Tuia Smaragd - Crestere, Plantare, Preturi

Tuia Smaragd - Crestere, Plantare, Preturi
Totul despre Tuia Smaragd, sau mai exact despre (Thuja) Tuia Occidentalis Smaragd. Ne-am gandit sa scriem un articol cat mai complet, despre ingrijire tuia smaragd, plantare, crestere, tundere, inmultire, boli si daunatori, avem si poze si nu in ultimul rand pretul corect pentru aceasta specie, pe dimensiuni si multe altele.

In primul rand am dori sa lamurim specia la care facem referire, pentru a nu face confuzie, mai ales ca am sesizat ca multi clienti cauta alta planta, pentru alte scopuri, fara sa-si dea seama de acest lucru, decat dupa o discutie mai amanuntita.
Tuia Smaragd, este de fapt Thuja Occidentalis Smaragd. In specia Thuja Occidentalis veti gasi multe subspecii, chiar zeci, insa ca sa puteti sa faceti diferenta, stabiliti inaltimea la maturitate pe care o cautati si culoarea (verde sau galben, diverse nuante).
Astfel exista thuja occidentalis de dimensiuni mici si crestere globulara (Danica, Tiny Tin, Globosa, etc) si thuja occidentalis cu crestere verticala, care este de mai multe feluri (tuia columnaris, smaragd, brabant, etc), cea mai vanduta si cautata, cel putin momentan in Romania, fiind tuia smaragd, culoare verde.
Totodata atentie la ce culoare cautati. In cazul fiecaruia, precum si in cazul tuia smaragd, exista si culoare aurie (galben), de diverse intensitati si nuante. Tuia golden smaragd sau, pe scurt, tuia smaragd gold, auriu, are totusi caracteristici putin diferite de clasicul, verde tuia smaragd, insa toate aceste le vom detalia mai jos.
Speram sa va placa,

Tuia Smaragd Caracteristici
Veti gasi Tuia Smaragd si sub denumirea de “Cedru Alb”, fiind una din cele mai populare specii de arbori ornamentali, si in mod clar cea mai populara specie de conifer decorativ, pentru gradini.

Tuia Smaragd poate fi plantat cam in toate tipurile de sol, fiind extrem de versatil. Prefera locurile insorite sau cu semiumbra. Nu plantati in locurile foarte umbroase sau cu umiditate excesiva. Daca aveti un sol uscat, sa va ganditi la un sistem de irigare, foarte simplu si ieftin de realizat, iar daca aveti umiditate excesiva, sa drenati solul respectiv, pentru eliminarea posibilitatii stationarii apei.

Tuia Smaragd – Crestere

Tuia Smaragd are o crestere rapida, atingand la maturitate (cam in 15-20 ani) inaltimea maxima de 4-6 m, uneori chiar mai mult, pana la 6-8m. Oricum, luati in calcul faptul ca in conditii foarte bune, tuia smaragd va ajunge la o inaltime de 3-4 m, minim. Circumferinta poate atinge o medie de 1.5m, deci cresterea este columnara si armonioasa.
Nu confundati tuia smaragd cu tuia columnaris. Multa lume cauta “tuia smaragd columnaris”, facand o eroare de denumire. Care este diferenta? Tuia columnaris vs smaragd? Thuja occidentalis columnaris creste mai inalt, cu circumferinta mai subtire si putin mai rar ca si frunzis, decat thuja occidentalis smaragd. Ritmul de crestere fiind acelasi, de la an la an.
Cat creste tuia smaragd intr-un an? Aproximativ 30-40 cm, pe fiecare sezon, acest ritm fiind atins, dupa cativa ani de crestere. Cand este mic, pana in 5 ani, ritmul fiind mai incet.

Tuia Smaragd: Inaltime

Pe piata veti gasi diverse dimensiuni, care sunt in fapt date de anul de crestere in care se afla. Astfel gasiti tuia la aproximativ 90cm si mai mic, iar apoi, pentru fiecare an gasiti: tuia smaragd 120 cm ( in fapt intre 100 si 130cm), apoi tuia smaragd 150cm ( in fapt 125-160cm), tuia smaragd 200cm ( in fapt 150-200cm) si tot asa. Fiecare 30-40cm adaugati este dat de cate un an in plus de crestere.

Tuia Smaragd: Diametru

Diametrul la tuia smaragd difera functie de inaltime, insa pot aparea diferente semnificative daca se tunde varful. Astfel, daca va intereseaza cat ajunge diametrul maxim, atunci cand ajunge la inaltimea maxima, deja am spus: aproximativ 1.5m. La un tuia smaragd de 150cm inaltime, diametrul ar trebui sa fie aproximativ 50-80cm minim. Insa, la o ciupire a varfului, se pierde din cresterea anuala in inaltime, in anul respectiv, insa se castiga in diametrul si densitate. Toate acestea le detaliem la capitolele de mai jos.

Tuia Smaragd: Ingrijire

Poate ca unul din motivele pentru care tuia smaragd este atat de popular este faptul ca ingrijirea acestuia este extrem de facila, fara sa ridice probleme pentru nimeni. Sunt cateva reguli simple de urmat si putina atentie la semnele pe care le da pe parcursul dezvoltarii. In general, cand vorbim de ingrijire, tuia smaragd ridica cele mai multe probleme la plantarea initiala si pe parcursul urmatoarelor luni, pana intr-un an, ulterior, dupa prindere, problemele fiind minore.
In plus, faceti diferenta intre tuia smaragd in ghiveci, crescut intr-un mediu artificial si tuia smaragd intretinere(a) in sol. Regulile fiind mult diferite si pe care le vom detalia mai jos.
Ingrasamant: Tuia Smaragd
Fie ca vorbim de tuia smaragd la ghiveci, sau crescut in sol, un element esential in ingriijirea acestora este ingrasamantul necesar dezvoltarii armonioase.
Ingrasamintele sunt de doua feluri: Ingrasaminte cu eliberare lenta, controlata, in general sub forma de bilute sau betigase(cele comerciale), sau ingrasaminte solubile in apa, cu actiune imediata.
Recomandam folosirea ambelor tipuri concomitent, insa in cazul unor carente in dezvoltare, pentru corectarea rapida, trebuie intervenit cu cele cu actiune imediata.
Oricum, va recomandam sa treceti dincolo de etichetele comerciale ale produselor si sa intelegeti putin ce este un ingrasamant, sau compozitia acestuia, astfel ca nu va veti lasa pacaliti de o simpla eticheta sau un enunt de marketing.
Pe scurt, orice ingrasamant pentru plante contine o “reteta” cu elementele principale, N-P-K, pe care o veti gasi intotdeauna evidentiata in etichetele produselor, cu litere mici, din pacate. Nu vrem sa intram acum in detalii pentru a nu va complica, insa cautati intotdeauna ca prima cifra (N-Azot), sa fie cat mai mare, fata de celelalte, azotul fiind pentru crestere si culoarea verde intens, iar apoi K, potasiu, care este pentru vigoare si rezistenta tuiei. Astfel veti gasi combinatii multiple in piata, preturile diferind functie de concentratie. Ingrasamintele comerciale, in general au cifrele variind undeva pana in 10 (5-2-3 sau 9-5-7,etc), iar cele profesionale mergand pana la 20 chiar 50 (30-10-10 sau 23-10-12, etc).

Ingrasamintele cu eliberare lenta, controlata sunt si acestea pe tipuri: pentru 2-3 luni, 5-6 luni sau 8-9 luni. Ideal, pentru o usurinta in aplicare, achizitionati pentru 5-6 luni, exact perioada de crestere pentru tuia smaragd (Aprilie – Septembrie).
Repetam, v-am dat cateva repere simpliste despre cum sa alegeti ingrasamintele si cum sa faceti diferentele in multitudinea de pe piata, insa intotdeauna, verificati instructiunile de aplicare inscrise de producator, pe eticheta si respectati-le cu strictete. Nu fortati si nu exagerati niciodata cu aplicarea acestora, in primul rand pentru mediu, si totodata pentru planta, care poate suferi o intoxicare sau sa moara din prea mult fertilizant in doza prea mare.
Totodata, inainte de aplicarea ingrasamintelor, trebuie sa intelegeti daca solul dumneavoastra necesita, sau nu necesita ingrasamant suplimentar. Uneori, pentru cei norocosi, nu este nevoie. Cel mai bine, "ascultati" planta si urmariti semnele acesteia, precum colorit, crestere, etc, si totul va fi bine. Totodata, sfatuiti-va cu un profesionist, in general cu cineva, cu care puteti avea contact personal, nu prin telefon, email, etc…
In ceea ce priveste tuia smaragd la ghiveci, crescut in ghiveci, din ce in ce mai popular, este obligatorie aplicarea de ingrasaminte anual, din fiecare tip descris mai sus, dat fiind ca mediul de dezvoltare este absolut artificial. Fertilizati din Aprilie pana maxim Octombrie, iar apoi, opriti pe timpul iernii fertilizarea.

Plantare Tuia Smaragd

Plantare Tuia Smaragd
Cand se planteaza tuia smaragd?

Ei bine, se planteaza cam oricand, cu exceptia iernii si 4-6 saptamani pana la venirea primului inghet serios. Astfel, am putea spune ca tuia smaragd se poate planta cam de la finalul lunii Martie pana undeva la jumatatea lunii Noiembrie, fiind valabil cam pentru toate zonele din Romania, exceptia celor muntoase, unde inghetul poate veni putin mai devreme.
Totusi, va recomandam sa intelegeti ca pe timpul verii, cand canicula este extrema (15 Iulie – 15 August), aportul de apa suplimentar si efortul depus va fi mult mai mare, pentru plantarea acestora. Faceti diferenta, totodata, intre tuia smaragd cu radacina nuda (cei crescuti in sol si scosi din sol afara) si tuia samaragd crescuti in ghivece (care au radacina vie). Riscurile de (ne)prindere in cazul celor cu radacina nuda sunt mult mai mari si trebuie mult mai multa atentie la plantare.

Distanta plantare tuia smaragd

La ce distanta se planteaza tuia smaragd? este o intrebare extrem de des intalnita in discutiile cu clientii nostri, la care raspunsurile pot fi diverse. Insa, mai simplu, raspunsul este functie de efectul dorit de client.
In cazul in care se doreste din tuia smaragd, gard viu, noi recomandam la 50cm distanta intre plante (tineti cont ca la maturitate diametrul ajunge la aproximativ 150cm) si la 80cm distanta de perete/gard. In varianta aceasta de gard viu, tineti cont si de inaltimea pana la care doriti sa realizati gardul compact, dat fiind ca tuia smaragd are o forma piramidala, astfel ca pentru inaltimi foarte mari (peste 3 m), poate nu este cel mai pretabil, fiind subtire in zona varfului. In acest caz, va rugam sa consultati sectiunea noastra de gard viu, si poate alegeti alt model. Oricum, gard viu din tuia smaragd este o alegere extrem de populara, datorita coloristicii si simplitatii ingrijirii acestuia.

Tuia Smaragd. Plantare. Cum se face!
Sapati o groapa cam cu 2-3 cm mai lata decat balotul cu care ati achizitionat tuia si cu cativa centimetrii mai adanca. Pamantul rezultat din aceasta activitate, afanati-l foarte bine, sau in cazul in care nu este de calitate, puteti sa cumparati turba suplimentara de calitate. Puneti tuia cu tot cu balotul de canepa cu care l-ati primit in groapa, nu desfaceti acest ambalaj, pentru ca riscati sa deteriorati definitiv radacinile. Este important ca pamantul original de pe radacini sa fie cat mai putin atins. Canepa va putrezi in pamant, asa ca nu exista probleme in legatura cu aceasta. Pamantul suplimentar, adaugati-l pana fixati bine planta in sol si tasati usor pentru a fixa cat mai bine verticalitatea acesteia. Nu ingropati balotul mai mult decat nivelul sau initial, pentru ca riscati sa omorati tuia.
Cu o sursa de apa, furtun, sau stropitoare, udati puternic la baza acesteia, inclusiv solul afanat, pana se transforma in pasta si face priza completa cu balotul de canepa. Insistati cu apa, astfel incat sa eliminati foarte bine eventualele goluri de aer lasate. Important este ca balotul de canepa sa faca priza foarte bine cu solul si sa fie foarte umed. Pentru cele achizitionate in ghiveci, vii, cu radacina, procedura este identica, doar ca lipseste canepa.
Mentineti umed solul dupa plantare, udand ori de cate ori este nevoie (chiar si zilnic), mai ales in lunile calduroare, timp de 4-6 saptamani. Nu uitati ca tuia are nevoie de umiditate, insa nu trebuie ca apa care sa stationeze. In acest sens, cand plantati, alegeti locul, sau completati cu sol, daca este nevoie, astfel incat apa de ploaie, pluviala, sa nu stationeze perioade lungi, la baza plantei.
Plantare tuia smaragd la ghiveci
Regulile sunt identice, doar ca la fundul ghiveciului asigurati drenajul apei, adaugand cateva pietricele. Nu lasati niciodata sa balteasca apa in farfurii, in cazul in care folositi farfurii la ghivece. Plantati tuia smaragd in turba de calitate, care sa asigure umiditate si drenaj corespunzator. Nu va zgarciti si cumparati turba neagra, extrem de ieftina.
Marimea ghiveciului trebuie sa fie bine aleasa, pentru a lasa spatiu plantei sa isi dezvolte radacinile. De exemplu pentru o tuia smaragd de 90cm, ar trebui sa aveti un ghiveci de 5 l, minim, pentru a permite cresterea pe parcurs de 2-3 ani, ar trebui sa fie de 10l, iar tuia smaragd de 150cm ar trebui sa beneficieze de un ghiveci de cel putin 35 l, etc.

Tundere Tuia Smaragd

Tundere Tuia Smaragd
Pe scurt, tuia smaragd nu necesita tundere. Tuia smaragd, Thuja occidentalis Smaragd, necesita tundere doar in cazul in care se doreste acest lucru, pentru limitarea dimensiunilor, pe verticala sau orizontala. Efectuati tuderea doar din Aprilie pana in Septembrie, pentru a nu afecta cresterea ramurilor tinere si care sa aiba risc de degeraturi pana la maturizarea acestora.
Urmariti dezvoltarea tuiei, mai ales in primii ani de viata. Unele plante au tendinta sa dezvolte 2-3 tulpini principale. Pentru a opri aceasta dezvoltare, daca se doreste, pentru ca exista si exceptii (in general design profesionist), si dezvoltarea doar uneia singure, taiati, primavara, una din tulpini, undeva la 20-30cm, astfel cresterea va fi asigurata doar de cea ramasa.
Puteti tunde varfurile toate, primavara si toamna, daca doriti sa mariti circumferinta si densitatea frunzisului, insa nu in mod obligatoriu. Tineti minte ca astfel, pierdeti din viteza de crestere, in anul respectiv.
Inmultire Tuia Smaragd
Tuia Smaragd - InmutireNoi spunem sa nu va bateti capul cu aceasta problema si sa lasati in seama profesionistilor inmultirea, pentru tuia smaragd. Nu spunem acest lucru pentru interese comerciale.
Ganditi-va ca tuia smaragd se inmulteste cel mai bine prin butasi, recoltati primavara sau toamna. Butasul are nevoie de o perioda de cateva luni de zile sa inradacineze si nu neaparat se reuseste acest lucru, rata de neprindere fiind relativ mare. Are nevoie de temperatura si lumina constanta (asigurati-va ca puteti face acest lucru, fiind destul de greu fara o sera incalzita). Apoi, butasul de tuia are nevoie de aproape 1 an sa ajunga la 20cm, inca un an sa ajunga la 20-40cm, ulterior ajungand la 70-90cm. Practic, un tuia smaragd 150cm, are deja varsta de 5-6 ani cand il cumparati. Pretul pentru aceste plante este inca mic, iar noi spunem ca nu merita acest timp indelungat pentru inmultire, daca nu decideti sa faceti o afacere din aceasta activitate.

Seminte tuia smaragd?
Cred ca am lamurit acest subiect si nu este cazul. Tuia smaragd se inmulteste prin butasi, iar inmultirea prin seminte este un subiect care trebuie abordat de cei cu adevarat pasionati, cu foarte mult timp la dispozitie. La calculele de mai sus, mai adaugati alti 2-3 ani :) Promitem ca ne vom ocupa de acest subiect, intr-un alt articol.

Tuia Smaragd: Boli si Daunatori

Cum am spus, tuia smaragd este extrem de rezistent, insa si aceasta planta poate avea probleme.
Ca si daunatori, nu exista mari probleme, cu exceptia paianjenilor. Pentru eliminarea acestei probleme, va sfatuim sa actionati preventiv si sa executati 2-3 stropiri pe an cu un insecticide acaricid. Consultati un specialist, pentru cea mai buna solutie actuala, sau mergeti direct la o farmacie fitosanitara. Va rugam sa solicitati in mod concret ca insecticidul respectiv sa protejeze alte insecte, mai ales albinele. Nu folositi acelasi insecticid la doua stropiri consecutive.
In ceea ce priveste bolile, acestea pot fi mai multe, insa se impart in trei categorii:
  • Probleme din cauza lipsei de apa sau prea multa apa.
Primele semne, in acest caz, sunt identice, si in cazul lipsei de apa, dar si in cazul surplusului de apa. Ingalbenirea frunzisului din exterior spre interior, in mod lent, este semnalul de alerta la care trebuie sa actionati. Cum am spus, pastrati solul umed, dar nu excesiv, iar in cazul surplusului de apa, cautati solutii de eliminare a acesteia.
Nu confundati cu ingalbenirea usoara, imediat dupa plantare, relativ normala, daca nu este in exces, sau cand se intra in perioada de iarna. Respectati regulile de pastrare a umiditatii, insa fara excese, iar in acest fel nu trebuie sa aveti probleme.
  • Probleme din cauza carentelor minerale
In cazul acestei probleme, ingalbenirea incepe din interior spre exterior si se poate elimina cu fertilizare suplimentara, folosind complex care sa contina Molibden, Fier, Cupru, etc. Exista pe piata ingrasaminte speciale, mai scumpe, care sa contina aceste elemente, cu aplicare foliara. Cel mai bine consultati un profesionist sau mergeti si cereti sfatul direct intr-o farmacie fitosanitara.
  • Probleme din cauza diverselor ciuperci (boli fungice)
Concomitent cu problema carentelor de minerale, care pot fi eliminate simplu, puteti avea probleme cu o boala fungica. Diferenta fata de carenta minerala, este ca actiunea este mult mai rapida si devastatoare, putand duce la moartea plantei. Astfel ca va recomandam sa actionati in acelasi timp, pentru siguranta, mai ales ca simtomele pot parea asemanatoare, in faza initiala. Bola fungica poate aparea si dinspre interiorul tulpinii cat si dinspre exterior.
Pentru boli fungice, recomandam actiunea preventiva, cu stropiri regulate de 2-3 ori pe an, incepand cu Aprilie – Mai, pana in Octombrie. Folositi fungicide pe baza de cupru, repetand si rotind fungicidul, evitand doua stropiri concomitente cu acelasi produs. Actionand astfel, putin probabil sa aveti probleme. Curatati zonele uscate si indepartati-le de planta, actionati imediat cand aveti semne de boala. Faceti stropirile cand temperatura exterioara este constant peste 10 grade, dimineata cel mai bine si nu stropiti daca tuia este uda pe frunzis (de la ploaie, irigare, sau roua).
Daca boala este instalata, faceti stropiri la 7 zile, timp de 2-3 saptamani. Efectuati stropirile inclusiv in interiorul plantei, in apropierea trunchiului. Folositi o pompa de stropit cu tija, in acest sens.

Tuia Smaragd: Pret

Pentru sectiunea din site-ul nostru legat de tuia smaragd, preturi pe care le practicam noi, intrati AICI.
Intotdeauna comparati preturile functie de anul de dezvoltare in care se afla planta, asa cum am descris la capitolul “crestere”. Este normal ca fiecare an care se adauga, pretul sa fie mai mare, dat fiind ca este multa munca si se cheltuie multe resurse (apa, ingrasaminte, forta de munca, etc) pentru cresterea sanatoasa a plantei.
In al doilea rand, cand cautati anunturi “tuia smaragd de vanzare”, cautati ce il recomanda pe acel vanzator. Personal nu as lua niciodata o planta de pe site-uri de anunturi de toate felurile si as apela doar la producatori locali, care si-au format un renume in zona pentru aceasta activitate si care vor fi mereu disponibili pentru o discutie fata in fata, si despre problemele de care va loviti.
Se cauta foarte mult tuia smaragd “ieftin” si se uita sa se verifice modul in care planta respectiva a ajuns la vanzare. De exemplu marile lanturi comerciale practica, uneori, preturi extrem de mici, uneori sfideaza orice ratiune. Nu uitati: o planta cu radacina nuda, asa cum se vinde in majoritate pe piata, este smulsa din pamant, iar timpul de livrare la vanzator, de transport, depozitare de expunere si modul in care a fost expusa la lipsa de apa, caldura, frig, etc este esential. Din pacate tuia smaragd da semne ca a murit, dupa cateva saptamani, astfel ca nu realizati ca ati cumparat deja planta in aceasta faza, tinuta in conditii complet improprii.
Multi cauta plante mari, cum ar fi peste 200cm sau thuja smaragd 150 cm. Pret care poate fluctua foarte mult in aceste cazuri. O planta mare, trebuie sa fie livrata cu un balot mare de pamant, pentru a putea fi asigurata prinderea plantei in sol. Ei bine, transportul este foarte scump si este legat de greutate. Astfel, foarte multi comercianti reduc balotul de pamant la minim posibil, pentru a asigura capacitate maxima de transport, insa din pacate in detrimentul plantei, care sufera si poate muri pe transport, pana la plantare. Ganditi-va ca un tuia smaragd la o dimensiune medie de 125 – 150cm, trebuie sa aiba un balot de minim 20-25kg. Urmariti aceste dimensiuni si veti realiza diferentele de preturi din piata.
Tuia Smaragd Poze
Am adaugat pentru voi, din colectia noastra, cateva poze cu tuia smaragd, thuja occidentalis smaragd.

Pentru final, ca de fiecare data, va rugam sa nu ezitati sa ne contactati si va promitem ca va vom raspunde mereu cu placere. Totodata va asteptam la noi unde puteti gasi o varietate larga de tuia smaragd, crescuti in ghivece sau cu radacina nuda, in cazul celor mari.
Nu suntem o pepiniera de tuia smaragd de mari dimensiuni, insa suntem specializati pe productie de plante si flori, avand suprafata de 13.000mp, fiind cei mai mari producatori din zona Sibiu. La noi gasiti cateva sute de specii de plante si flori, de gradina sau balcon, arbusti ornamentali, de diverse dimensiuni. Asa ca… ceea ce va povestim, este din propria experienta si testat de noi…

Cu prietenie,
Garden Center - Poplaca / Sibiu
Pepiniera Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!