Ingrasamant pentru muscate

Ingrasamant pentru muscate
Ingrasamant pentru muscate Granulat, Lichid, sau Natural?
Nu stiti ce sa alegeti?
Noi ce folosim? O combinatie intre ingrasamant granulat, ingrasamant lichid prin apa si ingrasamant foliar pe frunze. Este usor si pentru voi, doar trebuie sa le intelegeti.

Acest articol doreste sa prezinte toate tipurile de ingrasamant pentru muscate, atat cele chimice (ingrasamant NPK) cu eliberare controlata sau lichid, dar si ingrasamantul natural pentru flori. Ca de obicei, ne-am propus sa venim in ajutorul vostru cu o serie de materiale pentru a va ajuta sa reusiti sa obtineti flori spectaculoase si sa va bucurati de ele pe o perioada cat mai lunga.

Din capul locului dorim sa specificam faptul ca ingrasamintele sunt hrana florilor si plantelor, mai ales pentru cele crescute in ghivece sau jardiniere. Daca in pamantul din gradina, functie de compozitia acestuia, florile mai pot gasi elementele nutritive necesare, insa nu neaparat, in cazul florilor crescute in ghivece, este absolut necesar folosirea de ingrasaminte, fie ele naturale sau chimice.
Ne vom referi in acest articol la ingrasamant pentru muscate, dat fiind ca acestea sunt cele mai populare flori din Romania, insa asa cum am mai spus, majoritatea florilor au aceleasi nevoie ca si muscatele.

Ingrasamant pentru muscate NPK
Ingrasamant pentru muscateAsa numitul ingrasamant NPK, se gaseste sub forma de ingrasamant lichid, care se dilueaza in apa cu care se uda muscatele sau sub forma de ingrasamant cu eliberare controlata (inceata), sub forma de bastonase, bilute, granule, fagure, etc.
ATENTIE: o mare greseala care o fac majoritatea iubitorilor de muscate si de flori, in general, este sa considere ca floarea nu are nevoie decat de apa. Eronat!
Noi am sfatuit mereu ca atunci cand cumparati o floare, sa intrebati producatorul ce fel de ingrasamnat a folosit la producerea ei.

Astfel, noi folosim intotdeauna ingrasamant de inalta calitate, cu eliberare controlata, sub forma de bilute, care are o durata de eliberare cam 5-6 luni. Insa, din pacate, exista producatori care folosesc ingrasaminte pentru o durata mult mai mica, cum ar fi maximum 2-3 luni.
De ce este atat de importanta intelegerea acestei probleme? Pai ganditi-va de cate ori nu ati auzit sau ati patit, sa cumparati o floare superba care sa moara dupa cateva zile sau saptamani, la voi acasa?
Ganditi-va ca o planta adulta este crescuta la producatori pentru minim 2-3 luni, pana la vanzarea catre voi. Daca se foloseste ingrasamant pentru 2-3 luni, atunci rezerva de ingrasamant a acesteia se termina, exact in momentul in care floare va apartine.
In cazul florilor produse de noi, rezerva se termina cam la 5-6 luni. O floare produsa in Ianuarie-Februarie, are rezerve cam pana maxim luna Iulie.
ATENTIE: In iulie este momentul ideal sa se adauge o noua rezerva de ingrasamant la radacina florii, astfel incat aceasta sa poata inflori specataculos pana tarziu in toamna.


Ingrasaminte Fosfor si Potasiu
Ingrasamant NPK, in fapt inseamna cele trei macroelemente cu care o floare se hraneste: N – Azot, P – Fosfor, K – Potasiu, fiecare din elemente actionand catre o alta zona a plantei. Astfel, Azotul generaza cresterea florii, Fosforul generaza radacina sau boboci puternici, iar Potasiu ajuta la mentinerea si marirea florilor.
ATENTIE: cititi intotdeauna eticheta ingrasamantului folosit. Functie de proportia celor trei parti va puteti da seama ce fel de ingrasamant este.
Pentru plante sau flori verzi, care se cultiva pentru frunze, atunci porportia N (Azotului) va fi mai mare, Daca este un ingrasamant pentru flori, atunci proportia este ori echilibrata, ori P-ul sau K-ul este mai mare.
Cereti sfatul producatorului vostru de flori si acesta va va sfatui cel mai bine in ce directie si ce fel de ingrasamant aveti nevoie, functie de cum a fost produsa floarea si de etapa de crestere in care va aflati.


Ingrasamant pentru muscate – Lichid sau Pastile(Bastonase)?
In cazul nostru decizia este destul de simpla. Sfatuim sa se mearga pe amandoua variantele. Astfel trebuie adaugat obligatoriu ingrasamant la radacina plantei, astfel acesta sa elibereze constant si controlat substantele necesare florii. Mare atentie ca aceste ingrasaminte difera foarte mult, De la cele comerciale care nu au puterea necesare, la cele ce incearca sa pacaleasca si nu specifica exact perioada de eliberare a ingrasamintelor.
Ingrasamantul pentru muscate cu eliberare controlata, are in general, o formula NPK, de genul 14-8-11(+2), facilizand cresterea si inflorirea. Cautati sa fie inscriptionate intotdeauna perioada de eliberare (minim 3-4, sau 5-6 luni)
In cazul ingrasamantului lichid, acesta actioneaza diferit. Adaugat in apa de udat, actioneaza imediat si perioada de remanenta in sol este de cateva zile. In plus, in cazul unei deficiente de nutrienti ai plantei, acesta este cel mai bun pentru a remedia carenta, actionand imediat.
Ingrasamantul pentru muscate, il recunoasteti daca are eticheta speciala, sau se adreseaza, in general, tuturor plantelor cu flori, de balcon sau gradina. Formula lui NPK este, de obicei, in jurul cifrelor 6-5-6, sau variatii de + sau – o unitate. Oricum ar fi, acestea au o formula echilibrata (adica cifre relativ apropiate).


Ingrasamant muscate curgatoare?
O intrebare foarte des pusa de clientii nostrii. Ei bine, fie ca vorbim de ingrasamant pentru muscate curgatoare sau zonale, acesta este identic, nevoile acestor flori, desi diferite, sunt identice. ATENTIE: nu confundati nevoie de apa si soare, care sunt uneori complet diferite, functie de specia cumparata. Pentru mai multe detalii, puteti citi AICI cum se ingrijesc muscatele.

Ingrasamant natural pentru muscate
Noi personal recomandam metode moderne, asa cum am aratat mai sus, prin folosirea de ingrasamant pentru muscate cu eliberare controlata, mai ales ca vorbim de flori si nu de legume sau alte plante comestibile.
Totusi exista solutii de ingrasamant natural pentru muscate:
  • Gunoiul de grajd - daca aveti posibilitatea sa-l colectati, insa conditia obligatorie este ca acesta sa fi stat minim 1 an, afara in ploaie, astfel incat aciditate acestuia sa scada. Probabil gunoiul de grajd sau de pasari, poate fi considerat cel mai bun ingrasamant natural, insa poate deveni si cel mai periculos daca este folosit necorespunzator.
  • Coji de oua pisate (contin fosfor, calciu, etc), foarte marunt maruntite
  • Zat de cafea – al doilea cel mai bun ingrasamant natural, desi putin cam acid (aveti mare grija cu el). Uscati-l si imprastiati-l in ghiveci. Nu abuzati de el.
  • Coji de banane tocate, au un continut foarte mare de potasiu, atat de necesar infloririi.
  • Producerea de compost din resturi alimentare rezultate din propria bucatarie, din iarba cosita, etc
Problema la acest tip de ingramant natural este ca nu iti da posibilitatea sa controlezi exact procesul de hranire a florii sau a plantei si totodata poti risca (mai ales in cazul zatului de cafea si al gunoiului de grajd) sa arzi plantele.

Concluziile noastre pentru folosirea de ingrasamant pentru muscate:
  • Folositi ingrasamant calitativ, modern
  • Folositi ingrasamant NPK, de doua ori pe an. Primavara devreme si la apropierea toamnei
  • Folositi ingrasamant pentru muscate lichid. Folositi odata pe saptamana, insa nu exagerati. Respectati intocmai recomandarile producatorilor.
Ingrasamantul pentru muscate si folosirea lui, nu este singura conditie obligatorie pentru a avea o muscata frumoasa. Aveti nevoie de o genetica de calitate si de asigurarea nevoilor de apa, aer si soare corespunzatoare.
In speranta ca v-am fost de folos,
Va rugam sa nu ezitati sa ne contactati sa va sfatuim ce trebuie sa faceti pentru a inchide anul cu flori senzationale.

Cu drag voua,
Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Cum se ingrijesc muscatele iarna

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!