Muscate - Inmultire, butasi sau seminte

Muscate - Inmultire, butasi sau seminte
Inmultirea muscatelor se poate face prin butasi sau prin seminte. Ambele variante sunt relativ simplu de realizat. Totusi, tineti cont ca inmultirea acasa nu va garanteaza obtinerea unor flori de inalta calitate. Producatorii profesionisti beneficiaza de centre de dezvoltare si cercetare, de inalta tehnologie, astfel incat selectia genetica este mult mai buna.
Metodele de inmultire sunt identice pentru toate tipurile de muscate, fie ca vorbim de inmultire la muscate curgatoare sau drepte, muscate calliope sau englezesti. Totusi, unele au un anumit specific, pe care il vom detalia mai jos.

Muscata - Inmultire prin seminteMuscate Inmultire prin seminte
In acest caz, inarmati-va cu rabdare si verificati daca aveti conditiile obligatorii unei asemenea operatiuni.
Semintele de muscate nu au nevoie de lumina sa germineze. Ideal este sa le asezati pe un substrat special de inradacinare, foarte fin, si nu le ingropati la mai mult de 1cm adancime. Ele pot germina la intuneric chiar si pe un ziar umed.
Totusi, va sfatuim sa folositi tavite speciale de crestere, a caror gaurele sunt speciale sa lase apa sa se scurga rapid. Acestea au undeva la 2cm diametrul, suficient sa dezvolte planta pana la transplantarea in ghivece mai mari. Plasati tavitele la caldura, undeva la 16-18 grade ideal, mentineti umiditatea in substrat si asteptati cam 2 luni, cand plantele vor avea cateva frunze si sunt gata sa mearga in ghivece mai mari.
Urmatoarele ghivece, cand planta este pregatita, trebuie sa aiba undeva la 10-12cm diametrul. Folositi turba de buna calitate, adaugand ingrasamant cu eliberare controlata cu actiune pe2-3 saptamani si un al doilea pentru 2-3luni. Ele elibereaza diferit ingrasamantul, functie de temperatura si nevoile plantei. Plasati ghivecele la lumina si temperatura de 16-20 grade. Evitati caldura excesiva si soarel direct. Mentineti umiditatea in sol, dar nu excesiv. Aceasta perioada dureaza cam 2-3 luni, pana cand muscata va fi gata de crescut in exterior si suficient de matura.
Practic, inmultirea muscatelor curgatoare, sau drepte, prin seminte, necesita timp. Daca incepeti in Noiembrie-Decembrie, atunci aveti sanse sa puteti avea muscate suficient de dezvoltate sa le plasati afara in Aprilie-Mai.

Inmultire muscate prin butasi. Butasirea muscatelorMuscate Inmultire prin Butasi
Puteti face aceasta operatie cam oricand, inclusiv iarna. Tot secretul este in a asigura temperatura obligatorie de minim 16-18 grade, dar nu caldura excesiva si soare direct.
Taiati undeva la 7-10cm dintr-o planta matura si sanatoasa, o ramura, care sa nu fie lemnoasa (adica batrana) si curatati frunzele lasand doar cateva in varf. Taietura sa fie putin oblica.
Ideal este sa folositi o substanta de inradacinare de la o fitofarmacie. Inmuiati capatul taiat in ea si infigeti acest capat in turba. Folositi turba de buna calitate, care sa dreneze bine pamantul si totodata sa asigure umiditate constanta. Folositi ingrasaminte cu eliberare controlata cu perioada de 2-3 luni. Un astfel de butasi, va produce flori undeva dupa 3 luni, daca ii asigurati fertilizarea adecvata.
ATENTIE: folositi foarfece cu taiere rapida, care sa nu deterioreze butasul. Totodata dezinfectati foarte bine instrumentele de taiat. Riscati sa aduceti boli si virusi si butasul de muscata sa moara.
ATENTIE: prin inmultirea muscatelor prin butasi nu se obtine o planta de aceeasi calitate precum planta din care s-a prelevat butasul. Folositi ingrasaminte de foarte buna calitate, pentru a forta si a obtine inflorescente cat mai bogate.


Concluzie:
Cand se inmultesc muscatele? Prin butasi, cam oricand, prin seminte dureaza aproape 6 luni;
Muscata Curgatoare. Inmultire identica cu orice alt tip de muscata;
Care este metoda de inmultire a muscatelor mai facila? Prin butasi, dar nu garaneaza calitatea.

Cu drag,
Sera de Flori Camelia’s – Pepiniera Sibiu

 
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Cum se ingrijesc muscatele iarna

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!