Cum se ingrijeste si inmulteste Craciunita. Tipuri existente...

Cum se ingrijeste si inmulteste Craciunita. Tipuri existente...
Cum se ingrijeste si inmulteste Craciunita? Cum se uda sau cata lumina are nevoie? Cum poti sa o pastrezi sa reinfloreasca? Care este simbolistica Craciunitei? Cat costa si de unde o poti cumpara cel mai bine?
La toate aceste intrebari raspundem mai jos, Craciunita fiind o floare de apartament usor de ingrijit pentru cei ce au dorinta sa inteleaga regulile de baza.

Simbolul Craciunitei – floarea Craciunului
In mod clar in Romania Craciunita a devenit simbolul Craciunului si este asociata cu Sarbatorile de Iarna. Nu este intamplator! Asa cum am importat cultural cam tot ceea ce este legat de decorarea si modul de sarbatorire a Noptii Sfinte, asa si aceasta planta a devenit din ce in ce mai populara la noi.
Statele Unite au decretat in 2002 ca ziua de 12 Decembrie sa devina zi de sarbatoare nationala. Astfel Poinsettia Day, adica Ziua Craciunitei, este sarbatorita cu mult fast la ei, in onoarea lui Paul Ecke Jr. care este considerat parintele industrei cu flori Craciunite (Poinsettia), industrie ce produce peste 250 milioane dolari in Statele Unite si este cea mai vanduta floare la ghiveci din SUA si Canada.
Craciunita, sau Ponsettia, este o floare originala din Mexic, adusa in Statele Unite in 1828. In Mexic se numeste “La Flor de la Nochebuena” sau mai popular “ Floarea Noptii Sfinte”, avand radacini de legenda inca din Secolul XVII, insa istoria mentioneaza Craciunita ca floare inca din vremea aztecilor, fara legatura cu crestinismul, sub numele de “Cuitlaxochitl”, adica “Floarea Stea”.

Alege corect Craciunita – floare sensibila la frig
Cea mai mare problema in ingrijirea Craciunitei pleaca inca de la cumparare. Dat fiind ca este o floare ce se face in general cadou, nu suntem prea atenti la acest aspect esential si din pacate vanzatorii in graba de a face profit, uita reguli elementare pentru aceasta activitate.
Veti gasi peste tot Craciunita cu floare, in frig sau depozitata in spatii fara lumina. Ei bine, acest lucru dauneaza grav florii si ii scurteaza durata de viata. Evitati sa cumparati flori craciunite care au fost expuse frigului exterior si mai ales la temperaturi mai jos de 10 grade. Suntem ingroziti cand vedem in marile magazine, raioane intregi de Craciunite care stau afara in frig.
Oamenii sunt pacaliti prin faptul ca Craciunita, o floare simbol a unei perioade geroase, este in fapt o floare putin rezistenta la frig.
Nu uitati ca florile Craciunitei nu sunt formate din frunzele cu culoare rosie. Acelea sunt frunze care doar isi schimba culoarea. Studiati calitatea florilor adevarate, care se afla in centrul frunzelor rosii, acestea fiind mici de culoare rosu si verde. Acestea trebuie sa fie proaspete si sanatoase pentru a fi siguri ca achizitionati o Craciunita cu floare sanatoasa.
ATENTIE: de ce insistam pe calitate achizitiei? Craciunita este o floare ce isi pastreaza coloritul cam 6-8 saptamani (exista posibilitatea sa reziste si cateva luni, dar acest lucru doar in conditii perfecte, greu de obtinut). Deci daca vreti sa va bucurati cat mai mult, trebuie sa fiti siguri ca ati cumparat o floare relativ tanara si recent “transformata” in rosu.
Evitati sa cumparati Craciunita in ambalaje de plastic, in conditiile in care acestea sunt depozitate astfel. Totusi daca o faceti, studiati ca plantele sa nu aiba inceput de frunze ofilite sau florile, descrise mai sus, sa nu fie uscate.

Pozitioneaza corect Craciunita – floare cu nevoi speciale de lumina
Acesta ar fi al doilea aspect foarte important, dupa alegerea corecta a florii. Craciunita are nevoie de lumina, cat mai multa, insa nu direct. Totodata are nevoie de perioade lungi de intuneric.
Ideal pentru ea sunt ferestrele asezate in zona de Sud, astfel fiind evitate razele direct pe frunzele florii.
1 - Nu asezati planta langa calorifere pentru ca se supra-incalzeste si automat se ingalbeneste prematur, insa nu o asezati nici in spatii prea reci. Ideal pentru ea este o temperatura de 16 grade, insa si temperatura normala dintr-o casa (21-23 grade) este si ea acceptata. O diferenta de temperatura intre zi si noapte este binevenita, in acest fel fiind prelungita perioada in care ea arata de rosu aprins.
Sa nu va alarmati daca vor se vor ingalbeni cateva frunze cand aduceti floarea in casa, sau cand o primiti cadou. Craciunita este o floare ce se adapteaza noilor conditii in care este crescuta, insa apoi isi revine daca are mediul corect.
2 - Exista o relatie clara si direct proportionala intre nivelul de lumina si durata de viata. Asigurati cat mai multa lumina indirecta Craciunitei si floarea va va rasplati cu o durata mai lunga de viata.

Cum se ingrijeste Craciunita – floare usor de intretinut
Craciunita ca floare de apartament nu se uda prea des. Are aceleasi reguli ca majoritatea florilor tinute in locuri mai putin ventilate, cu lumina mai putina si umiditate crescuta.
1 - Udati Craciunita cam de doua ori pe saptamana insa nu mult. Turba trebuie sa fie jilava, dar nu uda. Nu lasati Craciunita sa sufere de sete sau sa se usuce complet. Alegeti ghivece obligatoriu cu gaurele, pentru a facilita scurgerea apei din ghiveci, insa nu lasati apa sa stationeze in farfurioara acestora. Craciunitei nu-i place umiditate si se poate imbolnavi.
ATENTIE: o locatie mai calduroasa va necesita o udare mai desa, pe cand o locatie mai friguroasa cere automat o udare mai rara si o ventilatie mai buna.
2 - Nu va bateti capul cu ingrasaminte cand Craciunita este in plina floare. Nu ajuta, mai ales daca ati cumparat-o corect. Inseamna ca floarea a avut deja tratamentele cu fertilizanti necesari. Adaugati ingrasaminte doar dupa ce intra in faza urmatoare, cand doriti sa o pastrati si sa o re-infloriti in anul urmator.

Ce fac cu Craciunita cand florea se usuca
Cand floarea nu mai arata atractiv si florile (adica frunzele) incep sa se usuce, aveti doua posibilitati: ori sa renuntati la floare, ceea ce majoritatea aleg, ori sa incercati sa o cresteti pentru la anul, insa aveti nevoie de rabdare si indemanare. In acest caz, procedati astfel:
1 - Taiati ramurile pana la doua treimi din inaltime. Va arata rau, insa doar asa veti facilita sa creasca noile frunze. Floarea Craciunita este de fapt un mic arbust, ramurile devenind din ce in ce mai groase si mai lemnoase. Atentie, frunzele normale la Craciunita sunt verzi, sa nu cumva sa va surprinda.
2 - Mutati floarea intr-o zona cat mai luminoasa si lasati-o astfel, fara a o transplanta.
3 - Adaugati permanent ingrasamant, macar odata pe luna si udati-o regulat, fara a o lasa sa sufere de sete.
Daca faceti toate acestea, veti observa cum frunzele noi incep sa se dezvolte. Va dura din iarna pana tarziu in vara. Nu uitati ca primavara si vara are nevoie de racoare, deci evitati ferestrele insorite si calduroase si gasiti o alta locatie mai luminoasa si racoroasa, ideal afara.

Craciunita floare cu Re-Inflorire
Undeva prin Septembrie incepeti pregatirile pentru o noua reinflorire, adica o noua schimbare de colorit a frunzelor. Craciunita infloreste cand are suficient de multe frunze si i se asigura lumina si intuneric, Ca floarea sa infloreasca exact in sezonul lunii Decembrie, se “forteaza” intunericul pentru 8-10 saptamani. Astfel, incepand cu Septembrie se acopera si intuneca planta, prin diverse metode la indemana, sau doar prin pozitionare fata de soare, asigurandu-se cel putin 12 ore de intuneric. Daca nu aveti mijloace, pur si simplu mutati Craciunita de la ferestre in fiecare seara, in locuri intunecate.
ATENTIE: In realitate aceasta activitate este dificila. Chiar si lumina unui bec cu florescenta puternica poate perturba floarea si sa o intarzie. Astfel ca majoritatea oamenilor prefera sa achizitioneze o noua floare.

Cum se inmulteste Craciunita – floare mai complicat de inmultit
Ei bine se poate inmulti Craciunita, insa inmultirea ei este mai complicata. Ca reguli generale, se face din butasi taiati in mijlocul primaverii. Aveti grija sa purtati manusi pentru ca seva se scurge din tulpina proaspat taiata este alergena si poate afecta destul de dureros ochii si ranile superficiale. Totodata seva contine o substanta, de autoaparare contra bolilor, care blocheaza dezvoltarea butasilor, astfel ca acestia trebuie curatati bine inainte de plantare.
Noi personal nu recomandam inmultirea Craciunitei prin butasi, aceasta metoda meticuloasa, cu putine sanse de reusita si mai ales ca planta noua nu va fi nici pe departe la fel de sanatoasa si aspectoasa ca planta mama. Insa daca stapaniti bine tehnicile horticole puteti incerca.

Craciunita o floare rezistenta la Boli si Daunatori
Craciunita este o floare rezistenta la boli si daunatori. Aveti grija la umiditatea din apartamente si mai ales la ventilatia ei. Intotodeauna intr-un mediu cu o umiditate crescuta, apar diverse boli fungice.
Totodata pot aparea in timpul verii diversi daunatori, insecte, afide, etc…
Toate acestea se trateaza simplu cu substante de la farmaciile fitosanitare.
ATENTIE: aplicati tratamente preventive. Odata imbolnavita, in timpul sezonului de inflorit, nu prea aveti sanse sa o mai tratati pana la ofilire. Aici insistam iar pe calitatea achizitiei. Observati cu atentie frunzele, tulpina si pamantul florii, astfel incat floarea sa nu fie purtatoare de boli si daunatori.
Speram ca si de data aceasta sa va fi fost de folos, va reamintim ca ne puteti scrie pe email, prin mesaj pe facebook sau direct prin SMS si va asiguram ca intotdeauna vom raspunde cu mare drag,

Cate tipuri de Craciunita exista?
Cea mai cunoscuta  Craciunita este cea rosie. Insa chiar si rosu sunt multe nuante. Totodata in prezent prin tehnici de laborator plantele sunt modificate genetic, astfel ca o multime de hibrizi au iesit pe piata. Oricum, in linii generale, discutam de 3 culori distincte pentru Craciunita. Craciunita Roz, Craciunita Rosie si Craciunita Roz.

Pepiniera Sibiu - Sera de Flori Camelia's
Postarea urmatoare

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!