Tipuri de Tuia

Tipuri de Tuia
Cate tipuri de tuia exista? Cum sa alegi in cunostinta de cauza cea mai buna specie de tuia pentru tine? Tuia Inalta? Tuia lumanare? Tuia pentru gard viu? Tuia Globulara? Iata raspunsurile noastre mai jos…

Tipuri de Tuia
Specificam din capul locului ca articolul acesta nu are pretentia de a face o detaliere stiintifica a acestor tipuri, mai ales ca din acest punct de vedere, articolul ar trebui sa includa mult mai multe informatii.
Noi am incercat sa facem un ghid, pentru clientii neavizati sau incepatori, care in dorinta de a-si amenaja gradina, cauta informatii, inainte de a decide final ce doresc sa achizitioneze si care se lovesc de lipsa de informatii concise de pe internet sau chiar din Pepiniere.
Pe scurt, teoretic, sunt 3 specii / tipuri de tuia: Thuja Occidentalis, Thuja Orientalis, Thuja Plicanta. Iata mai jos detaliile despre fiecar din ele:

Tipuri de Tuia Occidentalis
Tuia Occidentalis este pe departe cel mai popular tuia din toate speciile de tuia care exista. Il veti gasi sub doua tipuri:
Tuia tip lumanare (vertical, columnar) sau Tuia tip glob /globular, sub forma de sfera.
Cele mai cunoscute, populare si vandute specii de tuia tip lumanare sunt:
  • Tuia Occidentalis Smaragd – pe departe cel mai popular dintre toate speciile de Thuja. AICI puteti accesa un articol complet despre ingrijirea acestui conifer. Pe Thuja Smaragd, il mai gasiti si de culoare galben verzui sau galben intens. Aurea, Sunny sau Gold.
  • Tuia Occidentalis Columnaris – (atentie nu confundati forma cresterii cu specia. AICI aveti un articol detaliat despre acest aspect).
  • Tuia Braband – mai putin popular, insa pretabil petru garduri vii, in cazul in care sunteti dispusi sa alocati timp si resurse tunderii acestuia, de doua ori pe an.
Specificam inca odata, pentru cei ce cauta “tipuri de tuia columnaris”, sa nu confunde cresterea columnara cu specia thuja occidentalis columnaris.

Tuia tip Glob, globular, rotund, sferic, iata care sunt cele mai populare si vandute specii:
  • Tuia Danica – de culoare verde inchis, dens cu crestere pana la maxim 50cm diametrul.
  • Tuia Tiny Tin – de culoare verde, mai putin dens ca Danica, dar creste pana la 80cm diametrul
  • Tuia Globosa – cu crestere de peste 100-150cm diametrul, si il puteti gasi de culoare verde sau auriu.
Specificam ca tipuri de tuia occidentalis sunt peste 30 de feluri, de diferite nuante si culori variind intre verde inchis pana la auriu puternic. Veti gasi denumirea sub diverse nume, dat fiind ca fiecare producator de material genetic isi denumeste propriul hibrid dupa propria imaginatie, insa noi am incercat sa va orientam in acest amalgam de denumiri cu principalele caracteristici esentiale ale acestei specii.

Tipuri de Tuia Orientalis
De fapt nu este cu adevarat din specia Thuja, fiind Platycladus orientalis. Il mai gasiti si sub denumirea de Tuia Biota sau Tuia Chinezesc.
In Romania il veti gasi mai mult sub denumirea de Tuia Orientalis si mai rar ca Platycladus orientalis, sub forma de piramida /lumanare sau glob. Ca si ruda sa Thuja Occidentalis, gasiti culoare verde sau auriu.
Diferentele majore fata de Tipurile de Tuia Occidentalis (repetam ca nu incercam sa facem aici o enumerare stiintifica, si doar sa va ajutam in decizia de achizitie), sunt:
  • Orientarea frunzelor la toate tipurile de tuia orientalis este verticala, fata de orizontalitatea lui occidentalis. Daca veti pune doua plante una langa alta, vezi foto, veti sesiza imediat diferentele.
  • Platycladus orientalis, nu suporta la fel de bine umbra, fata de occidentalis, preferand mai mult zonele insorite.
  • Orientalis are o mare problema cu locurile foarte umede, mai ales acolo unde balteste apa dupa topirea zapezilor. Practic moare mult mai repede din aceasta cauza fata de Occidentalis.
  • Tuia chinezesc, orientalis, are semintele (conurile sale) mult mai mari si pronuntate decat occidentalis.
Tipuri de Tuia Plicanta

Tuia plicanta, sau gigantica, Thuja Occidentalis Plicanta, este mai popular pentru parcuri mari, marile orase sau gradini de dimensiuni mari. Creste pana la cativa zeci de metri inaltime si il puteti observa cu usurinta de la distanta. Diametrul poate atinge si 8m.

Veti gasi Tuia plicanta de culoare verde a carui tulpina se face rosiatica pe masura ce creste. Nu confundati dimensiunile la aceasta specie, multi clienti cautand tuia cu crestere rapida si inalt. Astfel, cele mai populare tipuri de tuia dupa inaltime sunt:
  • Tuia Globular – 0.5 – 1.5m
  • Tuia Smaragd – 3-5m inaltime
  • Tuia Columnaris – mai mult de 10m inaltime
  • Tuia Plicanta – mai mult de 20m inaltime, mergand pana la 30-40m

Deci, speram ca am raspuns suficient de clar la intrebarea “Cate feluri de tuia sunt” sau “Cate feluri de tuie exista” si va invitam sa cititi articolele noastre, mult mai detaliate, despre fiecare specie de tuia in parte.

Cu prietenie,
Garden Center - Poplaca / Sibiu
Pepiniera Sibiu - Camelia's
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!