Ingrijire crizanteme in ghiveci – Ghid complet!

Ingrijire crizanteme in ghiveci – Ghid complet!
Daca ar fi sa aleg intre a planta o crizantema in gradina sau sa o cresc in ghiveci, personal as alege sa ingrijesc crizantema in ghiveci, chiar daca as plasa ghiveciul in interiorul gradinii sau pe terasa. De ce? Ei bine, din punctul meu de vedere este mai putina munca, mai putina bataie de cap cu bolile, iti da posibilitatea se detii controlul complet asupra cresterii plantei si mai ales sa ai o gradina mai versatila, atunci cand doresti sa faci schimbari.

Crizantemele sunt plante extrem de populare si usor de ingrijit, astfel ca ne-am hotarat sa scriem un ghid complet de ingrijire, pentru a va ajuta sa intelegeti mai bine regulile de baza de crestere pentru aceste plante minunate.
Ca si prima regula generala, va recomandam sa alegeti un ghiveci cat mai mare. Cu cat mai mare, cu atat crizantema va deveni mai mare.

Plantare crizanteme in ghiveci
Plantarea crizantemelor este simpla, chiar daca aveti un butas calitativ cumparat de la producatori profesionisti, o floare adulta care doar doriti sa o transplantati sau un butas ciupit dintr-o alta planta.
Alegeti o turba care sa asigure un drenaj foarte bun pentru planta si tineti cont sa aiba un Ph in jurul valorii de 6.5.
Aerati turba suficient, asezati-o in ghiveci fara sa o presati foarte tare si faci o gaura in care sa intre butasul sau planta. Acoperiti si…gata! Nu uitati sa udati din abundenta ulterior si sa tineti cont de indicatiile de la punctul cu fertiriigarea.

Ciuperea crizantemelor
Probabil toata lumea se intreaba cum se reuseste sa se dea forma rotunda crizantemelor, atat de frumoasa si cunoscuta. Ei bine cu munca si atentie.
Crizantema trebuie ciupita permanent dupa ce a crescut cam 10-15 cm de la sol, astfel trebuie condusa pentru a lua o anumita forma. Cam la fiecare 3-4 saptamani trebuie sa taiati lastarii si nu trebuie lasati mugurii de flori sa infloreasca. Florile premature nu vor face decat sa stopeze cresterea in dimensiune a florilor si efectul va fi ca veti avea o planta prematur inflorita si urata.
ATENTIE: ciupirea trebuie sa inceteze la sfarsitul lunii iunie. In caz contrar planta nu va mai avea timp sa produca flori si sa infloreasca in sezonul sau, asa ca veti pierde inutil toate energia canalizata pentru ingrijirea crizantemei.

Fertiirigarea crizantemelor in ghiveci
In cazul ingrijirii crizantemelor in giveci, cand vine vorba de fertiirigare, este putin mai complicat dar extrem de important. Nu trebuie uitat niciodata ca o planta aflata in ghiveci nu beneficiaza de nutrientii care se gasesc natural in natura in pamant, astfel ca pentru o crestere sanatoasa este important sa intelegeti cateva reguli de baza:
Daca ati plantat sau ati transplantat o crizantema in ghiveci mai mare (care este cam regula generala), ei bine folosit un ingrasamant pe baza de fosfor pentru a facilita o inradacinare mai rapida si mai puternica, mai ales in prima faza. Astfel planta va avea putere sa creasca ulterior la adevaratul ei potential. Nu folositi mai mult de 1-2 ori pe saptamana si totodata nu mai mult de 2-3 saptamani de la plantare.
Dupa ce crizantema a prins radacinile, puteti folosi un ingrasamant pe baza de azot. Astfel o veti ajuta sa creasca viguros si mai rapid.
In faza de inflorire, folositi un ingrasamant pe baza de Potasiu, astfel incat sa protejati planta de boli si mai ales sa ii faciliteze inflorirea mai bine.
Inflorirea crizantemelor in ghiveci

Nu exista o formula magica asupra momentului si modului in care se intampla acest lucru. Totusi daca ati respectat indicatiile de mai sus si ati ingrijit crizantema corespunzator, ar trebui sa va bucurati de flori imediat ce toamna isi face simtita prezenta, pana tarziu cand bruma sau zapada si-a facut aparitia.
Trebuie sa tineti cont ca exista acum foarte multe tipuri de crizanteme, modificate genetic, astfel ca unele sunt cu inflorire cat mai devreme in vara (chiar de la inceputul lunii august), iar altele care nu infloresc decat incepand cu luna Octombrie. Tineti cont de aceste aspecte cand cumparati crizantemele.
Odata inflorita crizantema, nu trebuie decat sa o udati regulat si sa ii rupeti florile uscate, astfel incat sa nu le mucegaiasca pe cele ce abia infloresc si bineinteles sa strice aspectul plantei.

Ingrijire crizanteme in ghiveci iarna
Anul acesta am avut cativa clienti nemultumiti de faptul ca peste iarna au pierdut ghivecele de crizanteme, reclamand faptul ca noi le-am spus ca rezista.
Ei bine, dupa ce am discutat cu ei, ne-am dat seama cat de multe greseli se fac, astfel ca ne-am hotarat sa publicam acest ghid, cu speranta ca in acest mod vom fi de ajutor cat mai multor persoane.
Cum ingrijesti crizantemele iarna? Ei bine nu este complicat, insa respectati aceste reguli de baza:
  1. Tarziu in toamna, chiar la inceputul iernii, crizantema se va ofili si va pierde din culoare si din frunze, iar florile vor fi complet uscate.
  2. Inainte de venirea primului inghet, taiati tulpinele crizantemei cam la 10 cm de sol si curatati frunzele moarte, avand grija sa lasati doar cateva. Nu uitati ca atunci cand ingrijesti o crizantema in ghiveci, pericolul cel mai mare nu este frigul ci inghetul. Cristalele de gheata ce se pot forma in ghiveci pot distruge ireparabil planta.
  3. Depozitati peste iarna planta, taiata in modul de mai sus, intr-un loc intunecat si uscat, ideal o pivnita, insa poate fi si balcon. Nu uitati de planta peste iarna, udati-o din cand in cand, chiar daca pare moarta.
  4. Ideal ar fi sa-i dati un tratament cu fungicid si insecticid, astfel incat sa fie protejata peste iarna.
Ingrijire crizanteme in ghiveci primavara
Aici nu este foarte mult de scris. Fata de toate tot ce am scris mai sus, ce trebuie reluat punct cu punct, daca detineti o planta ce a trecut peste “iernat”, va rugam sa-i faceti cateva tratamente preventive pentru boli si daunatori. Astfel vedeti punctul de mai jos.

Boli in ingrijirea crizantemelor in ghiveci
Ingrijirea crizantemelor in ghiveci din punct de vedere al bolilor si daunatorilor, este o treaba facila cam pentru oricine. In plus faptul ca discutam de crizanteme in ghiveci si nu de cele ce sunt plantate direct in pamantul din gradina, usureaza si elimina mult din problemele potentiale.
Astfel, daca s-a respectat faptul ca la plantare sa se foloseasca doar turba de calitate, care nu contine daunatori, in mod normal din directia solului nu ar trebui sa aveti nici o problema. Astfel raman cateva pericole majore pentru planta din "exterior":
  • Daca ati pozitionat crizantema undeva pe balcon, sau pe terasa, fara sa fie adapostita de ploaie, ei bine s-ar putea sa fie in pericol sa dobandeasca unele boli generate de “ciuperci”. Toate acestea se trateaza cu fungicide pe care le gasiti la farmacii fitosanitare.
  • Fluturii, in faza de larva, sunt mari iubitori de frunze de crizanteme. Asa ca fiti atenti si daca apar mici gaurele pe frunze luati masuri imediate. Veti detecta larvele mai ales pe spatele frunzelor, sub forma de mici viermi verzi.
  • Melcii ar putea fi o mare problema, insa apar mai rar la crizanteme in ghiveci, insa sunt mai expuse cele care sunt plasate direct pe sol, undeva unde este verdeata multa in jur.
Totusi, pentru a nu face aici un intreg compendiu de ingrijire crizanteme, va sfatuim, ca intotdeauna, sa actionati preventiv, mai ales daca aveti o gradina sau un balcon bogat cu flori. Intotdeauna preventia va scuteste de probleme si de cheltuieli mari sau chiar pierderi majore in bani. Astfel va sfatuim ca odata la 3-4 saptamani, sa stropiti florile cu un fungicid si un insecticid, mai ales ca in cazul crizantemelor, lucrurile sunt mult mai simple decat in cazul altor flori.

Ei bine, speram ca nu v-am zapacit cu prea multe detalii, insa va asiguram ca lucrurile nu sunt deloc complicate precum par la inceput.
Oricum, va dorim succes in incercarile voastre de ingrijire crizanteme la ghiveci si nu in ultimul rand va rugam sa apelati oricand la noi pentru un sfat.

Cu drag,
Pepiniera Sibiu - Sera Camelia's
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!