Iata mai jos cateva sfaturi pentru activitatile de baza, functie de facilitatile de iernat pe care le aveti.
Cum se ingrijesc muscatele iarna in casa sau apartament
Cea mai simpla modalitate de pastra muscatele iarna este de a le aduce la interior, in case sau apartamente. Bineinteles acest lucru este facil daca detineti spatiu suficient si sunteti dispusi sa faceti acest lucru. Iata cum sa procedati:Toamna tarziu, inainte de primul inghet, cand temperatura medie coboara sub 7-8 grade noaptea iar plantele au inceput sa piarda din coloritul frunzelor si mai ales din flori, scoateti muscatele din locul in care le-ati avut in gradina si transplantati-le in ghivece de diametru 10-12cm. Asta in cazul in care nu le aveti deja in ghivece sau jardiniere de marime suficienta de a fi pozitionate in casa. Aveti grija la radacini sa nu de deteriorati foarte tare. Nu va fie frica, muscatele peste iarna sunt flori foarte rezistente.
Taiati ramurile cam la jumatate. In acest moment ati putea folosi butasii taiati pentru a produce alte flori pentru anul viitor. Insa, ca de fiecare data, avertizam ca o muscata inmultita prin acesti butasi nu va avea frumusetea si puterea plantei mame.
In cazul in care aveti plante vizibil bolnave, va recomandam sa nu va bateti capul si sa o aruncati, evitand astfel posibile alte probleme mult mai grave in timpul iernii.
Aplicati tratemente fitosanitare preventive, inainte de a le aduce in casa. Tratati muscatele pregatite de iarna, de boli si daunatori cu produse din farmaciile fitosanitare. Faceti acest lucru obligatoriu pentru a preintampina probleme ulterioare si o cheltuiala mai mare.
Inainte de a aduce in casa muscatele pentru iernat, va recomandam sa faceti o udare profunda. Ulterior va sfatuit sa faceti udari moderate si sa aveti mare grija la umiditate. In casa si apartamente, muscatele se pot inbolnavi datorita lipsei ventilatie sau a insuficientei acesteia, combinata cu umezeala excesiva.
Plasati ghivece in locuri cat mai luminoase posibile insa nu foarte calduroase. Muscatelor le place multa lumina si temperatura relativ scazuta, ideal fiind aproximativ 18 grade. O temperatura marita va face ca muscatele sa fie fortate si sa imbatraneasca prematur, riscand sa nu va bucurati de flori bogate in primavara si vara anului urmator.
Daca ingrijiti muscatele iarna in acest mod, fara a asigura lumina suficienta si caldura, face ca planta sa sufere, chiar sa moara si cu siguranta sa se inbolnaveasca.
In cazul in care nu detineti spatiu suficient pentru acest mod de pastrare peste iarna, va recomandam sa cititi mai jos modul de pastrare a muscatelor la intuneric (pivnite sau garaje)
Peste iarna, va rugam sa udati cu moderatie muscatele doar cand solul devine uscat (nu pastrati solul umed mereu) si totodata sa le “ciupiti” pentru a facilita ramificarea pana in primavara.
Cand iarna s-a terminat si pericolul de inghet a trecut, puteti scoate muscatele afara. Fertilizati si aplicati tratamentele fitosanitare preventive. Pentru detalii legate de activitatile din primavara va rugam sa apasati AICI pentru mai multe articole.
La orice semn de boala peste iarna, muscatele trebui tratate corespunzator. Altfel riscati sa le pierdeti si sa nu va bucurati de ele.
Cum se ingrijesc muscatele iarna in locuri intunecate
Aceaste facilitati implica doua posibile metode. Una in care se depoziteaza muscatele in ghivece in locurile intunecate, iar a doua metoda se aplica prin dezgroparea radacinilor muscatelor si uscarea acestora in pungi de hartie (pentru a absorbi umiditatea suplimentara). Ambele variante au avantaje si dezavantaje. Daca prima poate genera boli si daunatori in caz de neatentie si chiar moartea prin putrefactie, a doua poate duce direct la moartea muscatelor peste iarna.In cazul in care decideti sa incercati metoda ghivecelor cu muscate in pivnite sau locuri intunecate, va rugam sa tineti cont ca spatiul de depozitare sa permita iarna o buna aerisire si o umiditate cat mai mica. Sub nici o forma temperatura nu trebuie sa scada sub temperatura de inghet, iar ideal ar fi sa fie 7-10 grade.
Toamna, inainte de primul inghet, taiati muscatele cam la doua noduri de sol, aproximativ 10-15 cm maxim. Indepartati ramurile ce par moarte sau au devenit lemnoase.
Aplicati obligatoriu tratamentele preventive pentru boli si daunatori si udati bine. Plantele ce dau semne de boala ar fi bine sa fie indepartate pentru a evita posibile alte probleme.
Depozitati muscatele iarna, in ghivece, unele langa altele, in spatiile descrise mai sus si va rugam sa nu uitati de ele. Udati regulat, insa foarte moderat. Odata la cateva saptamani este suficient. Aerisiti spatiul ori de cate ori aveti posibilitatea. Lipsa de ventilatie si umiditatea poate aduce boli grave si chiar putrezirea radacinilor.
Primavara inspectati muscatele si vedeti daca au semne de boala sau moarte. Indepartati plantele cu probleme si efectuati pentru restul fertilizarea obligatorie si tratamentele fitosanitare.
Cum se ingrijesc muscatele iarna prin Metoda “Dezgroparii” radacinilor?
Aceasta metoda este asemanatoare cu cea anterioara cu deosebirea ca se face la “uscat”.
Astfel, inainte ca iarna sa vina cu primul inghet, se dezgropa muscatele taiate in felul descris mai sus, si se scutura pamantul de pe radacini. Se lasa la uscat pana se elimina umiditatea si tot surplusul de pamant. Nu uitati de tratamentele fitosanitare anterior de aceasta operatie.
Asezati muscatele in acest fel, in pungi de hartie, ideal fara sa se atinga una de alta. Aseazati-le cu radacinile in sus si le puteti atarna in acest fel in pivnite sau garaje.
Odata pe luna luati radacinile, scufundati-le in apa, uscati-le si asezati-le iar in pungi in pivnite.
In primavara, plantati, fertilizati si faceti tratamentele fitosanitare.
Asa cum am spus, ambele metode au avantaje si dezavantaje. In plus prin aceste metode, este nevoie de atentie si multa munca de intretinere, insa in acest fel muscatele iarna vor fi cu siguranta pastrate corespunzator.
Totusi, nu uitati ca nici o muscata nu va da acelasi nivel de flori si foliaj ca in primul an de viata. Structura lor devine mai lemnoasa, florile mai putin bogate si planta are un aspect putin mai “batran”.
In concluzie, va rugam ATENTIE marita la urmatorii factori esentiali pentru ca muscatele iarna sa aiba conditii ideale:
- Umiditatea solului si a aerului cat mai scazuta, in paralele cu o ventilatie cat mai buna.
- Tratamentele fitosanitare obligatorii
Cu drag,
Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu
Garden Center Sibiu - Poplaca
Pepiniera Camelia - Sibiu