mi-am adus aminte cu umor la cat de empirice erau metodele de acum zeci de ani. Cred ca cea mai interesanta amintire este sfatul unui vecin care mi-a sugerat sa torn in ghiveciul trandafirului meu, apa cu sange de la carnea de pui si porc, chiar de la ficat. Ei bine am facut-o si a prins chiar bine…dar asta acum multa vreme…cam 35 ani! Intre timp, nivelul nostru de trai a crescut, iar internetul a deschis calea unui imens si extraordinar acces la informatii.
Si iata-ma acum, dupa 35 ani, capabila sa va scriu din propria mea sera despre cum sa aveti grija de un trandafir japonez, iar voi sa cititi pe telefoane mobile sau calculatoare, in masini, autobuze, metrou sau acasa despre toate acestea.
Sper sa va placa si sa va fie utile toate aceste informatii.

Trandafir Japonez - Ingrijire
As vrea sa sa spun ca prin element, ca sa nu va suprinda, ca functie de cum tundeti trandafirul japonez, in timp, poate arata ca un mic copacel sau ca un boschet. Astfel sa nu fiti cumva descumpaniti de sfaturile acestui articol.

Lumina si caldura pentru un trandafir japonez
Fiind o planta tropicala la origini si nu foarte adaptata la conditiile din Europa, trandafirii japonezi au nevoie de foarte multa lumina. Astfel ca ideal ar fi plasarea lor in cea mai insorita zona din casa sau apartament. Insa in acelasi timp aveti mare grija la temperatura. Nu-i plac temperaturile prea coborate insa nici cele prea ridicate. Astfel ca un interval intre 13 si 30 grade este ideal.
Aveti mare grija in timpul iernii, atunci cand il plasati langa pervazele ferestrelor. Astfel un trandafir japonez se poate supraincalzi de la caloriferele plasate in general sub geamuri si va pierde florile pe care le asteptati atat de mult.

Tipul de sol si ghiveci pentru un trandafir japonez
Ei bine, principala greseala ce se face cu un trandafir japonez este sa fie plantat in pamant de gradina, in speranta ca acesta contine nutrienti multi. Sfatul nostru este sa folositi turba de calitate, care dreneaza foarte bine, cu granulatie medie, la care sa adaugati ingrasaminte.
Ghiveciul trebuie schimbat practic an de an, din ce in ce mai mare, astfel incat trandafirul japonez sa aiba loc sa-si dezvolte radacinile si sa se dezvolte. Verificarea nivelului radacinilor se face viziual. Scoateti afara trandafirul cu tot cu pamant si studiati nivelul acestora. Daca sunt clar definite si le puteti vizualiza ca o retea deasa, ca o panza de paianjen, ei bine este timpul schimbarii intr-o dimensiune mai mare. Nu mai mult de odata pe an, pentru ca nu este necesar.

Apa la un trandafir japonez
Mentineti turba umeda permanent, insa nu foarte mult, pentru ca prea multa umiditatea poate duce la putrezirea radacinilor sau la boli grave.
Folositi intotdeauna un ghiveci cu gaurele, astfel ca apa in exces sa se scurga prin baza acestuia, fara sa stationeze prea mult in ghiveci. Folositi pe cat posibil apa de ploaie a carei captare nu este un element prea complicat nici in gradini si nici in balcoane.
Daca folositi farfurioare la baza ghiveciului, ei bine goliti dupa udare farfurioarele de apa, astfel ca aceasta sa nu stationeze in ele.
Pentru a verifica nivelul de umiditate va sfatuim sa introduceti un deget in turba, chiar la baza trandafirului japonez. Un sol umed corespunzator, va fi vizibil cam la 0.5-1cm sub stratul superficial de deasupra. In acest fel nu veti da gres. Nu udati functie de aspectul turbei la suprafata, pentru ca aceasta se usuca foarte repede, insa pastreaza umiditate in profunzime.
Un trandafir japonez este expus la boli in cazul umiditatii excesive, asa ca aveti grija la acest aspect.

Tratare Boli trandafir japonez
Ei bine este expus la multe boli, insa daca il ingrijiti corespunzator nu trebuie sa fiti ingrijorati foarte mult.
Ca orice planta tropicala si mai ales de apartament, va rugam sa verificati periodic daca nu apar diverse insecte. Un trandafir japonez este destul de expus la afide (micii gandacei, abia vizibili, de culoare alba si nu numai, care sunt zariti de un ochi neexperimentat doar cand se inmultesc in numar foarte mare). Aveti mare grija sa studiati furnzele in zona de dedesubt, acolo unde aceste insecte apar in general.
Studiati periodic planta pentru a vedea daca frunzele isi schimba culoarea. Daca apar pete maronii, albe sau chiar gaurele.
Toate aceste boli se trateaza usor cu produse din comert pentru trandafiri sau de la orice farmacie fitosanitara. Respectati intotdeauna concetratiile de diluare a acestor substante, astfel incat sa nu afecatati planta.
Acestea sunt de doua feluri: insecticide, pentru insecte si fungicide, pentru boli provocate de diverse"ciuperci".
Tratamentul pentru purici la trandafir japonez, asa cum popular majoritatea persoanelor il cauta, se aplica cu pompa in dilutia indicata pe ambalaje. Aveti totusi grija pentru ca aceste tratamente chimice sunt relativa toxice, pe perioada scurta. Aveti grija la animale si mai ales la copii mici.

Tratament Naturist: la trandafirul japonez, este cam identic pentru orice planta de interior.
Ei bine, daca nu aveti o infestare puternica, puteti efectiv indeparta cu mana, insectele, sau taia mugurii infestati. Dar asta daca aveti 2, 3, adica foarte putin.
Trebuie sa recunoastem ca nu suntem mari fani a acestor metode. Solutii mai sunt cu sapun, cu ulei, usturoi, etc. Veti gasi o gramada de tratamente naturiste la trandafirul japonez, cautand pe internet. Dar noi spunem ca sunt doar masuri temporare.
Prin contact, puteti muta insectele sau oule in alta zona sau planta. Apoi, oule ne le vedeti si nu le afectati, asa ca este o chestiune de timp, pana vor reaparea.
Asa ca, noi ca producatori, va recomandam tratamente chimice, insa, puteti folosi tratamente chimice prietenoase cu natura, bio, dar tot din farmacii fitosanitare sau magazine.

Taiere Trandafir japonez
Ei bine, trebuie taiat permanent, astfel incat sa facilitati imbobocirea si implicit inflorirea. Normal, trebuie odata pe an, odata cu transplatarea intr-un ghiveci mai mare. Nu exagerati in timpul anului, pentru ca veti distruge ramurele ce fac flori sau nu vor avea timp sa infloreasca. Astfel ca repectati aceste instructiuni.
Transplantati doar primavara si tot atunci taiati ramurelele, functie de forma si marimea ce o doriti sa o dati, la minim 2 noduri de intersectiile ramurilor. Taiati chiar sub nod. Lasati macar 2-3 frunze pe fiecare ramurica.
Taiati mereu ramurelele cu aspect uscat sau moarte, taiati frunzele uscate sau cele care incep sa para uscate si nu uitati ca un trandafir japonez, ca orice alt trandafir are nevoie sa-i fie indepartate florile moarte pentru a facilita o noua inflorire.
Nu in ultimul rand va rugam sa adaugati ingrasamant pentru a avea un trandafir japonez sanatos si inflorit. Aici va sfatuim sa folositi doua tipuri de fertilizant:
Folositi ingrasamant granular cu eliberare controlata, in interiorul turbei din ghiveci. Puteti adauga in general cand faceti transplantarea. Mare atentie la ce cumparati. Multi comercianti vand ingrasamant granular fara sa specifice durata acestuia. Astfel exista ingrasamant care elibereaza substanta activa in cateva saptamani, sau 3-4 luni, 5-6 sau mai mult. Astfel, functie de ce aveti si totodata posibilitati, aveti grija sa nu suprafertilizati inutil.
Folositi suplimentar macar odata pe luna, ingrasamant hidrosolubil, impreuna cu apa de udat. Folositi ingrasaminte speciele pentru flori de interior.
Nu in ultimul rand, un trandafir japonez este o planta rezistenta. Daca nu produce flori inseamna ca ori este prea uscat, ori prea umed. Sau pur si simplu in locuinta este prea putina umiditate in aer (ideal ar fi o umiditate de 40-60%, ceea ce este normal intr-o casa).

Inmultire Trandafir Japonez
Un trandafir japonez se inmulteste prin butasi. Este destul de simplu de realizat, iar operatia de butasire si inmultire seamana foarte mult cu butasirea unui trandafir normal.
Iata pas cu pas cum se face inmultirea unui trandafir japonez:
De preferat este ca operatia de butasire sa se faca in primavara sau toamna. Este de evitat sa se faca iarna sau vara, cand temperaturile sunt prea mari sau prea scazute.
Alegeti o ramura, pe care sa o taiati si din care sa faceti butasul, fara flori sau muguri. Ramura sa nu fie foarte groasa, insa nici foarte subtire. Ideal ar fi sa aiba 5-8 mm diametru. Masurati cam 10-15cm din varful crengutei si taiati, imediat sub un rand de frunze. ATENTIE: folositi o unealta foarte ascutita si sterilizata in prealabil.
Alegeti un ghiveci de diametrul minim 12 cm si umpleti-l cu turba combinata cu putin nisip. Ghiveciul sa aiba obligatoriu gaurele de scurgere a apei. Udati puternic ghiveciul si inmuiat bine butasul nou obtinut prin taiere, cu apa.
Partea de jos a noului butas de trandafir japonez, se curata pana la jumatate de frunze.
Ideal ar fi sa folositi un praf de inradacinare. Daca puteti face rost, inmuiati capatul butasului, cel taiat, in solutia de inradacinare.
Infigeti butasul, pana la jumatate in turba din ghiveci si asezati turba, pana face priza completa cu butasul. Asigurati-va ca ati udat suficient de mult.
Acoperiti cu un pahar sau o sticla de plastic, complet transparenta, butasul si asezati intr-o fereastra, sau o zona cu foarte multa lumina naturala, ideal ar fi soare direct.
Udati constant butasul, insa nu inundati, pentru ca poate putrezi.
In 4-6 saptamani, butasul de trandafir japonez, ar trebui sa aiba radacini si sa poata fi transplantat in gradina sau intr-un ghiveci mai mare.

Culorile unui trandafir japonez, Hibiscus Rosa Sinensis
Intalnim o varietate larga de nuante, culori si combinatii de culori, insa cele mai cunoscute si mai cautate culori, cel putin de la noi din tara, sunt:
Trandafir japonez galben

Trandafir japonez alb

Trandafir japonez rosu

Trandafir japonez portocaliu.


Trandafir Japonez - Pret de vanzare
Multe persoane intreaba direct pretul trandafirilor si uneori sunt foarte mirate. Majoritatea cred ca pretul este dat doar de inaltimea unei plante. Variatiile de pret pot fi imense. Astfel, pretul este dat direct de varsta unei plante. O planta mai in varsta, crescuta mai multi ani, mai ramificata, chiar daca la aceeasi inaltime cu o planta mai tanara, poate fi de 2-3 ori si chiar mai mult mai scumpa. Astfel, va rugam, cand comparati preturile plantelor, interesati-va si de varsta acestora sau marimea ghiveciului in care sunt crescute.

Speram dragilor ca am fost de folos cu toate acestea si va rugam, ca de fiecare data, sa nu ezitati sa ne scrieti daca vreti mai multe sfaturi.

Cu drag voua,
Echipa Pepiniera Sibiu Camelia
 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!