La ce distanta se planteaza Tuia?

La ce distanta se planteaza Tuia?
Raspundem la o noua intrebare adresata de majoritatea clientilor nostrii de tuia. “La ce distanta se planteaza Tuia”. Mai jos, cateva repere importante de spatiere intre plante, de gard, de gardul vecinului, daca vrei sa faci gard viu din tuia sau in cazul in care nu alegeti Tuia Smaragd si alegeti alte specii de Thuja.

La ce distanta se planteaza Tuia Smaragd?
In primul rand, Tuia Smaragd este cea mai populara specie de conifer din Romania. Acest lucru se datoreaza culorii, densitatii, usurintei intretinerii si totodata problemelor minore legate de boli si daunatori. Daca doriti sa cititi un articol complet despre plantare, intretinere, etc pentru Tuia Smaragd, click AICI
In al doilea rand, ca sfat general, atunci cand doriti sa aflati distanta de plantare, pentru orice planta, trebuie sa cunoasteti dimensiunile plantei dorite, atunci cand devine planta adulta. Dimensiune ca inaltime, in latime si totodata daca suporta sa fie folosita ca si gard viu (sa fie inghesuite, pana la alipire completa).
Dimensiunile pentru Thuja Smaragd sunt urmatoarele: Inaltime maxima atinsa, in medie este de 4m. uneori poate atinge 5-6 m. Latimea ajunge in medie la 100-150cm.

La ce distanta se planteaza Tuia Smaragd? Unul de altul? Ei bine, depinde de efectul pe care doriti sa-l obtineti. Daca nu doriti sa se uneasca, sa fie independent si sa aiba spatiu intre ei, tineti cont de dimensiunea maxima de la maturitate. Astfel la 150cm distanta intre tulpini, practic spatiul este minim si destul de ingust. Deci, alegeti o dimensiune mai mare, functie gust si efectul urmarit. Noi recomandam un minim de 150cm-200cm.
La ce distanta se planteaza Tuia pentru gard viu?

Adica sa formeze un tot unitar, impenetrabil, care sa blocheze vizibilitatea din exterior? Ei bine in acest caz, tineti cont ca Tuia Smaragd creste sub forma de piramida, mai gros la baza si mai subtire sus. Luati in calcul pana la ce nivel dorit sa se uneasca perfect si daca sunteti dispus sa-l tundeti in inaltime.
Astfel, noi recomandam sa se planteze la 80-100cm. La mai putin de atat, din punctul nostru de vedere, fiind inutil si blocand dezvoltarea plantelor la adevarata lor dimensiune. Din pacate, multi clienti, pentru ca achizitioneaza plante mici, ca varsta si implicit mici ca dimensiuni, au senzatia ca dimensiunea specificata de noi este prea mare si planteaza chiar si la 50cm. La astfel de dimensiuni, plantele vor rezista, insa din punctul nostru de vedere nu este bine, si trebuie avuta putina rabdare pana plantele cresc, sau pur si simplu sa se cumpere plante de varste mai mari.

La ce distanta se planteaza Tuia fata de gard?
Ca si in cazul de mai sus, functie de ce Tuia plantati, trebuie sa stiti ce dimensiune va avea planta la maturitate. In cazul Tuia Smaragd, noi recomandam plantarea la 80-100cm, cat este circumferinta medie a unuia. Chiar si in acest caz, la maturitate, ramurile vor fi, la baza, lipite de gard.
Noi recomandam sa tineti cont si de ce fel de gard veti avea. De exemplu, noi avem un gard de plasa, fara vecini. Astfel, intre gard si Tuia, ramane un spatiu, luminat si pe care cresc buruieni. Am lasat un spatiu suficient cat sa intram cu o masina de tuns sau un trimer, astfel incat sa putem taia buruienile si din spatele lor, langa gard. In cazul unui gard de beton, lemn, etc, opac, buruienile nu se vor dezvolta si plantarea se poate face si mai aproape, dar nu recomandam mai aproape de 80-100cm. Totusi, daca nu aveti spatiu suficient, cum ar fi aleile de masini, etc, atunci puteti merge intre 50-80cm. Daca aveti un gard din plasa, sau aveti vecini, daca mergeti atat de aproape, trebuie sa va ganditi ca ramurile vor trece dincolo de gard si poate deranjeaza vecinii sau vor apasa pe plasa de gard.
ATENTIE!!! : Avem extrem de multi clienti care ne sesizeaza probleme cu vecini, asa ca va rugam sa luati foarte in serios aceasta problema, care initial nu pare atat de importanta.

La ce distanta de casa se planteaza Tuia?
Fata de casa, regula este la fel ca si in cazul distantei fata de gard. Totusi luati in considerare acoperisul si latimea acestuia fata de casa, astfel incat la maturitate sa nu loveasca in acesta. Totodata, foarte important, puneti parazapezi pe acoperis, daca zapada poate sa cada chiar pe Tuia. Dat fiind ca zapada se acumuleaza si apoi se topeste si este foarte grea, poate produce daune ireparabile plantei.
Radacina la Tuia nu produce daune la fundatia casei, ca in cazul coniferelor de mari dimensiuni, asa ca nu va fie teama de acest aspect.

Asa cum am specificat, dimensiunile de mai sus sunt date in cazul speciei Tuia Smaragd. Exista multe alte specii de Tuia, cele mai populare fiind din speciile Thuja Occidentalis sau Thuja Orientalis. Ca si forma de crestere, Tuia, poate fi inalt, vertical sau globular. Cele mai populare specii globulare sunt Danica, Tiny Tin sau Globosa.
Cum am spus, luati in considerare marimea plantei la maturitate. Astfel, Tuia Danica creste la maxim 50cm sfera (inaltime si latime), Tiny Tin la 80cm iar Globosa 100-150cm.

La ce distanta se planteaza Tuia Danica?
Daca doriti un gard viu unitar, pitic, la 30-50cm. daca doriti plantele sa nu se atinga, minim 50cm in sus.

Speram ca v-am raspuns la majoritatea intrebarilor legate de “La ce distanta se planteaza Tuia”. Mai jos gasiti alte articole care au legatura cu acest subiect…

Cu prietenie,
Garden Center - Poplaca / Sibiu
Pepiniera Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!