Tratamente Tuia - Boli si Daunatori

Tratamente Tuia - Boli si Daunatori
Stim ca nu sunteti specialisti si ca doar cautati ajutor pentru tratarea tuia, cat mai usor de inteles, asa ca nu vom scrie denumiri stiintifice si prea complexe. Va vom raspunde mai jos, cat mai simplu, pe intelesul vostru, la principalele probleme care apar la thuja.
Inainte de a va descrie o schema de tratament pentru Tuia, am dori sa lamurim cateva confuzii pe care le fac majoritatea clientilor nostri cu care intram in contact:
  • Simtomele de boala sau carentele minerale, in cazul tuia, sunt apropiate, iar o persoana fara cunostinte solide, le poate confunda. Astfel, noi sfatuim intotdeauna ca tratamentele pentru tuia sa se faca concomitent, combatand atat bolile, cat si daunatorii, cat si carentele minerale. In acest fel, castigati timp si nu riscati sa pierdeti thuja.
Tratament Tuia - Urina animal
  • Urina de animal(in special caine), de la baza tuia, nu trebuie confundata cu o boala. Multe persoane ne suna descriindu-ne mici pete negre la baza tuia(vezi foto). Ei bine, daca aveti animal de companie, caine, pisica, etc, de mari dimensiuni, este mai usor de vazut cauza. Uneori animalele sar gardul si vin de la vecini, sau pur si simplu trec pe sub garduri isi marcheaza teritoriul. Ei bine, urina de animal NU se trateaza. Trebuie sa inlaturati cauza. Ori gasiti o solutie sa nu mai intre in curte animalele, ori, in cazul animalelor proprii, instalati gardut de protectie. Problema majora apare in cazul tuilor de mici dimensiuni, care pot muri din cauza urinii de animal. Un tuia adult nu pateste nimic, bine, daca nu cumva aveti o haita de caine in zona. Thuja adult doar va fi mai urat la baza, iar ramurile se vor usca si regenera in timp.
  • Tratament cu sare amara la Tuia, nu se face pentru boli si daunatori. Bolile Thuja sunt din categoria ciupercilor si virusilor. Sarea amara este de fapt un ingrasamant, bazat pe mult Magneziu, ea tratand doar carente minerale pe baza de magneziu. Uneori chiar poate face rau, daca nu este corespunzator folosita. Este un destresant bun pentru perioade dificile pentru planta (seceta, caldura excesiva, diferente mari de temperatura in interval foarte scurt), mai ales pentru tuile mai mici ca varsta. Va sfatuim sa urmariti tratamentele descrise mai jos, sa folositi ingrasaminte foliare mai complexe, care includ inclusiv problema carentei de magneziu.tratament tuia ingalbenit

  • Tratament cu bere la tuia? Va propunem sa pastrati berea pentru propria folosinta si sa folositi tratamentele descrise mai jos. Cred ca iesiti mai bine ca si cost si totodata sigur rezolvati toate problemele. Drojdia de bere, este buna, este drept, la orice planta, dar este o chestiune de stiinta anilor 1900...asa ca, cititi mai departe va rugam :)
  • Tratamente tuia care se usuca complet. Sfatul nostru, inainte sa actionati, vedeti daca are sens sa mai incercati sa salvati thuja uscata. Multi clienti vin si ne arata fotografii la plante care sunt complet uscate sau au zone uriase de uscare, care pur si simplu nu mai pot fi salvate sau nu mai merita salvate, prin faptul ca le-ar trebui multi ani sa isi mai recapete foliajul si poate niciodata forma initiala. Cand nu stiti ce sa faceti, luati o fotografie si mergeti pana la cea mai apropiata pepiniera sau garden center sa va sfatuiasca (atentie sa fie bine intentionati, nu doar dornici de vanzare).
  • Tratamentele nu pot inlocui lipsa apei insuficiente(mai ales la tuia proaspat plantata sau, plantata de 1-2ani). Simtomele de lipsa a apei sunt ingalbenirea uniforma a intregii plante. Aceste simtome apar si cand tuia este proaspat plantat si deshidratat.
  • Totodata tratamentele nu pot inlocui problema apei in exces (tuia moare daca are apa in exces sau balteste apa dupa ploi).
Tratamente Tuia – PrimavaraTratamenteTuia - Boli
De fapt, tratamentul este identic de Primavara pana Vara tarziu.
Chiar daca nu aveti simtome de boala sau carente, va recomandam sa folositi schemele de tratament, preventiv, in luna Aprilie, Iunie, Septembrie, minim. Astfel evitati orice problema poate aparea in viitor si nu veti mai fi pusi in situatia sa efectuati tratamente la simtome vizibile.
Mergeti la o farmacie fitosanitara. ATENTIE fitofarmacie si NU in comertul normal, supermarket. Farmaciile au substante complexe si au nevoie de autorizatie sa poata vinde aceste produse. In comert veti gasi tratamente superficiale. In plus, tot ce cititi aici puteti discuta cu farmacistul si verifica daca a aparut o substanta nou.
Efectuati tratamentul la tuia, combatand toate trei probleme potentiale(Boli + Daunatori + Carente).
Etapa 1.1
  1. Folositi un fungicid pe baza de cupru(verificati pe eticheta sa aiba peste 50% concentratie, nu va bazati pe ce spune vanzatorul). Sunt zeci de tipuri de substante, asa ca va lasam sa alegeti din ce gasiti(noi folosim Champ, Funguran, Piatra vanata,etc).
  2. Adaugati un ingrasamant foliar complex (recomandam CropMax). Acesta va va ajuta la combaterea tuturor tipurilor de carente potentiale.
  3. Cereti si un acaricid, pentru combaterea diverselor tipuri de insecte daunatoare. Noi folosim Vertimec.
Cereti sfatul farmacistului daca pot fi amestecate simultan in aceeasi pompa de stropit(fungicidul cu ingrasamantul sigur merg). Daca nu merg impreuna, stropiti de 2 ori separat.
Nu stropiti dimineata pe roua, ceata sau daca a plouat sau se anunta ploie in urmatoarel 12-24 ore. Nu stropiti daca este soare puternic si temperatura este peste 25 grade. Cand faceti stropirea, stropiti exteriorul si apoi patrundeti in adancimea pomuli, pana la tulpina cu tija pompei.Tratametn Thuja - Daunatori
ATENTIE: cititi si respectati cu strictete etichetele produselor, legate de protectia oamenilor, animalelor, albinelor si a mediului in general. Totodata respectati dozele de diluare.
Etapa 1.2
Cumparati de la orice magazin, ingrasaminte de conifere, cu eliberare controlata, care se pun pe sol. In general gasiti cu aplicare la 2-3luni. Aplicati din primavara pana in sfarsit septembrie, la 2-3 luni. NU va sfatuim sa folositi azot concentrat. Pentru acesta trebuie sa va pricepeti foarte bine si oricum nu contine toate elementle necesare unui thuja. Va sfatuim sa le luati din comertul normal. Cele din fitofarmacii pot fi mult mai concentrate si daca nu va pricepeti sau nu sunteti atenti puteti produce daune grave plantelor.
Etapa 2
La 7-10 zile dupa etapa 1, necesara doar daca aveti simtome de boala si carente. Daca stropiti pentru preventie, puteti face tratamentul peste cateva saptamani, sau macar la 2-3 luni).
  1. Folositi un al doilea tip de fungicid pe baza de cupru (sa nu fie identic ca cel de la Etapa 1)
  2. Folositi iar ingrasamantul foliar, CropMax, sau ce aveti.
  3. Folositi un insecticid. Noi folosim Mospilan, sau Mavrik. Insa farmaciile va pot oferi si altceva.

In mod normal, dupa 2 stropiti corecte, descrise mai sus, ar trebuie sa vedeti ca zonele afectate ori incep sa inverzeasca, ori se usuca si cad complet, urmand apoi regenerarea. Caderea completa a uscaciunii la atingere, reprezinta ca boala sau carenta a trecut.

Tratamente Tuia – Toamna
Toamna, dupa Octombrie, faceti ultimile tratamente cu fungicide, descrise la etapa de primavara, eliminati complet ingrasamantul cu eliberare controlata si puteti adauga ultima oara un ingrasamant foliar. Nu mai folositi deloc ingrasamant, daca sunteti nevoit sa faceti stropiri cand deja este frig afara.

Concluzii:
  • Verificati daca mai merita sa salvati tuia, inainte de aplicarea tratamentelor
  • Actionati concomitent eliminand toate sursele posibile cauzatoare de probleme (apa + boli + insecte + carente). Toate simtomele pot sa para la fel si sa fie separate sau concomitent. In general, problemele apar in acelasi timp. Un Tuia sanatos este puternic si cu greu poate fi atacat de ciuperci sau insecte.
  • Nu confundati uscaciunea naturala de toamna cu boli. Oricum, daca ati actionat preventiv, nu trebuie sa ingrijorati.

Cu drag,
Pepiniera Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!