Cum alegi Muscata care ti se potriveste!

Cum alegi Muscata care ti se potriveste!
Oricum ai creste muscatele, in ghiveci, pe balcon, in gradina de flori insorita sau mai umbrita, muscate normale sau curgatoare, muscatele (“pelargonium” pe limbaj stiintific) vor fi reginele aranjamentului tau de flori, prin spectaculozitatea florilor si totodata a vigorii acestora.
Dat fiind succesul vanzarii de muscate in cadrul serei noastre de flori din Sibiu si totodata in general in Romania, ne-am gandit sa va ajutam cu cateva sfaturi in alegerea muscatei “perfecte”.

Muscata si solul

Probabil una din cele mai importante probleme in alegerea muscatei este solul in care aceasta a fost plantata si crescuta pana la momentul in care Dumneavoastra doriti sa o cumparati. Avem foarte multe persoane nemultumite care vin la noi in cautarea de sfaturi, suparate fiind ca au cumparat muscate din diverse locatii si acestea ori sau ofilit, ori nu infloresc asa cum muscatele arata in fotografii sau in sera noastra, ori pur si simplu le-au murit florile. De foarte multe ori am rugat acesti iubitori de muscate sa ne trimita fotografii cu plantele bolnave sau sa le aduca la noi la sera. Din pacate constatam de foarte multe ori ca multi producatori sau distribuitori, in goana dupa profit sau dupa o vanzare mai mare, lasa foarte mult din calitatea solului folosit, care este unul din principalele costuri in cresterea unei muscate.

Sfatul nostru este simplu: studiati cu atentie muscata dorita si observati compozitia solului din ghiveci. In mod normal, cea mai buna calitate este data de turba speciala (cu o textura fina, matasoasa, fara bucati mari de resturi, cu aspect de rumegus de plante, putin maronie la culoare, la presare cu moliciunea unui burete mai ferm). Daca sunteti in cadrul locatiei unui producator, asa cum suntem noi la Sera de Flori Sibiu, cereti sa primiti mostre de turba, veti observa imediat diferenta in cazul in care s-a folosit altceva.
Am observat foarte multe cazuri in care clientii cumpara muscate in pamant normal de gradina, nisip sau de padure. Va avertizam ca un astfel de sol poate avea un Ph acid, poate fi purtator de boli, nu retine apa (sau retine prea mult) si nici nu mentine nutrientii atat de necesari cresterii unei muscate.

In plus, daca doriti sa transplantati muscata cumparata intr-un ghiveci mai mare sau intr-o jardiniera sau pur si simplu in gradina, va rugam sa aveti mare atentie la solul folosit. Cereti producatorului turba speciala (va rugam sa nu folositi turba clasica pentru toate plantele ce se comercializeaza foarte ieftin prin supermarketuri), in plus aveti grija sa folositi ingrasamintele pentru cantitatea noua de turba ce o folositi pentru replantare, in retetarul corect (prea putin ingrasamant poate face ca muscata sa nu infloreasca atat de mult sau prea mult ingrasamant poate face muscata sa se ingalbaneasca si chiar sa moara). In cazul in care transplantati muscatele direct in gradina, verificati calitatea solului. In acest caz va recomandam sa faceti gropile mai mari si sa adaugati mai multa turba si ingrasamant decat cea in care ati cumparat muscata.

Muscata si ingrasamintele

Aici lucrurile sunt destul de simple. Atunci cand cumparati o muscata intrebati producatorul sau distribuitorul ce fel de ingrasamant a folosit. In mod normal, un producator de muscate respectabil, foloseste ingrasamant de calitate, hidrosolubil, necesar(suficient) pentru cel putin 3-6 luni de la plantare. Din pacate, si in acest caz, ingrasamantul de calitate este foarte scump si multi producatori folosesc mult mai putin, doar cat sa asigure vanzarea imediata.
Cel mai sigur mod de a verifica este vizual. Atunci cand se foloseste ingrasamant de cea mai buna calitate, acesta este vizibil in turba folosita, cu ochiul liber. Sub forma de mici bilute colorate (galben, rosu, alb). Mare grija la aspectul solului. Multi producatori de muscate, folosesc mai mult ingrasamant insa nu folosesc turba de calitate, astfel incat sa pacaleasca putin “pretul” si ochiul mai versat.

Tipuri de muscate

Asa cum am reamintit in cateva randuri in acest articol, nu ne dorim acum sa facem un tratat sofisticat si stiintific despre muscate, asa ca nici in acest caz, nu vom descrie in mod aprofundat tipurile de muscate. Ce putem mentiona este ca muscatele sunt in peste 200 de specii, Sera de Flori Sibiu, sera noastra, producand peste cateva zeci din acestea. O descriere stiintifica si completa puteti gasi la Royal Horticultural Society, una din cele mai prestigioase organizatii de profil din lume.
Pentru a veni in ajutorul iubitorilor de muscate, noi va propunem o descriere simplista, folositoare mai ales pentru incepatori. Rugamintea noastra este ca la cumpararea muscatelor sa puneti intrebari detaliate producatorului sau distribuitorului, astfel incat sa fiti siguri ca achizitionati muscata perfecta, care sa va bucure pe o perioada de timp cat mai lunga.
Fata de cele mentionate mai sus (muscatele rezistente la lipsa de apa, iubitoare de soare intens sau de mai putin soare), va atragem atentia ca functie de locatia in care doriti sa le plasati, acestea pot fi muscate curgatoare(cele folosite in general in ghivece cu agatator si care se plaseaza pe terese, sau balcoane) care au flori foarte mari (Calliope) si tija care se lasa in jos, peste ghiveci, sau asa cum sunt cele tip tiroleze(cele rezistente la lipsa de apa si cu florile sub forma de steluta) care se plaseaza in majoritatea in jardiniere plasate la balcoane sau terase. Exista muscate cu tija dreapta (zonala) si ferma care se plaseaza in straturi in gradina sau chiar si in jardiniere.
Diferenta intre o muscata curgatoare si una dreapta, plasata in jardiniere, este utilitatea acesteia. Astfel o muscata Tiroleza este folosita in general pentru a inbunatatii aspectul caselor, verandelor, teraselor, privind din exterior, iar o muscata dreapta este plasata in jardiniere in balcon, ferestre sau jardiniere, pentru a bucura proprietarul deopotriva, privind si din interior apartamentului sau al casei.

Muscata, soarele, umbra si apa

Incercam sa discutam cu clientii nostrii asupra tuturor aspectelor cresterii si ingrijirii muscatelor. Din pacate datorita lipsei de experienta sau dorintei excesive de a avea un anumit soi, multe persoane iubitoare de muscate pierd din vedere un aspect extrem de important: Unde urmeaza sa creasca si sa se dezvolte muscata cumparata.
Astfel, desi nu ne dorim prin prezentul articol sa facem un indrumar foarte stiintific, muscatele sunt genetic programate sa fie de extrem de multe soiuri, pe langa culorile diferite cu o paleta infinita, acestea pot fi: Muscate de soare, Muscate de penumbra, Muscate de umbra sau Muscate mai rezistente la seceta (de exemplu cele pentru balcon sau pervazuri, acolo unde udatul este mai dificil), sau cu mare nevoie de apa.
Discutati cu producatorul aceste aspecte si verificati informatiile. Puteti avea mari surprize dupa cumpararea muscatelor, chiar daca aceasta a avut conditii perfecte de crestere, daca nu ati ales soiul corespunzator locului in care doriti sa le dezvoltati.

Muscata si bolile

Muscatele pot avea multe boli, majoritatea putand fi tratate cu substante din farmaciile fitosanitare sau chiar si cu produse clasice din magazinele moderne (desi noi nu recomandam acest lucru). Muscata este o planta foarte rezistenta si vivace, astfel ca daca sunteti atenti la dezvoltarea ei si sesizati aparitia diverselor boli, inca de la inceput, acestea, in majoritate pot fi tinute sub control sau eradicate.

Nu ne dorim sa facem aici o descriere a tuturor bolilor muscatelor, acest articol fiind doar un scurt indrumar de cumparare a muscatelor, insa dorim sa va dam cateva sfaturi obligatorii pentru a evita in viitor probleme mai grave de inbolnavire:
- nu cumparati muscatele care prezinta urme de daunatori (larve, muste, gandaci) in turba sau solul folosit in ghivece sau daca acestea se prezinta pe tulpina si frunze. Chiar daca unele pot fi doar trecatoare sau pot fi eradicate, muscatele bolnave in acest fel va pot inbolnavi si alte flori din zona in care doriti sa le cresteti.
- nu cumparati muscate ce prezinta frunzele ciuruite sau inegrite. Atentie, nu confundati cu frunzele ce se usuca normal la muscate si trebuie curatate periodic.
- nu cumparati muscate ce prezinta pe tulpina, mai ales la baza deformatii de genul tumorilor, de alta culoare decat tulpina. Aceasta boala practic nu poate fi eradicata.
Vom reveni foarte curand, intr-un alt articol, cu o detaliere a tuturor bolior intalnite la muscate, modul de recunoastere si mai ales tratamentele necesare.
Speram ca am atins majoritatea punctelor folositoare pentru acest mic indrumar de cumparare a muscatelor si totodata ca va este de folos.

Cu drag,
Echipa Sera Flori Camelia's Sibiu
Garden Center Sibiu - Poplaca
Pepiniera Camelia Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Cum se ingrijesc muscatele iarna

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!