Floarea Camelia - Ingrijire, Intretinere (Camellia Japonica) Inmultire, Plantare

Floarea Camelia - Ingrijire, Intretinere (Camellia Japonica) Inmultire, Plantare
Camelia o floare usor de ingrijit... Iata un ghid complet despre ingrijirea, intretinerea, inmultirea acesteia, diferentele intre tipurile de Camelii, Camellia Japonica si hibrizii sai. Nevoile de temperatura, umiditate, sol si multe alte detalii, alaturi de multe raspunsuri la intrebari primite de la clientii nostrii, le gasiti toate in randurile de mai jos.

Camelia – floare de apartament?

Da, raspunsul este cu siguranta da! Insa, trebuie sa tineti cont de cateva chestiuni foarte importante. Pentru toate sfaturile detaliate de ingrijire, va rugam sa cititi randurile de mai jos, insa ca principale reguli de respectat, in cazul in care discutam de floarea camelia ca floare de apartament, tineti cont de:
  • Camelia are nevoie de foarte multa lumina. Camellia Japonica nu suporta razele directe ale soarelui, pe cand hibrizii si Camelia Sasanqua pot suporta bine razele directe. Cititi mai jos care sunt diferentele majore intre aceste specii.
  • Camelia nu suporta curentii puternici de aer, asa ca aveti grija unde o plasati in casa.
  • Camelia are nevoi speciale de temperatura. Mare grija pe timpul iernii. In apartamente este mult mai greu de gestionata aceasta problema.
  • Umiditatea, in cazul cameliei ca floare de interior, trebuie foarte bine controlata, dat fiind ca evaporarea este mult mai lenta.

Camelie in ghiveci

In Romania, Camelia nu poate fi cultivata decat in ghivece, atata ca planta de apartament cat si ca planta de exterior. In mediul exterior, din cauza frigului din iarna, sansele de a muri sunt 100%. Cititi toate sfaturile de mai jos, care sunt pretabile 100% pentru cazul cameliei in ghivece si va asiguram ca veti avea succesul cautat.

Camelia – floare de exterior?

Ei bine, Da!, raspunsul este ca da! Insa tineti cont de sfaturile urmatoare si de faptul ca nu puteti sa o cultivati decat in ghivece. Ghivecele pot fi plasate pe terase, in gradina sau balcoane, fara probleme. Doar tineti cont de regulile de crestere si mai ales de temperaturi si va veti bucura de o camelie cu adevarat perena. Camelia ca floare de gradina poate fi chiar si ingropata, insa cu tot cu ghiveci, astfel incat sa puteti sa dezgropati ,in toamna, ghiveciul si sa-l duceti la adapost.

Floarea Camelia – Ingrijire

Ingrijirea Cameliei este simpla, insa trebuie sa respectati cateva reguli principale. Probabil o sa auziti ca este o planta dificila, cu probleme, greu de intretinut. Ei bine, nu suntem de acord, greutatea unora venind din faptul ca este dintr-o alta clasa de flori si are nevoi diferite. Odata intelese, camelia se va dovedi o planta extrem de usor de cultivat si ingrijit.
  • In primul rand tineti cont de aciditatea solului. Camelia, are nevoie de un sol acid, cuprins intre pH 5.1 si 6.0. Acesta inseamna un sol acid. Un pH intre 6.1 si 7.0, inseamna un sol putin acid. Majoritatea plantelor de gradina, cele mai populare din Romania, au nevoie de un sol semi-acid, cuprins intre pH 5.5 si 6.5, dar Camelia se simte perfect la 5.1-5.5, si suporta pana la 6.0. Pentru a nu creea un intreg compendiu stiintific, va sfatuim sa folositi turba speciala, de calitate, din comert, avand specificata aciditatea. In acest fel evitati cele mai multe posibile probleme. Orice alta solutie indicata, este una imprevizibila si ar necesita o analiza a aciditatii solului, ceea ce nu este la indemana oricarei persoane.
  • Tot legat de aciditatea solului, este si problema apei folosite. Astfel, apa de la reteaua normala, poate creste aciditatea solului, asa cum si ingrasamintele in exces pot face acelasi lucru. Pentru stabilizare, se recomanda folosirea a cat mai multa apa de ploaie.
  • O a doua regula importanta, este ca floarea camelia are nevoie sa fie transplantata periodic, avand nevoie de spatiu sa poata creste. Recomandam ca, an de an, sa se creasca dimesiunea ghiveciului in care este crescuta, insa sa nu se exagereze. Un ghiveci prea mare pentru proportiile plantei, poate sa aduca probleme radacinilor, printr-o umiditate prea mare si, implicit, probleme intregii plante. Astfel, mariti an de an, ghiveciul cam cu 2-3 cm, in diametru, pe an, eventual maxim 5cm, insa nu mai mult.
  • Puteti pastra ghiveciul, de la un an la altul, insa nu va recomandam mai mult de doi ani consecutivi. Oricum, in acest caz, inlocuiti turba de la suprafata ghiveciului si puneti una noua si proaspata. Sapati cam 5 cm in adancime si aruncati turba veche. Adaugati una noua, eventual cu ingrasamant cu eliberare controlata, cel sub forma de bilute. Aveti grija sa nu afectati radacinile prin aceasta operatie. ATENTIE: aceasta operatie se poate face doar primavara tarziu, spre vara, cand florile au disparut.
  • Pamatul din ghiveci nu se lasa niciodata sa se usuce. In perioada de inflorire, mariti udarile, iar in perioada calda, cand planta acumuleaza substantele nutritive, stropiti cu pulverizatorul frunzele, chiar si de doua ori pe zi.
  • Adaugati substante nutritive, an de an, doar in perioada imediat dupa inflorire, pana la aparitia primilor muguri florali, insa nu mai tarziu de luna august.
  • Aduceti floarea camelia la interior, inainte ca vremea de afara sa inceapa sa aiba schimbari bruste de temperatura, mai ales toamna. In cazul unei temperaturi prea reci, camelia poate pierde chiar si toti mugurii de flori, iar din aceasta cauza sa ratati un intreg sezon de inflorire.
  • Plasati camelia intr-un loc foarte luminos, insa ferit de razele directe ale soarelui. Daca este in gradina, plasati-o sub umbra pomilor, a gardului sau casei. Tineti cont, totusi de specia pe care o cresteti. Astfel Camellia Japonica nu suporta razele de soare, directe, aproape deloc, pe cand Camellia Sasanqua poate suporta destul de bine. Hibrizii creeati din aceste doua specii, pot fi de diverse tipuri, astfel ca va recomandam sa intrebati producatorii de conditiile exacte de crestere, in ceea ce priveste lumina necesara. Oricum, ca si conditii generale, evitati expunerea directa la soare.

Camelia – Ingrijire Iarna

Iarna, pentru Camelia, este perioada de intrare in faza de repaus si apoi in cea de inflorire. Mugurii florilor formati in perioada de vara, cand inmagazineaza toate substantele nutritive, acum se dezvolta si vor incepe inflorirea la inceputul primaverii, foarte devreme ( chiar Ianuarie - Februarie), asta in cazul speciei Camellia Japonica.
In cazul Camellia Sasanqua, inflorirea se face in toamna, tarziu, pana in iarna.
Iarna, Camelia, trebuie ferita de inghet si de temperaturile scazute. Ideal pentru aceasta floare, este o temperatura in jur de 10 grade. Camelia nu suporta temperaturi mai joase de 5-7 grade, asa ca trebuie sa-i gasisti un loc special pentru iernat.
Mama mea, draga de ea, care este acum departe in Australia (sunt curios sa vad daca ma suna sa-mi spuna ca a citit aceste randuri), in Bucuresti, cultiva camelia iarna intr-o mica incapere neincalzita, din interiorul casei, insa foarte bine luminata.
Astfel, va recomandam, sa tineti ghivecele de camelii in solarii protejate, iluminatoare, garaje cu geamuri, etc. conditia de baza este sa aiba multa lumina si temperaturile scazute, insa sub nici o forma sub 5-7 grade.
Udati cu moderatie planta, insa nu excesiv, ea nu are nevoie in aceasta perioada de foarte multa apa, insa tineti pamantul din ghiveci permanent reavan.
ATENTIE: in perioada de iarna, camelia nu are nevoie de ingrasaminte. Ea isi acumuleaza substantele necesare, in perioada de vara, imediat dupa finalizarea infloririi.
Evitati schimbarea pozitiei cameliei, mai ales in perioada de inflorire si evitati schimbarile bruste de temperatura. Dupa trecerea frigului, nu va grabiti sa o expuneti brusc la temperaturi ridicate.

Camellia Japonica de gradina – Ingrijire

Toate sfaturile din prezentul articol sunt pretabile 100% pentru ingrijirea Cameliei Japonica, dat fiind ca este cea mai populara din Romania. Camellia Sasanqua, se gaseste in Romania, mai mult ca planta de apartament sau floare de camera, dat fiind ca infloreste in perioada cand conditiile atmosferice de la noi se strica si fac improprie cresterea cameliei afara, fie si in ghiveci.
Ce trebuie sa tineti cont, in cazul Camellia Sasanqua, este ca infloreste in toamna si bobocii de flori se formeaza intr-o perioada diferita de Camellia Japonica. Astfel, operatiile de taiere, fertilizare, etc, se inverseaza.

Floare Camelia – Intretinere

Taiati si dati forma cameliei, doar primavara, dupa caderea florilor. Faceti aceasta operatie acum, pentru a evita sa pierdeti un intreg sezon de inflorire. Taierea se poate face fara probleme, functie de nevoile voastre.
Fertilizati, maxim la doua saptamani, insa doar in primavara, pana vara.
Schimbati ghiveciul periodic, asa cum am descris in acest articol. Puteti tunde radacinile, cam 5-10cm, pentru a le regenera.
(Camelia) - Camellia Japonica – inmultire
Camelia, de orice tip, se poate inmulti usor, prin seminte sau prin butasi. Exista si alte solutii mai complicate, care necesita cunostinte avansate (precum altoirea completa, prin taierea intregii plante si altoirea cu o alta, etc). Inmultirea prin seminte si prin butasi, este insa la indemana oricarui iubitor de flori sa faca acest lucru si este chiar recomandat sa incercati, pentru propria satisfactie.

Inmultirea Cameliei prin seminte

Luati in considerare ca nu orice seminte de Camelia sunt productive. Problema apare mai ales la hibrizii noi creeati in laboratoare. Astfel, ca este posibil, in cazul in care colectati semintele singuri, sa nu reusiti sa produceti flori. Folositi doar seminte de la producatori renumiti si nu veti gresi. Insa, luati in considerare ca din seminte, cameliei, ii trebuie multi ani sa produca flori (chiar si 8 ani). Din aceasta cauza, doar daca nu sunteti un impatimit al horticulturii, va recomandam sa incercati varianta prin butasire.

Inmultirea Cameliei prin butasi

Inmultirea prin butasi se poate face in doua perioade distincte. Primavara, vara si toamna, tarziu.
Primavara, inmultirea cameliei prin butasi, se poate face prin taierea unei ramuri tinere (se poate vedea dupa culoarea acesteia si duritatea lemnului). Taiati ramura chiar sub nivelul unei frunze. Butasul ales trebuie sa aiba cativa centimetrii si minim 5 frunze pe el. Se indeparteaza complet toate frunzele de la baza si se lasa doar primele doua din varf. Acestea ultime ramase, se taie longitudinal. Practic se injumatatesc frunzele. Partea de jos a butasului, se taie intr-un unghi de 60 grade. ATENTIE: folositi doar unelte cu taiere rapida si dezinfectate. Puteti imbolnavi planta mama cat si butasul.
Butasul astfel obtinut se inmoaie intr-o solutie de inradacinare si se ingroapa pana la 30-40% din el, in turba speciala de insamantare cu pH Acid. Se mentine umed permanent si in cat mai multa lumina, la temperatura medie de 20-25 grade si ar trebui sa se transforme intr-o noua planta cam in 2-3 luni. Dupa doua luni, puteti testa gradul de inradacinare, tragand usor de el.
Inmultirea prin butasi se poate face si toamna, insa se foloseste un butas luat dintr-o ramura batrana, cu lemn tare. Toamna tehnica este identica, insa se poate acoperi mediul de crestere a butasului cu un pahar, sau capac de plastic, pentru mentinerea temperaturii si mai ales a umiditatii.

Camelia - Boli si Daunatori

In conditii de crestere in mediul sau natural, floarea camelia este o floare rezistenta la boli si daunatori, care nu genereaza probleme deosebite. Din pacate, dat fiind ca singura solutie de a creste aceasta floare, in Romania, este in ghiveci, ca planta de apartament sau ca floare de gradina, si problemele intampinate de crescatori sunt mai multe.

Camelia – Ingrijire Boli

Majoritatea bolilor in cazul cameliei, sunt generate de conditiile de crestere. Astfel tineti cont de aspectele de ingrijire a cameliei (toate fiind detaliate in randurile de mai sus, in cadrul fiecarui subcapitol al prezentului articol):
  • pH-ul solului in care o cultivati sa fie unul acid (pH 5.1-6.0)
  • feriti floarea camelia de frig in timpul iernii. Daca planta este afectata de frig, frunzele tinere vor fi maronite pe mijlocul lor. Nu exista decat solutia de indeparta aceste frunze si feriti planta de frig
  • feriti planta de caldura excesiva si raze puternice ale soarelui. In caz de arsuri, frunzele vor arata efectiv ca arse, cu pete maro-inchis, dinspre varf. Nu exista solutie, decat sa indepartati frunzele si sa feriti planta de caldura excesiva.
  • Nu udati in exces floarea camelia. In caz de supra-udare, pot aparea mici puncte maronii pe frunze, foarte dese. Eliminati umiditatea excesiva din sol, prin udari mai rare, sau udari mai putin intense.
  • Camelia, poate suferi dupa transplantare. Daca s-a facut intr-un alt sezon decat cel recomandat (vezi mai sus), sau s-a transplantat intr-un ghiveci cu boli sau prea mare. Deasemenea, supra-incalzirea ghiveciului poate arde radacinile si sa afecteze planta.
  • Decolorarea frunzelor de camelie poate insemna multe probleme. Insa, in general, aceste simtome vin in urma unor deficiente de macroelemente din sol, de aciditate prea mare sau prea mica, sau o suprafertilizare. Respectati instructiunile de la capitolul “ingrijire camelia”.
  • Diverse tipuri de “ciuperci, fungi pot afecta frunzele cameliei. Atentie sa nu se confunde cu arsura de la frig sau de la caldura. Daca petele maro se maresc si devin negre, cu siguranta este vorba de o boala fungica, ce se trateaza pe baza chimica. Tratemente se gasesc in orice farmacie fitosanitara. ATENTIE: respectati cu strictete proportiile de diluare a substantelor, pentru ca o concentratie mai mare nu vindeca planta mai repede, ba din contra, o poate omora.

Camelia – Daunatori

Daunatorii se trateaza chimic si se elimina relativ usor. Ar fi bine sa faceti si tratamente preventive, mai ales daca aveti si alte plante, in gradina, balcon sau apartament, cum de altfel este bine sa aplicati tratamente preventive pentru toate plantele pe care le cultivati.
La floarea camelia puteti intalni:
Afide (micile insecte aproape invizibile, de pe spatele frunzelor, de culoare alba)
Paduchi de frunze, mici gandacei verzui, numerosi, care sunt extrem de distrugatori.

Floare Camelia – Pret

Pretul unei flori camelia, fie ea camellia japonica sau Sasanqua, variaza foarte mult. Trebuie sa luati in considerare mai multi factori:
Varsta plantei (in general se vand plante tinere, in ghivece mici (12-15cm diametrul), al carui pret nu ar trebui sa depaseasca 15-25 ron. O planta matura, sau care are mai mult de 1 an, are si dimensiunea mai mare, poate ajunge si la cateva sute de ron.
Marimea si tipul de ghiveci. Ghivecele mici sunt ieftine, insa o floare camelia matura, sau care are mai multi ani, nu poate sa se dezvolte decat intr-un ghiveci pe masura, care are si pretul mult mai mare.
In concluzie, pentru a afla un pret corect pentru o floare camelia, informati-va corespunzator asupra a ceea ce veti achizitiona, iar daca nu este foarte clar, cereti lamuriri suplimentare.

Floare Camelia – Imagini

Am selectat pentru voi, unele din cele mai frumoase forme si culori de camellia japonica sau hibrizi sai.

Specii de Camelii

Sunt sute de soiuri de flori Camelia, majoritatea fiind hibrizi. Totusi, o impartire orientativa poate fi realizata astfel: Soiuri de Camelii ornamentale si Soiuri din care se poate recolta parti de planta pentru ceai (frunze sau flori, depinde de soiul florilor de camelie).
Principalele soiuri de flori Camelia, ornamentale sunt:
Camellia Japonica – Poate creste pana la 4-5 m inaltime, in mediul sau natural, avand florile la origine, rosii. In ghivece si in mediul din Romania, cu o buna ingrijire, poate depasi si doi metrii. Inflorirea acesteia este la finalul iernii, pana primavara tarziu. Camellia Japonica, este tipul de floare camelia caruia nu-i place pozitionarea in soare direct si puternic.
Camellia Sasanqua - Este tipul de floare Camelia care accepta o pozitionare in soare, desi, in cazul Romaniei, este indicat sa se evite, pe cat posibil. Diferenta fata de Camellia Japonica, este ca acest tip de Camelia infloreste toamna, pana in iarna.
Din cele doua soiuri de flori Camelia, au fost realizate cateva sute de soiuri hibrizi, de diverse nuante, comportamente, forme si marimi de flori, etc.
Camellia Sinensis este specia din genul florilor de Camelia, care este cultivata pentru producerea ceaiului. Procedeele sunt diferite de la tara la tara si promitem ca vom dezvolta acest subiect intr-un alt articol.
Cam acestea au fost sfaturile noastre pentru floarea camelia, ca floare de apartament sau gradina. In cazul in care aveti nevoie de sfaturi mai detaliate despre ingrijire, inmultire, transplantare, etc, va rugam sa nu ezitati sa ne scrieti direct.

Cu drag voua,
Echipa Sera de Flori Camelia’s Sibiu
Garden Center Sibiu - Poplaca
Pepiniera Camelia - Sibiu
Postarea urmatoare Postarea anterioara

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!