Gard Viu – Tuia, Smaragd, Columnaris, Danica, Plicata

Gard Viu – Tuia, Smaragd, Columnaris, Danica, Plicata
Ne-am hotarat sa scriem in detaliu un articol despre modul cum puteti alege corect, Tuia pentru gard viu. Mai jos gasiti detalii legat de cele mai populare specii de Thuja pentru gard viu si mai ales descrierea acestora, functie de inaltimea gardului viu pe care doriti sa il formati.
Haideti sa lamurim cateva repere legate de inaltimea gardului viu din tuia si ce specii ar putea fi pretabile, functie de aceasta inaltime. Ulterior gasiti descrierile pentru fiecare specie si modul in care acestea ar trebuie tunse, sau daca nu trebuie tunse.


Gard Viu – Tuia, piticGard Viu Pitic - Danica
Consideram ca fiind gard viu pitic din thuja, avand inaltimea sub 0.5m.
Tuia Danica, de culoare verde intens, formeaza un astfel de gard viu vesnic verde si nu necesita tundere. Acesta creste maxim 0.5m, dar in conditii proprice.  Luati in calcul, mai degraba un diametru de 0.4m
Tuia Danica - Crestere rotunda, maxim 0.5m, inaltime si diametrul. Are crestere inceata, ajungand la maturitate in 10 ani.


Gard Viu – Thuja, mic
Consideram ca fiind gard viu mic din thuja, avand inaltimea intre 0.5 si 1m.
Tuia Globosa, de culoare verde, deschis, cu crestere globulara, creste la aceasta dimensiune. El creste globular, pana intr-un metru diametrul. Daca doriti sa fie mai ingust, trebuie tuns. Din el, prin tundere se poate face si forma paralelipipedica, pana in 80cm.
Tuia Globosa Verde - crestere rotunda, maxim 1, inaltime si diametrul. Are crestere inceata, ajungand la maturitate in 10 ani.
Thuja Globosa poate fi gasit si auriu, care devine galben puternic in timpul iernii si verde lamaita in timpul primaverii pana vara.
Tuia Globosa Auriu – galben, Crestere rotunda, maxim 1, inaltime si diametrul. Are crestere inceata, ajungand la maturitate in 10 ani.


Gard Viu – Thuja, mediu

Consideram ca fiind gard viu mediu din thuja, avand inaltimea intre 1m pana la 3m.
GARD VIU - TUIA SMARAGD
Gard Viu Tuia Smaragd

Thuja Smaragd Verde, formeaza garduri vii inalte, de un verde intens. El poate fi tuns pentru a se limita inaltimea. Pentru acest lucru, trebuie sa luati plante mai tinere, cu 2-3 ani mai mici, decat inaltimea maxima la care vreti sa il limitati. De exemplu, pentru o inaltime de 1.5m, nu cumparati niciodata tuia smargd mai mare de 1m (doi ani mai mic), pentru gard viu inalt de 2m, nu cumparati plante mai inalte de 1.4m. Daca le luati prea inalte, aceste deja sunt lemnificate si nu vor forma forma dorita.
Tuia Smaragd pentru garduri vii, poate fi tuns si pe lateral, dar nu neaparat. Depinde foarte mult de ceea ce va doriti.
Tuia Smaragd - crestere maxima 3.5 – 5m, inaltime si diametrul la baza de 1.2-1.5m. Are crestere rapida, aproximatv 30cm pe an.
GARD VIU - TUIA AURIU
Gard Viu Tuia Auriu

Thuja Smaragd Auriu, formeaza garduri vii inalte, de un verde intens. El poate fi tuns pentru a se limita inaltimea. Pentru acest lucru, trebuie sa luati plante mai tinere, cu 2-3 ani mai mici, decat inaltimea maxima la care vreti sa il limitati. De exemplu, pentru o inaltime de 1.5m, nu cumparati niciodata tuia smargd mai mare de 1m (doi ani mai mic), pentru gard viu inalt de 2m, nu cumparati plante mai inalte de 1.4m. Daca le luati prea inalte, aceste deja sunt lemnificate si nu vor forma forma dorita.
Tuia Smaragd Auriu – Galben, crestere maxima 3.5 – 5m, inaltime si diametrul la baza de 1.2-1.5m. Are crestere rapida, aproximatv 30cm pe an
GARD VIU - TUIA BRABANT
Gard Viu Tuia Brabant

Thuja Braband este ideal pentru garduri vii de aceasta inaltime, dar doar daca doriti sa dati forma din el, paralelipipedica. Altfel, Tuia brabant formeaza garduri vii foarte stufoase si dezordonate, necesitand foarte mare spatiu.
ATENTIE:  Multe persoane se grabesc sa spuna ca aceasta specie si-o doresc, insa desconsidera faptul ca necesita extrem de multa munca de intretinere. Taieri de 2-3 ori pe an minim( altfel va produce gauri in gard), instrumente de taiere si accesorii. Nu in ultimul rand, luati in considerare ca daca il doriti peste 2m, nu mai puteti ajunge fara scari speciale.
Tuia Brabant - crestere maxima 5-8m, inaltime si diametrul la baza de 4-5m. Are crestere rapida, ajungand la maturitate in 5-10 ani.


Gard Viu – Tuia, inalt
Consideram ca fiind gard viu inalt din thuja, avand inaltimea peste 3m si 6m.
Poate fi format din:
Tuia Smaragd pana la inaltimea de 3.5-5m, dar varfurile vor fi conice si nu se vor atinge,
Thuja Brabant, daca este tuns, dar apar probleme foarte complicate, de tundere, atat pe inaltime cat si pe latime. Desi extrem de frumos, trebuie sa luati in calcul ,foarte bine, intretinerea lui.
GARD VIU - TUIA COLUMNARIS
Gard Viu Tuia Columnaris

Tuia Columnaris, care peste 3-4m, va avea varfuri conice si care nu se vor atinge intre ele. Nu recomandam gard viu din aceasta specie, sub 3-4m.
Tuia Columnaris - Crestere maxima 6-8m, inaltime si diametrul la baza de 1.5-2m. Are crestere rapida, de aproximativ 25-30cm pe an.


Gard Viu – Tuia Plicata, gigantGard Viu Tuia Plicata
Consideram ca fiind gard viu gigantic din thuja, avand inaltimea peste 10m.
Daca nu aveti cumva un conac sau castel, si cateva hectare in curte, nu cred ca este cazul sa va ganditi la aceasta varianta. Este pretabil pentru plantari in parcuri, ca bariera despartitoare, dar nu lipite sub forma de garduri vii unite. Gardul viu din Tuia Plicata va poate pacali initial si va dea senzatia ca ar fi cum trebuie, plicata, fiind foarte aspectoasa in primii 10 ani, cand planta este tanara. Ulterior se lemnifica si devine un arbore in adevaratul sens al cuvantului.
Tuia Gigant - Crestere maxima 10-20m, inaltime si diametrul la baza de 2.5-4m. Are crestere rapida, ajungand la maturitate in 5-10 ani.


Gardiu Viu Tuia – PlantareDistanta plantare tuia gard
Pentru detalii noi va invitam sa cititi articolele special dedicate fiecarei specii. Insa, pentru a va da cateva indicatii acum, abordam problema plantarii fata de gard.
In primul rand, tineti cont ca exista o ligislatie clara legata de distanta la care poti planta fata de gardul vecinului. Problema se complica si mai mult daca doriti sa plantati garduri vii din tuia inalte.
Va recomandam ca intotdeauna, si credeti-ne ca vedem zeci de cazuri, sa discutati cu vecinii despre plantarea unui astfel de gard. Luati acordul lor, pentru orice eventualitate. Daca nu faceti acest lucru, studiati legislatia in domeniu si mai ales pecificul locului. Problemele mai mari apar cand la vecini se face umbra mult mai mult, decat era inainte, etc.
Distanta plantare Tuia fata de gard:
Pentru gard viu din Tuia, distanta de plantare fata de gard, este variabila, functie de specie. Luati in considerare diametrul specificat de noi si impartiti la 2. Astfel, de exemplu, tuia smargad, are un diametru la maturitate de 1.5m, impartit la 2, rezulta o distanta de plantare de 80cm, pentru a nu se atinge. Dar asta la baza. El fiind, conic, se ingusteaza in sus. Daca nu aveti probleme cu vecinii sau cu soliditatea gardului, distanta poate fi si mai mica, pana la 60-40cm.
Luati in considerare ce fel de gard aveti. Daca este la vecinul Dumneavoastra, tineti cont cand si cum veti tunde si daca trebuie si doreste sa se implice vecinul. Apoi, daca aveti un gard viu de plasa, de slaba calitate, ca tuia va impinge in el, daca este prea aproape de el si il poate deforma sau chiar rupe.

Cu drag dragilor,
Sera de Flori Camelia’s – Pepiniera Sibiu
Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!