Cand se planteaza bulbii de lalele - Primavara si Toamna

Cand se planteaza bulbii de lalele - Primavara si Toamna
Cum si cand se efectueza plantarea bulbilor de lalele? Primavara sau toamna? Cand se scot bulbii de lalele? Cum alegem locul si solul? Sau ce boli dezvolta lalelele? Fie ca vorbim despre ingrijirea lalelelor sau inmultirea acestora, noi am descris mai jos, cat mai detaliat, cateva sfaturi esentiale pentru a va bucura de aceste flori minunate. Plantarea bulbilor de lalele ar trebui sa fie o activitate pentru intreaga familie, moment de bucurie si de petrecere a timpului liber alaturi de copiii vostri, fiind o activitate educativa si placuta.

Cum alegem locatia si solul pentru plantarea lalelelor

Lalelelor le place un sol afanat. In acest sens, sapati locul in care ati decis sa plantati lalelele, cel putin la o adancime de 20-30 cm (cam cat o casma) si maruntiti bine. In acest fel bulbii de lalele vor dezvolta o radacina mai puternica si va ajuta la inmultirea acestora.
Locul in care plantati trebuie sa fie unul care sa nu retina apa de ploaie. Practic atunci cand ploua, apa sa nu stationeze si sa riscati putrezirea bulbilor sau sa se inbolnaveasca.
Daca locul pe care doriti este de acest gen, puteti supra-inalta zona de pamant, macar cu 5-10 cm, astfel incat sa facilitati evacuarea apei pluviale.
Alegeti un loc insorit. Lalele sunt mari iubitoare de lumina.

ATENTIE: bulbii de lalele contin toate substantele necesare dezvoltarii florilor. Normal, daca ati achizitionat bulbi de calitate, nu au nevoie decat de apa pentru a creste. Totusi, daca doriti inmultirea acestora, va recomandam sa adaugati, in solul folosit, un ingrasamant cu eliberare controlata de tipul echilibrant (Azotul, Fosforul si Potasiu sa fie in proportii egale, sau intr-un raport de 1-2-2 parti). Acest ingrasamant va ajuta, ulterior infloririi, dezvoltarea si inmultirea bulbilor. Acest aspect este obligatoriu atunci cand doriti plantarea bulbilor de lalele in ghivece si containere si mai ales cand doriti inmultirea in acest spatiu.

Cand se planteaza bulbii de lalele - Toamna

In ce luna se planteaza bulbii de lalele?

Cel mai bine se realizeaza plantarea bulbilor de lalele toamna. Perioada optima pentru a face acest lucru este dupa jumatatea toamnei, practic incepand cu luna Octombrie. Nu este indicat sa intarzati foarte mult plantarea lalelelor toamna, datorita riscului de a prinde primul inghet cu bulbii nepregatiti. Astfel ca evitati sa intrati prea mult in luna Decembrie, dat fiind ca in Romania sunt ingheturi chiar si la inceputul acestei luni.

Cum se planteaza lalele?

Plantarea lalelelor toamna se face la o adancime de 2-3 ori mai mare decat marimea bulbului. Adancimea de plantare este foarte importanta, pentru ca nerespectarea ei poate duce la inghetarea bulbilor de lalele (daca sunt prea la suprafata) sau, contrariul, intarzierea inflorii sau pur si simplu neinflorirea, in cazul in care sunt prea adanc ingropati.
Distanta intre randurile de lalele sa fie de aproximativ 20 cm, iar intre bulbii din acelasi rand sa nu fie mai aproape de 5-10 cm. Daca inghesuiti bulbii prea mult, riscati ca acestia sa nu infloreasca, sau cel mai adesea, sa nu se poata dezvolta si sa se inmulteasca.
Plantarea lalelelor toamna, necesita obligatoriu acoperirea zonei in care ati ingropat bulbii cu paie sau folie de mulcire, pentru a preveni inghetul acestora. Multi iubitori de lalele nu efectueaza aceasta operatiune, depinzand foarte mult de regiunea in care faceti parte, insa riscurile sunt mari.
Dupa plantarea bulbilor de lalele, se uda locul in mod abundent si ulterior nu se mai uda pana in primavara. Doar in conditii de seceta extrema, pe timpul iernii, se incep udarile, rar, in perioada in care gerul nu isi face aparitia.

Cand se planteaza bulbii de lalele - Primavara

Plantarea lalelelor Primavara: de evitat

Plantarea bulbilor de lalele in gradina, primavara se face exact ca si toamna, cu mentiunea expresa legata de adancimea de plantare. Cu cat veti ingropa mai adanc bulbii lalelelor, cu atat acestea vor intarzia sa rasara. Dat fiind ca riscul de inghet nu exista, puteti planta bulbii la maxim 2 adancimi din dimensiunea lor.
ATENTIE: plantarea lalelelor primavara se face doar dupa ce a trecut riscul de inghet. In mod normal dupa cel putin luna Martie. Conteaza foarte mult zona in care locuiti. Nu plantati primavara lalelele prea tarziu, pentru ca temperaturile exterioare vor face ca floarea sa moara prematur. Conditiile ideale de crestere si inflorire a lalelei este de 20 grade Celsius ziua si 10-12 grade noaptea.
Udati bulbii de lalele foarte bine, dupa plantare si in mod regulat ulterior, functie de ploile cazute. Atentie, nu au nevoie de umiditate in exces si respectati intocmai instructiunile, de mai sus, legate de alegerea locului si solului de plantare.
ATENTIE: daca ati cumparat bulbii de toamna, acestia trebuie pastrati la loc uscat si rece. Sub 7-8 grade Celsius, pana la un minim de 4-5 grade. Se pot tine pur si simplu in frigider, insa nu impreuna cu mere. Daca ati cumparat bulbii primavara, atunci asigurati-va ca acestia au avut perioada de "iarna", de cel putin 8-10 saptamani, descrisa mai sus, pentru ca altfel nu vor inflori sau vor inflori anemic.
Se pot planta bulbii de lalele primavara? Ei bine, raspunsul este Da, dar mare grija la toare detaliile de mai sus.

Cand se planteaza bulbii de lalele in ghiveci

Procedura de plantare a bulbilor de lalele in ghiveci este identica cu cea din sol, descrisa mai sus. Diferenta este data de locul in care sunt puse ghivecele la "iernat". De exemplu, noi, la Sera de Flori Camelia's Sibiu, avem frigidere uriase, unde intra sute de mii de astfel de ghivece, insa, testele le-am facut si acasa, initial, in propriul frigider, ceea ce va recomandam si voua. Ori, pur si simplu ingropati ghiveciul undeva afara, astfel incat sa beneficieze de o perioada minima de 14 saptamani de frig, dar sa nu inghete.

Ingrijirea lalelelor

Dupa ce ati efectuat plantarea lalelelor, bulbii acestora, au nevoie de 2-4 saptamani pentru a inflori (in cazul plantarii de primavara). In cazul celor plantati in toamna, vor inflori functie de conditiile atmosferice exterioare si adancimea de plantare.
Asa cum am spus, daca urmariti inmultirea acestora, folositi ingrasamant granulat, cu eliberare controlata, pentru a ajuta bulbii sa se dezvolte.
Dupa inflorire, puteti opta sa taiati florile si sa le folositit in aranjamente florale in casa, sa le pastrati in glastre sau pur si simplu sa lasati florile sa se dezvolte in gradina, normal.
ATENTIE: Daca doriti sa inmultiti bulbii sau pur si simplu doriti sa infloreasca si anul urmator, daca taiati floarea, va atragem atentia ca nu trebuie sa taiati si frunzele acestora.
Teoretic lalelele nu prea au nevoie sa fie udate. Ploaie de primavara si zapada de iarna, ar trebui sa fie suficienta. Totusi, daca aveti ierni sau primaveri secetoase, va rugam sa le udati cu incredere, fara sa faceti exces. Apa nu are voie sa stationeze in locul in care ati plantat bulbii de lalele.

Inmultirea lalelelor - prin seminte

Inmultirea prin seminte nu o recomandam. Sunt atat de multe soiuri hibride, incat doar un foarte bun cunoscator se va descura sa colecteze seminte de la soiuri corespunzatoare. Daca incercati, tineti cont ca semintele se recolteaza cand floarea se usuca complet. In plus semintele dezvolta in cativa ani bulbi capabili sa infloreasca. Aveti nevoie sa ingropati si sa dezgropati cateva veri, consecutive, pentru a putea atinge acest obiectiv.

Cand se scot bulbii de lalele

Inmultirea lalelelor prin bulbi este cel mai simplu lucru de realizat. Dupa inflorire, lasati sa treaca cel putin 6 saptamani pana dezgropati bulbii. Daca ati taiat florile, va rugam sa nu uitati sa nu taiati frunzele si sa le lasati sa se usuce natural.
In pamant, daca ati lasat distanta corecta intre randurile de lalele, veti dezgropa bulbul initial, mama, care este cel mai mare si, legati ombilical gasiti puii mai mici.
Cum se pastreaza bulbii de lalele?
Dezgropati cu grija totii bulbii, fara sa-i loviti si depozitatii la un loc umbros si uscat, cu temperaturi constante de 20-25 grade, ideal in pungi de hartie cu gaurele, sau rumegus perfect uscat, intr-un loc bine ventilat. Toamna sau primavara, efectuati plantarea bulbilor de lalele conform celor descrise mai sus.
Nu lasati bulbii in pamant de la un an la altul. Daca faceti acest lucru, incet ,incet, bulbii se vor pierde. Acest lucru se intampla datorita "inghesuielii" dar si a faptului ca prin crestere nu se mai respecta adancimea corecta de plantare. In acest caz, plantarea lalelelor este extrem de importanta.

Cand infloresc lalele?
Ei bine, infloresc cam in 4-6 saptamani din momentul cand primesc in medie 10-15 grade ziua. Perioada poate fi prelungita daca perioada de frig este mai mare, sau scazuta, daca primesc mai multa caldura. Insa lalelele infloresc cam in 4 saptamani minim, chiar daca beneficiaza si de temperaturi de 20 grade ziua si noaptea. Mai repede, sunt doar cateva soiuri programate genetic sa faca acest lucru, insa nu este foarte recomandat, dat fiind ca este afectata cresterea sanatoasa a acestora.

Bolile lalelelor

Majoritatea bolilor, pleaca de la calitatea bulbilor de lalele si modul de depozitare a acestora. Ideal ar fi sa efectuati un tratament cu fungicide, direct pe bulbi, chiar inainte de plantare.
Oricum, inlaturati toti bulbii ce au urme de lovituri, sunt moi la atingere sau au urme de mucegai. Va va scuti de neplaceri ulterioare.
Daca faceti acet lucru si efectuati plantarea lalelelor corect, nu ar trebui sa aveti nici o problema.
Speram ca v-am fost de folos cu toate informatiile legate de plantarea bulbilor de lalele si promitem ca vom reveni si cu alte informatii legat de cresterea acestora.

Cu drag voua,
Echipa Sera de Flori Camelia's
Garden Center Sibiu - Poplaca
Pepiniera Sibiu Camelia's
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!