Ca sa aflati raspunsul la aceasta intrebare, trebuie sa stiti exact ce achizitionati, lucru pe care multe persoane il ignora sau confunda. Astfel, mai jos, vom discuta de “Cand se planteaza Tuia” crescut in ghivece si separat “Cand se planteaza Tuia” in balot de pamant.
Cand se planteaza Tuia – in balot de pamant?
Pe piata veti gasi doua variante de vanzare tuia: una de vanzare in ghivece, plante crescute si dezvoltate in ghivece, care au radacina vie, formata si carora nu le-a fost intreupt ciclul de dezvoltare si a doua, tuia vanduti in baloti de pamant, in general inveliti in plasa de canepa, sau in plasa rezistenta, functie de marime.
Tuia in balot de pamant, a fost crescut intr-o pepiniera, din Romania sau din strainatate (atentie la acest aspect, asupra caruia vom reveni mai jos), direct in sol si care a fost smuls, taiat, din pamant, printr-o actiune mecanica, actiune care creeaza o trauma si stress puternic plantei…
Tuia la balot se planteaza ideal Primavara sau imediat dupa trecerea verii, undeva in Septembrie – Octombrie. Totusi, Tuia la balot, poate fi plantat tot timpul anului, atat timp cat pamantul nu este inghetat, cu cateva reguli de respectat:
- Aveti grija de unde achizitionati coniferul si la cat timp a trecut de la momentul cand a fost scos din pamant si unde a fost depozitat. Acest aspect este important pentru a evita sa cumparati plante deshidratate sau chiar moarte. De exemplu, in marile lanturi de retail, in general, se vand plante de import, care au un traseu destul de lung pana la vanzare, prin Tir-uri, depozite, etc…
- Daca achizitionati direct dintr-o pepiniera, evitati sa cumparati planta in cazul in care au fost perioade lungi de seceta si pepiniera nu detine sistemul performant de irigare. In lunile caniculare, pentru economie sau pur si simplu din lipsa de resurse, tuia poate fi deshidratat. Odata scos, prin stresul pricinuit si prin taierea radacinii, procesul de deshidratare devine si mai intens…asa ca aveti mari sanse sa pierdeti planta, chiar daca faceti tot posibilul pentru prinderea ei…
- Nu cumparati tuia la balot care prezinta urme clare de ingalbenire sau puternic de maronire. Acela este clar semnul de deshidratare puternica…
- Cumparati plante care au balot de pamant cat mai mare. Din pacate, mai ales la plantele de import, aduse in baloti, datorita costurilor mari de transport, se reduce marimea balotului, in detrimentul calitatii plantei si mai ales a sigurantei la prindere…
In primul rand asigurati-va ca tuia este crescut in ghiveci si nu asezat in ghiveci cu balot de pamant. Din pacate sunt foarte multe cazuri cand clientii sunt indusi in eroare in Romania.
Un Tuia crescut in ghiveci, dat fiind ca asupra lui nu se face nici o interventie mecanica si nu sufera nici un stress, poate fi plantat oricand in timpul anului, exceptand cand pamantul este inghetat.
Totusi cateva sfaturi in acest caz:
- Daca achizitionati plante foarte mici, gen 20-40cm si chiar 40-80cm, asigurati-va ca aveti un sistem de udare sau ca aveti timp sa il udati zilnic, cand plantati vara. Dat fiind ca sunt mici si implicit ghiveciul este mic, plantarea se face la nivelul superior al pamantului care este supus evaporarii foarte rapide. Astfel asigurati nivelul de umiditate, pana acesta isi intinde radacina mai in adancime…
- Daca nu cumparati tuia din pepiniera specializata, urmariti ca pamantul din ghiveci sa aiba umiditate. Un pamant complet uscat si crapat, poate arata ca tuia a fost depozitat, transportat, etc in conditii improprii si poate fi chiar mort. Verificati elasticitatea plantei si a frunzelor. Acestea nu trebuie sa fie uscate…
Cu bine prieteni,
Garden Center - Poplaca / Sibiu
Pepiniera Sibiu