Speram sa va fie utile toate acestea informatii.
Ingrijirea muscatelor
In primul rand trebuie sa lamurim daca discutam de plante noi sau de plante pastrate de anul trecut.Multi iubitori se asteapta ca muscatele pastrate dupa un an pe altul, sa aiba acelasi foliaj si inflorescenta ca in primul an de viata. Ei bine, din pacate, nu este corect. Cu timpul, muscatele capata un aspect batranesc, dezvoltand mai mult tulpina, mai putin foliaj si mai putina floare. Ideal ar fi ca in fiecare an sa achizitionati macar o parte dintre muscate ca flori noi, abia creeate, atentie, nu prin butasire.
Cand se scot muscatele afara primavara
Daca ati pastrat muscatele peste iarna, timpul ideal de a le scoate afara este dupa trecerea ultimilor ingheturi, cand temperatura medie exterioara a depasit pentru cel putin 3 zile consecutiv, 10 grade Celsius. Teoretic, in Romania, acest fapt se intampla cam dupa inceputul lunii Aprilie, uneori chiar luna Mai.
Ingrijirea muscatelor primavara si vara
Functie de unde ati cumparat muscatele, trebuie sa va asigurati ca acestea au inmagazinat in solul lor ingrasaminte cu eliberare controlata, intr-o formula echilibrata (parti egale de Azot, Fosfor si Potasiu). Totodata, prin apa sau prin stropire, folositi ingrasaminti hidrosolubili, pentru crestere si inflorire, bogati in Azot si Potasiu, iar daca planta este inca micuta si tocmai ati transplantat-o in ghivece mai mari sau chiar gradina, folositi ingrasaminti bogati in fosfor pentru primele 1-2 saptamani.Curatati permanent frunzele ingalbenite natural, dar nu inainte de a se usca complet. Ruperea prematura va facilita uscarea altora noi, prea repede.
Asigurati muscatelor apa suficienta (ATENTIE: in cazul muscatelor tiroleze, nevoia de apa este mult mai mica) si totodata o foarte buna ventilatie. Nu stropiti cu apa prea rece. Udati cu apa la temperatura ambientala.
Efectuati tratamente profilaxice fitosanitare. Vedeti capitolul cu bolile muscatelor.
Rupeti florile ofilite, astfel incat sa facilitati o noua inflorire. Nu lasati florile uscate nerupte, pentru ca blocati noile flori sa apara.
Taierea muscatelor
Ei bine, majoritatea iubitorilor de flori, atunci cand discuta de ingrijirea muscatelor, prefera sa efectueze o taiere pentru a facilita ramificatia. Tot in acest caz se poate realiza si inmultirea prin butasire, insa pentru acest capitol va invitam sa cititi mai jos toate detaliile.Taierea muscatelor nu trebuie sa se realizeze prea des. Taierea lor va bloca inflorirea acestora pentru cel putin 1 luna. Asa ca nu va recomandam sa o faceti mai mult de o data in primavara. Inmultirea muscatelor propriu-zisa, se poate face in toamna, cand splendoarea florilor a mai trecut si v-ati bucurat suficient de ele.
Ingrijirea muscatelor iarna
Ingrijirea muscatelor iarna se poate face prin trei metode, functie de spatiul in care doriti sa le depozitati si pe care il aveti la dispozitie (pivnite intunecate si uscate, garaje, sau in casa). Oricum, trebuie sa tineti cont ca indiferent de situatie, va recomandam sa efectuati pregatirea muscatelor pentru iarna intr-un mod cat mai temeinic. In ce consta? Curatati muscatele de orice uscaciune sau frunze moarte si efectuati un tratament fitosanitar cu substante fungice si cu insecticide. Udati temeinic planta, lasati apa sa se scurga si frunzele sa se usuce.Ingrijirea muscatelor iarna - in casa
Ei bine, este una din cele mai raspandite metode, mai ales cand nu detineti un numar foarte mare de flori si spatiul este suficient. Pastrati temperatura constant, ideal sa fie maxim 20-25 grade si florile vor ramane verzi toata iarna, ba chiar vor si inflori.O mare greseala in acest caz se face in ceea ce priveste pozitionarea in geamuri din fata caloriferelor. Caloriferele pot incinge muscatele la temperaturi de peste 30-35 grade, ceea ce duce la imbatranirea prematura sau chiar moartea plantei. Evitati aceste pozitionari pe cat posibil.
O a doua greseala tine de udare si ventilatie. Dat fiind ca in case sau apartamente, ingrijirea muscatelor nu se mai face in conditii de aer liber, trebuie sa aveti mare grija la curentii de aer de care au nevoie muscatele. In lipsa acestora, muscatele pot genera boli, precum putregaiul cenusiu. In acest scop, aerisiti incaperile cat mai bine, dar mai ales dupa ce udati, astfel incat sa nu stationeze apa pe frunze sau sa balteasca. Nu lasati farfurioarele sub ghivece pline de apa. Dupa udare, aruncati surplusul de apa.
Ingrijirea muscatelor iarna - in garaje sau camari
In cazul in care le depozitati in spatii reci, cum ar fi garajele sau camarile, trebuie sa aveti grija ca temperatura sa nu scada sub 5-7 grade Celsius.Asa cum am descris mai sus, efectuati inainte de depozitare, un tratament fitosanitar complet si udati abundent planta. Dupa ce s-a zvantat, puteti trece la depozitarea propriu-zisa. ATENTIE: in acest caz, udarile trebuie sa fie rare, la mai mult de 2-3 saptamani si sa fie facuta doar cu o cantitate mica de apa. Ventilati incaparea cat mai des cu putinta, pentru a evita putrezirea sau aparitia de mucegai pe planta.
In primavara, cand temperatura atmosferica permite, scoateti afara muscatele, taiati-le cam la 10-12cm inaltime si efectuati un nou tratament fitosanitar complet. Urmati apoi sfaturile de mai sus, legat de ingrijirea muscatelor primavara.
Ingijirea muscatelor iarna – in pivnite intunecate
Daca singurul mod in care le puteti pastra este acesta, ei bine, merge si asa. Taiati muscatele, in toamna, la 10-12 cm lungime, si efectuati un tratament fitosanitar complet. Udati, insa nu foarte mult. Nu adaugati nici un fel de ingrasamant.Depozitati muscatele in pivnite, insa aveti grija sa nu fie umezeala. Din cand in cand, odata la 2-3 saptamani, udati putin plantele. Doar putin. Nu lasati ca temperatuar sa coboare sub cea de inghet. Ventilati ori de cate ori este posibil pentru a evita aparitie mucegaiului.
In primavara, procedati intocmai ca la ingrijirea muscatelor primavara.
Inmultirea muscatelor
Inmultirea muscatelor se poate face prin doua metode. Cea mai simpla ar fi prin butasirea muscatelor iar a doua este inmultirea muscatelor prin seminte. Ambele variante sunt facile, aducand satisfactii, insa trebuie sa specificam ca nici una nu garanteaza obtinerii unor muscate de calitatea celor realizate de producatorii profesionisti. Acestia folosesc material genetic extrem de bine selectionat, in cele mai multe cazuri, avand intregi institutii de cercetare si patentare pentru munca lor.Inmultirea muscatelor prin seminte
Pentru Inmultirea muscatelor prin seminte este nevoie de rabdare si conditii speciale. Astfel, semintele se umezesc si se aseaza pe un pat de hartie sau turba. Nu au nevoie de lumina ca sa germineze. Daca le puneti in turba, sa fie speciala pentru insamantare, si sa nu le ingropati mai mult de 1 cm. Dupa germinare, cand planta are cateva frunzulite, puteti trece la transplantarea in alveole de crestere, asta daca nu le-ati pus direct in tavite speciale de crestere a rasadurilor de flori.Dupa aproximativ 1-2 luni de la momentul plantarii semintelor, veti obtine o plantuta gata sa fie transplantata in mediul sau final (ghivece sau jardiniere), iar pentru a deveni planta matura, are nevoie de alte 2-3 luni de la acest moment.
Temperaturile in aceasta perioada ar fi bine sa fie cam la 16-18 grade, insa incaperile trebuie neaparat sa fie bine ventilate, astfel puteti sa pierdeti toate noile plante, in combinatie cu umiditatea excesiva, prin putrezirea tulpinilor.
Pe perioada germinarii, semintele muscatelor nu au nevoie decat de apa, insa dupa germinare, trebuie sa folositi un ingrasamant bogat in Fosfor, pentru dezvoltarea radacinilor. Dupa ce plantele au trecut de faza de transplantare, folositi un ingrasamnat bogat in fosfor si potasiu. Astfel facilitati concomitent, cresterea radacinilor si cresterea plantei.
Butasirea muscatelor, inmultirea muscatelor prin butasi
Teoretic butasirea muscatelor se poate realiza cam tot timpul anului, atat timp cat se asigura temperaturi corecte (medie de 15-20 grade) si umuditate. Dintr-o planta matura se taie cam 7-10 cm dintr-o ramura si se curata partea de jos, lasandu-se cateva frunze spre varf. Partea de jos trebuie inmuiata intr-o substanta de inradacinare, care asigura butasului mai multa forta si se infige direct intr-o turba de calitate. Dupa cateva saptamani o noua planta va creste din butasul vostru, initial dezvoltand radacini, iar ulterior dezvoltand foliaj. Dupa 2-3 luni, muscata obtinuta prin butasire, ar trebui sa infloreasca.ATENTIE: niciodata prin inmultirea muscatelor prin butasi nu se obtine o planta de aceeasi calitate ca planta mama. Intotdeauna foliajul si inflorescenta va fi mult inferioara plantei initiale, mai ales daca aceasta a fost una originara, de la un producator renumit.
Daunatorii si Bolile Muscatelor
Muscatelor le place apa, insa nu in exces. Din aceasta cauza si una din cele mai cunoscute boli vine din acest motiv. In lipsa unei ventilatii corespunzatoare, a umiditatii prea mari sau a stationarii apei pe frunze, muscatele fac boala "botrytis", sau popular, "putregaiul cenusiu".Tot din categoria bolilor din cauza umiditatii, a temperaturilor prea scazute combinate cu stationarea apei pe frunze, apare "fainarea". "Putregaiul alb".
Ambele boli se trateaza cu substante fungicide din orice farmacie fitosanitara. Va rugam insistent sa respectati cu strictete concentratiile de pe flacoanele ce le cumparati. O cantitate mai mare de substanta nu asigura o vindecare mai rapida, ba din contra, poate ucide planta.
ATENTIE: sa nu confundati ingalbenirea naturala a frunzelor cu o boala. Toate muscatele, pe masura ce cresc, dezvolta frunze noi, iar cele vechi si batrane se ofilesc incet. Acestea trebuie indepartate doar cand au capatat o culoare galbena complet.
Tratamentele profilaxice sunt cele mai bune. In mod normal, dupa fiecare ploaie mai abundenta, muscatelor ar trebui sa le fie aplicat un tratament fitosanitar. Oricum, odata la 3-4 saptamani, daca aplicati tratamentele, scapati de majoritatea bolilor muscatelor.
Bolile muscatelor de origine bacteriana sunt imposibil de tratat. Astfel puteti sa le recunoasteti prin asemanarea relativa cu Botrytis, insa aspectul este diferit. O boala bacteriana la frunze este sub forma de pustule, maro si negre, ce duc la distrugerea frunzei, asemanator cu putregaiul cenusiu. Aceasta boala nu poate fi tratata si trebuie neaparat indepartata muscata din zona, prin distrugerea completa a ei. Acelasi tip de boala bacteriana se manifesta si prin anomalii, sau malformatii, pe tulpina muscatelor. Si in acest caz trebuie indepartate plantele de urgenta.
ATENTIE: retineti ca majoritatea dintre bolile muscatelor este generata de udarea excesiva, udarea cu apa prea rece (udarea muscatelor trebuie sa se faca cu o apa la temperatura ambientala), lipsa corespunzatoare de ventilatie (mai ales in cazul muscatelor in iarna si tinute in casa).
Daunatorii muscatelor - ei bine, pot fi multi, mai ales cand sunt crescute in gradina sau sunt batrane. Astfel, putem intalni musculita alba de sera (extrem de greu de indepartat) sau cele mai intalnite, afidele, micile insecte albe, ce ajung sa innabuse frunzele. Studiati periodic muscatele, mai ales daca aveti mai multe plante in casa sau gradina. Afidele incep sa-si faca aparitie, in general, pe spatele frunzelor, fiind destul de greu de reperat in prima faza.
Ca si in cazul bolilor, tratamentele preventive sunt cele mai utile. Tratamentele cu substante insecticide pot fi, in majoritate, combinate cu cele fungice, asa ca nu veti pierde mult timp pentru asta. Efectuati, regulat, pentru profilaxie, cam la 3-4 saptamani minim, daca boala sau daunatorii nu isi fac apartia.
In speranta ca v-am fost de folos, asteptam orice intrebari suplimentare, pe email sau prin mesaje si va dorim sa aveti cele mai frumoase muscate din lume. Suntem siguri ca ghidul nostru, despre inmultirea si ingrijirea muscatelor, va va util.
Echipa Sera de Flori Camelia's - Sibiu
Garden Center Sibiu - Poplaca